Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 09 07

K.Maksvyčio motyvacinė priemonė – rūbinėje pakabinta nepagarbi S.Dončičiaus frazė

Lietuvos rinktinės trenerių štabui pro akis neprasprūdo nepagarbi Slovėnijos vunderkindo Luka Dončičiaus tėčio frazė apie mūsų nacionalinės komandos pasirodymą ketvirtfinalio rungtynėse su Serbija. Šios motyvacinės priemonės rezultatas – triuškinanti lietuvių pergalė 100:84.

15min portale išrašytas pagrindinės Slovėnijos rinktinės žvaigždės Luka Dončičiaus tėčio Sašos pasisakymas apie Lietuvos rinktinę po pralaimėjimo Serbijai tapo motyvacine priemone galingai mūsiškių pergalei prieš slovėnus.

Nuo pirmų minučių žaidimą kontroliavę Kazio Maksvyčio auklėtiniai dvikovą laimėjo 100:84 ir šeštadienį su Latvija susikaus dėl 5 vietos pasaulio pirmenybėse.

Kaip po mačo teigė treneris iš Darbėnų, komandą užkūrė Sašos Dončičiaus frazė, kai Lietuvos žaidimą su Serbija pavadino „juokingu“.

„Taip, taip buvo. Ir netgi labai (šypteli). Buvo užkabintas straipsnio pavadinimas didelėmis raidėmis rūbinėje, o tai pridėjo mums papildomos motyvacijos“, – sakė K.Maksvytis.

Po skaudžių nesėkmių olimpinės atrankos finale Kaune 2021-aisiais ir Europos pirmenybių grupių etape Kelne 2022-aisiais, lietuviai trečiuoju bandymu perkando Luka Dončičiaus vedamos Slovėnijos riešutą.

Mažiau nei prieš parą prieš Kanadą itin fizinėje kovoje kritę Aleksandro Sekuličiaus auklėtiniai atsiliekančiųjų vaidmenyje buvo praktiškai visas rungtynes.

Pirmajame kėlinyje – jokių užuominų Lietuvos stovykloje apie itin skausmingą Serbijos antausį, gautą prieš dvi paras Maniloje. Lietuviai gražiai dalijosi kamuoliu, susikūrė puikias progas ir per pirmąsias 10 minučių realizavo 8 dvitaškius iš 12, 5 tritaškius iš 6 bei ketvirtį laimėjo 33:21.

Po anksti į aikštelę žengusio Deivido Sirvydžio tritaškio lietuvių pranašumas buvo pakilęs iki 15 taškų (36:21).

Luka Dončičius be keitimų žaidė pirmąsias 17 minučių ir 7 sekundes, per kurias pelnė 19 taškų. Vis dėlto tokių skaičių slovėnams neužteko ir po dviejų kėlinių 53:43 pirmavo Lietuva.

Iš viso „Dallas Mavericks“ superžvaigždė dvikovoje su Lietuva rungtyniavo net 37 minutes, pelnė 29 taškus (3/8 dvit., 4/13 trit., 11/16 baud.), atkovojo 6 ir perėmė 3 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, bet suklydo 5 kartus ir surinko „tik“ 17 naudingumo balų.

„Jis negali žaisti kaip robotas. Luka taupo savo energiją. Turėjome užduotį jį atakuoti puolime, kad jis vargtų. Nemažai per jį pelnėme taškų. Toks ir tikslas – varginti ir primesti savo gynybą, – sakė K.Maksvytis. – Idealiai apsiginti nepavyko. Kažkiek buvo ir pagarbos švilpukų. Taškų jis primetė gal kiek per daug, bet atliko tik 2 rezultatyvius perdavimus. Tokia mintis ir buvo – stumti jį į vieną pusę, kurioje jis labiau atakuoja ir neduoti įtraukti komandos draugų. Grubiai tariant, tai pasikeisdami dirbo Dimša, Normantas ir Sedekerskis. Pradžioje gana neblogai įėjo T.Dimša, o antroje pusėje prisijungė ir Margiris su Tadu.“

Pirmuosius tris tritaškius įsmeigęs L.Dončičius vėliau prametė devynis tolimus metimus iš eilės.

Mūsų du įžaidėjai Rokas Jokubaitis ir Vaidas Kariniauskas pergalingame mače kartu išskirstė 18 rezultatyvių perdavimų ir nesuklydo nė karto.

Taškus ant „i“ Lietuvos komanda sudėliojo ketvirtajame kėlinyje, kai Jonas Valančiūnas varžovų lanko stiprumą patikrino keletą kartų.

Geriausias rungtynes čempionate sužaidęs JV per 27 minutes pelnė 24 taškus (8/14 dvit., 0/1 trit., 8/8 baud.), atkovojo 12 kamuolių ir užfiksavo 29 efektyvumo balų rodiklį.

Iš vis Lietuvos rinktinė iš baudos aikštelės ribų pelnė net 46 taškus, kai Slovėnija – vos 10.

„Pergalė saldi. Bandėme rasti motyvacijos ir energijos šioms rungtynėms. Visų pirma, tai gerbiame save, kaip komandą. Antra – gerbiame spalvas, už kurias žaidžiame. Norime visiems įrodyti, kad vienos blogos rungtynės buvo tiesiog atsitiktinumas“, – sakė K.Maksvytis.

Šeštadienį Lietuva susikaus su kaimynine Latvija dėl pasaulio pirmenybių penktos vietos.

VIDEO: Kazys Maksvytis: komandą motyvavo Saša Dončičiaus frazė pakabinta rūbinėje

– Ką manote apie Roko Jokubaičio ir Vaido Kariniausko 18 rezultatyvių perdavimų ir 0 klaidų?

– Geros rungtynės iš abiejų pusės, ypač įtraukiant į žaidimą komandą. Šiandien varžovai gynėsi pasyviau, tai jie labai įsiveržinėjo į baudos aikštelę ir aprūpino komandos draugus taškais.

– Kokį impulsą šiandien davė Deividas Sirvydis?

– Tokį, kaip ir visada. Jis išplečia aikštelę ir duoda lengvų taškų. Kai jis įsivažiuoja, pataiko, tuomet varžovai yra priversti išplėsti aikštelę ir negali padėti. Arba turi labiau rūpintis pagalbomis. Manau, kad Deividas yra vienas tų žaidėjų, ant kurio ateityje statysime rinktinės žaidimą.

VIDEO: Deividas Sirvydis: aikštelėje pamirštam visas draugystes ir kovojame dėl pergalės

– Ką manote apie Gianmarco Pozzecco frazę, jog Italija būtų patekusi į pusfinalį, jei ne ketvirtfinalyje sutikta JAV ekipa?

– Žinote, tai yra „kas būtų, jei būtų“. Kažkada baigėsi sezonas dėl COVID-19 ir kažkas sakė, kad būtų laimėję medalius ir pirmą vietą. Čia yra daug spėliojimo. Nežinosi, kaip būtų buvę.

– Kiek smagu bus žaisti prieš Latviją?

– Smagu, smagu. Mes turbūt Taivane pabudinome Latvijos rinktinę. Kažkiek jie ir pakeitė savo žaidimą, ėmė žaisti mažesne rotacija ir tuo vadinamu „small-ball“, kai aikštelėje būna mobilūs aukštaūgiai. Jų gynėjai žaidžia fantastiškai. Latvija įveikė Prancūziją, Ispaniją. Smagu už juos.

– Ar galėjote numatyti, jog Arturas Žagaras tokį gerą žaidimą „Betsafe-LKL“ perkels į pasaulio čempionatą?

– Mes žinojome, kad jis turi talento. Arturo bėda – traumuotumas. Jei jis su tuo susitvarkys, bus labai gero lygio žaidėjas. Jis tai įrodė.

VIDEO: Rokas Jokubaitis: sužaidėm gerai, dabar į kovą su latviais

– Kokį įspūdį šiame čempionate palieka jūsų auklėtinis Kauno „Žalgirio“ komandoje Rolandas Šmitas?

– Gerą. Jis vienas komandos branduolio žaidėjų. Reikės paprašyti „Žalgirio“, kad Rolandą išsikviestų į Kauną ir palengvintų mums žaidimą.

– Kokį paaiškinimą išgirdote iš teisėjų, kai jie po peržiūros nusprendė nefiksuoti pražangos prieš Margirį Normantą?

– Kad netyčia. Iš mūsų argumentas buvo, kad tai – judanti užtvara ir smūgis alkūne į galvą, į veido sritį. Tokias nuobaudas vertina griežčiau, bet šįkart nesugriežtino.

– Kadangi rungtynės nieko nelėmė, ar ateityje į šią dvikovą atkreipsite dėmesį, kaip gerą pavyzdį?

– Kaip tai nieko nelėmė? Lėmė, gavome FIBA taškų, apgynėme kažkiek savo savimeilę. Manau, kad Slovėnijos rinktinę reikia vertinti realiai. Jai trūko traumuotų žaidėjų, ypač Čančaro ir Muričiaus. Jau nekalbu apie Goraną Dragičių. Jie prarado ūgio, fiziškumo. Tuo pasinaudojom ne tik mes, bet ir kitos komandos.

– Jonas Valančiūnas praėjusiose rungtynėse tapo rezultatyviausiu Lietuvos krepšininku, kai taškai skaičiuojami tik didžiuosiuose turnyruose – Europos čempionatuose, planetos pirmenybėse ir olimpinėse žaidynėse. Ką tai apie jį pasako?

– Smagu. Jis vertas šito, nes niekada nepraleido nė vienos vasaros. Jonas visada atvažiuoja ir pelnytai išsiveržė į priekį.

VIDEO: Jonas Valančiūnas: nenorim išeit iš čempionato kaip „pasidavėliai“
VIDEO: „Krepšinio karštis“: Lietuvos pamoka Slovėnijai, (ne)broliškas derbis ir žvilgsnis į pusfinalius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius