Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08 /16:02

Rusijoje kalinta amerikiečių krepšinio žvaigždė grįžta į JAV: išmainyta į ginklų prekeivį V.Butą

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pranešė, kad amerikiečių moterų krepšinio žvaigždė Brittney Griner buvo išlaisvinta iš Rusijos kalėjimo per apsikeitimą kaliniais ir „keliauja namo“. Ji iškeista į rusų prekeivį ginklais Viktorą Butą, kuris kalėjo JAV.
Brittney Griner ir Viktoras Butas
Brittney Griner ir Viktoras Butas / „Scanpix“ nuotr.

„Ji saugi. Ji yra lėktuve. Ji pakeliui namo“, – parašė jis tviteryje.

J.Bidenas netrukus turi kreiptis į tautą iš Baltųjų rūmų.

Vasarį JAV sportininkė B.Griner buvo suimta Maskvos oro uoste, o rugpjūtį jai skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė po to, kai policija jos bagaže rado kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi.

Praėjusį mėnesį moters advokatai patvirtino, kad ji buvo perkelta į koloniją centriniame Mordovijos regione.

Pasak JAV pareigūnų, B.Griner iškeista į rusų prekeivį ginklais Viktorą Butą, kuris kalėjo JAV.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./VIktoras Butas kalėjime Tailande
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./VIktoras Butas kalėjime Tailande

Prezidentas J.Bidenas šiuo apsikeitimu pasiekė vieną svarbiausių tikslų, tvyrant įtampai dėl Ukrainos, tačiau amerikiečiams teko sumokėti didelę kainą – į mainus neįtrauktas vienas Rusijoje beveik ketverius metus kalintis amerikietis Paulas Whelanas, buvęs JAV jūrų pėstininkas, suimtas 2018 metų gruodį ir kaltinamas šnipinėjimu.

Ketvirtadienį Maskva patvirtino, kad Rusijoje įkalintą JAV krepšinio žvaigždę B.Griner iškeitė į liūdnai pagarsėjusį prekiautoją ginklais V.Butą, kuris Jungtinėse Valstijose atlikinėjo 25 metų laisvės atėmimo bausmę.

„2022 metų gruodžio 8 dieną Abu Dabio oro uoste sėkmingai užbaigtas Rusijos piliečio Viktoro Buto iškeitimas į JAV pilietę Brittney Griner“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Apsikeitimą patvirtino JAV pareigūnai, tiesiogiai susipažinę su derybomis, bet neturintys teisės viešai aptarinėti susitarimo prieš Baltiesiems rūmams paskelbiant pranešimą ir kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

J.Bidenas ketvirtadienį kalbėjosi su B.Griner telefonu, o jos žmona Cherelle buvo Ovaliajame kabinete.

Pastarosiomis savaitėmis po kelis mėnesius trukusių įtemptų derybų Rusijos ir JAV pareigūnai reiškė atsargų optimizmą, o J.Bidenas lapkritį sakė, kad tikisi, jog pasibaigus kadencijos vidurio rinkimams su Rusija sudarys susitarimą. Praėjusią savaitę vienas aukšto rango Rusijos pareigūnas sakė, kad susitarimas gali būti pasiektas iki metų pabaigos.

Vis dėlto tai, kad sandoris buvo vienas į vieną, buvo netikėta, nes JAV pareigūnai ištisus mėnesius reiškė pasiryžimą susigrąžinti namo ir B.Griner, ir P.Whelaną, kuris, pasak JAV pareigūnų ir jo šeimos, kalinamas remiantis nepagrįstais kaltinimais.

JAV išlaisvino buvusį sovietų armijos pulkininką leitenantą V.Butą, kuris dėl ginklų pardavimo karo draskomoms Angolai ir Liberijai buvo pramintas „mirties pirkliu“. V.Buto gyvenimo istorija įkvėpė sukurti 2005 metų filmą „Karo dievas“ (Lord of War). Šioje juostoje kontrabandininko vaidmenį atliko Holivudo aktorius Nicolas Cage'as.

J.Bideno administracija galiausiai buvo pasirengusi iškeisti V. Butą, jei tai reikštų B.Griner laisvę. Vienos geriausių žaidėjų WNBA istorijoje sulaikymas sukėlė precedento neturintį visuomenės dėmesį konkretaus sulaikytojo bylai, jau nekalbant apie didelį spaudimą Baltiesiems rūmams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius