TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 24

Pasaulio čempionato gidas: A ir B grupėse – šeimininkai, serbai ir pavienės NBA žvaigždės

15min tęsia pasaulio krepšinio čempionato komandų pristatymą. Šį kartą apžvelgiame A ir B grupių ketveriukes ir komandų perspektyvas.
A ir B grupių žvaigždės
A ir B grupių žvaigždės / Igno Miškinio vizualas

C ir D grupių apžvalgą rasite čia.

A grupė

Angola, Filipinai, Italija, Dominikos Respublika

Angola

Pasaulio čempionate: 9 kartas. Iki šiol su stipriausiomis planetos komandomis Angola žaidė 1986, 1990, 1994, 2002, 2006, 2010, 2014, 2019 metais. Tai reiškia, kad pasaulio čempionate Afrikos komanda kovos šeštą kartą iš eilės. Geriausias pasiekimas – devinta vieta 2006-aisiais Japonijoje.

Pastarieji turnyrai: prieš ketverius metus Kinijoje vykusiame pasaulio čempionate Angola laimėjo tik vienas rungtynes ir užėmė 27-ąją vietą. 2021-aisiais Ruandos sostinėje Kigalyje vykusiame Afrikos čempionate žvaigždžių nuo dangaus taip pat neraškė – liko penkta. Prastas rezultatas 11 kartų Afrikos čempionams.

Vyr. treneris: nuo 2021-ųjų komandą treniruoja 54-erių Ispanijos krepšinio specialistas Josepas Clarosas.

FIBA nuotr./Josepas Clarosas
FIBA nuotr./Josepas Clarosas

Sudėtis: Eduardo Francisco, Childe Dundao, Joao Fernandesas, Gersonas Domingosas, Jilsonas Bango, Bruno Fernando, Dimitri Maconda, Leonelis Paulo, Silvio de Sousa, Gersonas Goncalvesas, Antonio Monteiro, Kevinas Kokila.

Žvaigždė: Bruno Fernando. 25-erių Luandoje gimęs ir sunkiojo krašto bei „centro“ pozicijose žaidžiantis krepšininkas šiuo metu priklauso „Atlanta Hawks“ ekipai. Jis savo šaliai atstovavo tik viename atrankos lange, prie rinktinės prisijungė vėliau, nei daugelis kitų krepšininkų, bet neabejotinai bus svarbiausias J.Claroso ginklas šiose pirmenybėse.

FIBA nuotr./Bruno Fernando
FIBA nuotr./Bruno Fernando

Įdomus faktas: Po to, kai pasirengimo šiam pasaulio čempionatui turnyre Jordanijoje Angola užėmė 4 vietą, šios šalies krepšinio federacijos vadovai piktai kreipėsi į žaidėjus ir viešai pareiškė, kad šie turėtų geriau suprasti savo atsakomybes.

FIBA reitingas: 41 vieta.

15min prognozė: Angolos tikslas paprastas – išeiti iš grupės. Norėdami pasiekti šį tikslą afrikiečiai pirmiausia turėtų laimėti akistatą su Dominikos Respublika. Nuveikti kažką rimtesnio antrajame etape afrikiečiams jau būtų sudėtinga.

Dominikos Respublika

Pasaulio čempionate: 4 kartą. Iki šiol Dominikos Respublikos krepšininkai su stipriausiomis planetos komandomis žaidė 1978, 2014 ir 2019 metais. Aukščiausias pasiekimas – dvylikta vieta 1978-aisiais, kai pirmenybės taip pat vyko Filipinuose.

Pastarieji turnyrai: Prieš ketverius metus Kinijoje vykusiame pasaulio čempionate Dominikos Respublika užėmė šešioliktą vietą. FIBA Amerikos čempionate 2021-aisiais Brazilijoje jie finišavo aštunti.

Vyr. treneris: nuo 2022-ųjų komandai vadovauja 58-erių Argentinos specialistas Nestoras Garcia. Anksčiau yra treniravęs Venesuelos ir Argentinos rinktines. Su venesueliečiais jis tapo FIBA Amerikos čempionato nugalėtoju.

FIBA nuotr./Nestoras Garcia
FIBA nuotr./Nestoras Garcia

Sudėtis: Andresas Felizas, Angelas Luisas Delgado, Jeanas Montero, Victoras Lizas, Eloy Vargasas, LJ Figueroa, Rigoberto Mendoza, Gerardo Suero, Antonio Pena, Gelvisas Solano, Karlas-Anthony Townsas, Lesteris Quinonesas.

Žvaigždė: Karlas-Anthony Townsas. „Minnesota Timberwolves“ žvaigždė prie komandos prisijungė tik likus kiek daugiau nei savaitei iki pasaulio čempionato pradžios. Savo šaliai K.A.Townsas atstovaus po 10 metų pertraukos, kai būdamas septyniolikos joje debiutavo dar 2013-aisiais.

FIBA nuotr./Karlas-Anthony Townsas
FIBA nuotr./Karlas-Anthony Townsas

Įdomus faktas: Dominikos Respublikos komanda į Filipinus galėjo atsivežti kur kas galingesnę sudėtį, jei jai būtų neatsisakę padėti du NBA žaidėjai Alas Horfordas Ir Chrisas Duarte. Abu jie buvo įtraukti į išankstinį žaidėjų sąrašą. Visgi Ch.Duarte nusprendė šį laikotarpį skirti poilsiui, o netrukus jo pavyzdžiu pasekė ir A.Horfordas. Dominikos Respublikoje kilo didžiulė nusivylimo banga, bet lyderio vaidmens ėmęsis komandos kapitonas Victoras Lizas ramino aistras ir pareiškė, kad abiejų žaidėjų kalti prie gėdos stulpo nereikėtų.

FIBA reitingas: 23 vieta.

15min prognozė: Dominikos Respublika yra realiausia komanda kartu su Italija žengti toliau iš A grupės, bet užmigti ant laurų, net turint ryškiausią NBA žvaigždę, nereikėtų. Grėsmingiausią pasipriešinimą pirmajame etape, be Italijos, turėtų kelti Angola. Antras etapas, panašu, jog turėtų būti šios komandos lubos.

Filipinai

Pasaulio čempionate: 7 kartas. Iki šiol dėl krepšinio pakvaišusios šalies krepšininkai planetos pirmenybėse žaidė 1954, 1959, 1974, 1978, 2014 ir 2019 metais. Aukščiausias pasiekimas – bronza, kurią filipiniečiai iškovojo debiutuodami antrajame pasaulio čempionate, kuris 1954-aisiais vyko Brazilijoje.

Pastarieji turnyrai: Prieš ketverius metus Kinijoje vykusiame pasaulio čempionate Filipinai pralaimėjo visus penkis mačus ir liko paskutinėje 32-oje vietoje. Pernai Indonezijoje vykusiame Azijos čempionate taipogi nenusisekė – vos devinta vieta.

Vyr. treneris: komandą treniruoja 60-etis vietinis specialistas Chotas Reyesas. Prie komandos vairo su pertraukomis jis jau stovi ketvirtą kartą. Pastarąjį kartą devynis kartus savo šalies čempionas nacionalinės rinktinės strategu buvo paskirtas pernai.

FIBA nuotr./Chotas Reyesas
FIBA nuotr./Chotas Reyesas

Sudėtis: Dwightas Ramosas, Scottie Thompsonas, Jordanas Clarksonas, Kieferis Ravena, Aj Edu, Rhenzas Abando, Jamie Malonzo, CJ Perezas, Rogeris Pogoy, Japethas Aguilaras Kai Sotto, Junemaras Fajardo.

Žvaigždė: Jordanas Clarksonas. 31-erių natūralizuotas legionierius yra ryški NBA žvaigždė ir atstovauja „Utah Jazz“. 2021-aisiais jis buvo išrinktas NBA geriausiu šeštuoju žaidėju, o šiemet sužaidė statistiškai geriausią sezoną per savo karjerą NBA – rinko po 20,8 taško, 4,4 rezultatyvaus perdavimo ir 4 atkovotus kamuolius.

FIBA nuotr./Jordanas Clarksonas
FIBA nuotr./Jordanas Clarksonas

Įdomus faktas: Filipinų krepšinio federacija kreipėsi į FIBA ir prašė, jog J.Clarksonas nebūtų laikomas natūralizuotu žaidėju, nes yra gimęs amerikiečio ir filipinietės šeimoje. Būsima NBA žvaigždė gimė Tampoje, kai abu tėvai tarnavo JAV karinėse oro pajėgose. Jei FIBA būtų pripažinusi J.Clarksoną ne natūralizuotu žaidėju, šią vietą veikiausiai būtų užėmęs Justinas Brownlee – žmogus, atlikęs svarbų vaidmenį Filipinų pergalėje Pietryčių Azijos žaidynėse.

FIBA reitingas: 40 vieta.

15min prognozė: Turbūt negalima nurašyti komandos, kuri žaidžia palaikoma 50 tūkst. žiūrovų ir dar savo sudėtyje turi krepšininką, gebantį NBA lygoje rinkti virš 20 taškų vidurkį. Vis dėlto kur kas labiau tikėtina, kad J.Clarksonas bus vienišas karys. Pagal žaidėjų pasirinkimą ir kokybę filipiniečiai atsilieka ne tik nuo italų, bet ir nuo Angolos su Dominikos Respublika. Išėjimas į kitą etapą prilygtų nemažai staigmenai.

Italija

Pasaulio čempionate: Gli Azzurri su stipriausiomis planetos komandomis žais vienuoliktą kartą. Aukščiausias komandos pasiekimas – ketvirta vieta 1978-aisiais, kai turnyras irgi vyko Filipinuose.

Pastarieji turnyrai: Prieš ketverius metus Kinijoje italai liko dešimti. Pernai vykusiose žemyno pirmenybėse, kur buvo vieni iš šeimininkų, pasiekė ketvirtfinalį, bet jame po pratęsimo pralaimėjo Prancūzijai.

Vyr. treneris: nuo 2022-ųjų komandos vairą laiko emocingasis penkiasdešimtmetis Gianmarco Pozzecco. Jis į Filipinus vežasi aštuonis žaidėjus, kuriais pasitikėjo ir pernai vykusiame Europos čempionate.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gianmarco Pozzecco
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gianmarco Pozzecco

Sudėtis: Luigi Datome, Mouhametas Dioufas, Simone Fontecchio, Nicolo Melli, Alessandro Pajola, Achille Polonara, Gabriele Procida, Giampaolo Ricci, Luca Severini, Matteo Spagnolo, Marco Spissu, Stefano Tonutas.

Žvaigždė: Ryškiausia Italijos žvaigždė Danilo Gallinari nežais dėl reabilitacijos, o patyrę rinktinės senbuviai Marco Belinelli ir Danielis Hackettas buvo palikti už brūkšnio. Bene ryškiausia pavardė dabartinėje komandoje Nicolo Melli, bet rinktinės lyderio vaidmens turbūt imsis Simone Fontecchio. Jis labai solidžiai žaidė praėjusiame Europos čempionate. Kodėl to paties nepadarius ir Filipinuose?

„Scanpix“ nuotr./Simone Fontecchio
„Scanpix“ nuotr./Simone Fontecchio

Įdomus faktas: Geriausiu NBA naujoku šiemet išrinktas „Orlando Magic“ sunkusis puolėjas Paolo Banchero buvo viliojamas prisijungti prie Italijos rinktinės šiame pasaulio čempionate. 20-etis iš tėvo pusės turi itališkų šaknų ir 2020 metų vasarį netgi gavo Italijos pilietybę. Visgi galiausiai krepšininkas pasirinko atstovauti JAV rinktinei.

FIBA reitingas: 10 vieta.

15min prognozė: Italija yra A ketverto favoritė ir turėtų stengtis į antrą etapą žengti patyrusi kuo mažiau nuostolių. Geriausiai – laimėjusi visus tris mačus. Kokybės sudėtyje pasiekti šiam tikslui italai turi pakankamai. Jei pavyks padaryti tai, atsivers ir neblogos galimybės patekti tarp aštuonių stipriausių planetos rinktinių, nes iš antrajame etape laukiančių potencialių priešininkų baimę turėtų kelti nebent Serbija.

B grupė

Pietų Sudanas, Serbija, Kinija, Puerto Rikas

Pietų Sudanas

Pasaulio čempionate: Pietų Sudanas tik 2013-aisiais tapo FIBA šeimos nariu ir debiutuos planetos pirmenybėse. Afrikos rinktinė kartu su Sakartvelu ir Latvija bus trys šiemetinių pirmenybių debiutantės.

Pastarieji turnyrai: 2021-aisiais Ruandos sostinėje Kigalyje vykusiame Afrikos čempionate pasiekė ketvirtfinalį, kur galiausiai užėmė septintą vietą. Afrikos atrankos varžybose Pietų Sudanas atrodė žvėriškai – per dvylika mačų suklupo vos kartą.

Vyr. treneris: 41-erių Royalis Ivey dešimtmetį praleido NBA lygoje, atstovavo penkioms skirtingoms stipriausios planetos lygos komandoms. Baigęs karjerą jis liko NBA sistemoje ir jau ketvirtame klube dirba vyriausiojo trenerio asistentu. Šiuo metu jis priklauso „Houston Rockets“ štabui. Prie Pietų Sudano komandos jis prisijungė 2021-aisiais prieš Afrikos čempionatą ir šiame turnyre pasiekė ketvirtfinalį, kur nusileido titulą gynusiam Tunisui.

FIBA nuotr./Royalas Ivey
FIBA nuotr./Royalas Ivey

Sudėtis: Nuni Omotas, Carlikas Jonesas, Emmanuelis Akotas, Mangokas Mathiangas, Kuany Kuany, Marialis Shayokas, Dengas Acuothas, Majokas Dengas, Peteris Jokas, Khamanas Maluachas, Wenyenas Gabrielis, Sunday Dechas.

Žvaigždė: „Los Angeles Lakers“ atstovaujantis Wenyenas Gabrielis sutiko prisijungti prie Pietų Sudano rinktinės, kai šios šalies federacijai pradėjo vadovauti buvęs NBA žaidėjas Luolas Dengas.

FIBA nuotr./Wenyenas Gabrielis
FIBA nuotr./Wenyenas Gabrielis

Įdomus faktas: Wenyenas Gabrielis gimė Sudano sostinėje Chartume, Kadangi metais anksčiau gimusi jo sesuo mirė kūdikystės metais, Gabrieliui buvo suteiktas vardas Wenyen, gimtąja dinkų kalba reiškiantis „nusišluostyk savo ašaras“. Su šeima savo šalį būsimas NBA krepšininkas paliko per Antrajį pilietinį Sudano karą. Iš pradžių persikėlė į Egiptą, po to į Didžiąją Britaniją, galiausiai – JAV.

FIBA reitingas: 62 vieta.

15min prognozė: Debiutantams bus sunku. Pasipriešinti serbams Afrikos atstovai neturės jokių šansų, o dėl antrojo kelialapio į kitą etapą kausis su Puerto Riku ir Kinija. Ir veikiausiai kažkuriai iš šių komandų tą kovą pralaimės.

Serbija

Pasaulio čempionate: Serbija, kaip atskira valstybė po Jugoslavijos subyrėjimo, septintą kartą dalyvaus planetos pirmenybėse. 1998 ir 2002 metais Balkanų šalies atstovai iškovojo auksą, 2014-aisiais – sidabrą.

Pastarieji turnyrai: Prieš ketverius metus vykusiose planetos pirmenybėse serbai krito ketvirtfinalyje prieš Argentiną ir galiausiai finišavo penkti. Praėjusių metų Europos čempionate serbai patyrė fiasko – liko devinti.

Vyr. treneris: 73-ejų Svetislavas Pesičius bus vienas tituluočiausių šių pirmenybių trenerių. Eurolygą ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris laimėjęs serbas žino, ką reiškia laimėti ir pasaulio čempionatą. 2002-aisiais jis savo šalį sensacingai atvedė į triumfą JAV vykusiose planetos pirmenybėse. Dabar prie komandos vairo jis stovi nuo 2021-ųjų.

„Scanpix“ nuotr./Svetislavas Pesičius
„Scanpix“ nuotr./Svetislavas Pesičius

Sudėtis: Stefanas Jovičius, Bogdanas Bogdanovičius, Vanja Marinkovičius, Ognjenas Dobričius, Dušanas Rističius, Marko Guduričius, Dejanas Davidovacas, Boriša Simaničius, Aleksa Avramovičius, Nikola Milutinovas, Nikola Jovičius ir Filipas Petruševas.

Žvaigždė: Bogdanas Bogdanovičius. Nuo 2017-ųjų NBA rungtyniaujantis puolėjas tris sezonus praleido Sakramente, o dabar jau ketvirtą sezoną rungtyniaus „Atlanta Hawks“ klube. Visos karjeros metu serbo pelnomų taškų vidurkis viršijo dviženklį skaičių. Nusprendus šį rudenį pailsėti Nikola Jokičiui, serbų komandos visos viltys guls ant B.Bogdanovičiaus tvirtų pečių.

FIBA nuotr./Bogdanas Bogdanovičius
FIBA nuotr./Bogdanas Bogdanovičius

Įdomus faktas: Serbijos rinktinės lyderis B.Bogdanovičius yra didelis vaizdo žaidimų mėgėjas ir užkietėjęs serijos „World of Warcraft“ gerbėjas. Prieš penkerius metus šio žaidimo oficiali tviterio paskyra netgi yra pasveikusi krepšininką laimėjus vieno turnyro „Kylančios žvaigždės“ apdovanojimą.

FIBA reitingas: 6 vieta.

15min prognozė: Pirmus du etapus Serbija turi visus šansus pražingsniuoti be didesnių kluptelėjimų, o prasidėjus atkrintamosioms viską lems oponentas, prieš kurį teks kovoti. Net ir praradusi ryškiausią savo žvaigždę Nikola Jokičių Serbija į Aziją keliauja kautis dėl pačių aukščiausių pozicijų.

Kinija

Pasaulio čempionate: Kinija FIBA šeimos dalimi tapo 1974-aisiais ir nuo 1978-ųjų praleido vos du pasaulio čempionatus. Aukščiausias pasiekimas – 1994-aisiais Kanadoje užimta aštuntoji vieta.

Pastarieji turnyrai: Prieš ketverius metus savo šalyje vykusiame čempionate kinai kalnų nenuvertė ir finišavo 24-oje vietoje. Maža to, jie pirmą kartą per savo istoriją praleido olimpinių žaidynių turnyrą 2021-aisiais. Azijos čempionate, kuris pernai vyko Indonezijoje, 16 kartų žemyno čempionai irgi patyrė fiasko – finišavo aštunti.

Vyr. treneris: „Raudonuosius drakonus“ nuo praėjusių metų treniruoja 55-erių Serbijos krepšinio legenda Aleksandras Džordževičius. Simboliška, bet pasaulio čempionatą strategas pradės akistata būtent prieš savo tautiečius.

FIBA nuotr./Aleksandras Džordževičius
FIBA nuotr./Aleksandras Džordževičius

Sudėtis: Zhao Jiwei, Zhao Rui, Hu Mingxuanas, Cui Yongxi, Zhangas Zhenlinas, Zhu Junlongas, Kyle‘as Andersonas, Zhou Pengas, Fu Hao, Zhou Qi, Hu Jinqiu, Wangas Zhelinas.

Žvaigždė: Kyle'as Andersonas. Kartu su Kinijos pasu „Minnesota Timberwolves“ puolėjas gavo ir 1 mln. JAV dolerių į savo piniginę. Tiesa, krepšininkas turi ryšių su naująja savo tėvyne – jo prosenelis buvo kinas. Kinijoje K.Andersonas turi ir kinišką vardą – Li Kaier.

„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Andersonas
„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Andersonas

Įdomus faktas: Prieš šį pasaulio čempionatą A.Džordževičius pareiškė, kad tik du žaidėjai turi garantuotas vietas sudėtyje – Zhou Qi ir Wangas Zhelinas. Kalbėdamas apie kitus kandidatus, reiklusis serbas pabrėžė, kad į pirmenybes pirmiausia važiuos tie, kurie negailės savęs dirbdami gynyboje.

FIBA reitingas: 27 vieta.

15min prognozė: Kinijai susigrąžinti prestižą ir rezultatus į tą lygį, kurį praėjusiame dešimtmetyje ši komanda rodė treniruojant Jonui Kazlauskui, bus labai sunku. Panašu, kad kinų laukia dar vienas nusivylimas tarptautinėje arenoje. Jie atrodo silpniausia B grupės komanda ir tikėtina, kad pirmenybes baigs jau po pirmo etapo.

Puerto Rikas

Pasaulio čempionate: Los Gallos tai bus jau bus penkioliktasis pasaulio čempionatas. nuo 1957-ųjų, kai tapo FIBA nariu, Puerto Rikas didžiausiame planetos krepšinio forume nedalyvavo vos du sykius – 1970 ir 1982-aisiais. Aukščiausias pasiekimas – 1994-aisiais Argentinoje pasiekta ketvirtoji vieta.

Pastarieji turnyrai: Praėjusiame pasaulio čempionate Puerto Rikas finišavo penktas, o praėjusiais metais vykusiose FIBA Amerikos čempionato varžybose užėmė penktąją vietą.

Vyr. treneris: 40-etis vietos specialistas Nelsonas Colonas su nacionaline komanda dirba nuo 2021-ųjų.

FIBA nuotr./Nelsonas Colonas
FIBA nuotr./Nelsonas Colonas

Sudėtis: George'as Condittas, ALeemas Fordas, Johnas Hollandas, Jordanas Howardas, Christopheris Ortizas, Timajh Parkeris, Isaiah Pineiro, Justinas Reyesas, Ismaelis Romero, Stephenas Thompsonas, Ethanas Thompsonas, Arnaldo Toro, Tremontas Watersas, Phillipas Wheeleris.

Žvaigždė: Jordanas Howardas. „Napoli“ įžaidėjas turi smagią rankelę ir tuo neseniai galėjo įsitikinti ir Lietuvos rinktinė. Puerto Riko žaidimas dažniausiai suksis apie perimetrą, tad nuo J.Howardo priklausys labai daug.

FIBA nuotr./Jordanas Howardas
FIBA nuotr./Jordanas Howardas

Įdomus faktas: Puerto Rikas – JAV teritorija ir nėra politiškai nepriklausoma valstybė, bet yra įgijusi vadinamąjį sporto suverenitetą. Tai reiškia, kad Puerto Rikas gali dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, pavyzdžiui, olimpinėse žaidynėse ar Geros valios žaidynėse, kaip atskira tauta. Puerto Riko piliečiai turi teisę rinktis, kuriai šaliai nori atstovauti olimpinėse žaidynėse. Tiesa, jeigu nori atstovauti JAV, turi persikelti į žemyną ir bent trejus metus pragyventi šioje šalyje.

FIBA reitingas: 20 vieta

15min prognozė: Puerto Riko ryškiausia šių dienų žvaigždė, NBA rungtyniaujantis Jose Alvarado nespėjo išsigydyti dešinės kojos traumos, tad nepadės savo komandai. Be jo, Puerto Rikas dar pažeidžiamesnis, nes komandai ir taip sudėtinga pasiūlyti ką nors svaraus priekinėje linijoje. Visgi Karibų baseino komanda pateko į gana dėkingą grupę ir gali nesunkiai įveikti pirmą etapą. Visgi antrasis, panašu, kad bus lubos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius