Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 09

Po latvių smūgio amą praradę lietuviai: „Galėjome namo grįžti su šypsenomis“

Praktiškai viso čempionato metu fantastiškai rungtyniavę lietuviai paskutiniame mače patyrė skausmingą Latvijos smūgį 63:98 ir žygį planetos pirmenybėse užbaigė šeštoje vietoje. Tai varžovų antausis – net trečias pagal dydį mūsų nacionalinei rinktinei po nepriklausomybės atgavimo.

Komikas Mantas Stonkus dar prieš rungtynes bandė suburti sirgalius Lietuvos rinktinės pasitikimui su ąžuolo vainikais ir paradu, bet dabar tokią situaciją įsivaizduoti sudėtingą.

Didžiąją turnyro dalį nuostabiai žaidę ir vos su vienu pralaimėjimu mačą dėl penktos vietos su Latvija pasitikę Kazio Maksvyčio auklėtiniai sugėrė trečią pagal dydį pralaimėjimą po nepriklausomybės atgavimo.

Stipriau mūsiškius sumušusi buvo tik JAV svajonių komanda 1992-aisiais, kai kritimo 51 taško skirtumu, ir Ispanijos rinktinė Rio olimpinėse žaidynėse 2016-aisiais (50 taškų skirtumas).

„Tikrai ne man vertinti kiek tai sujaukia visą čempionato vaizdą. Aš tik galiu pasakyti, kaip dabar jaučiuosi, – po nesėkmės kalbėjo Tomas Dimša. – Šįkart neatėjome ir aikštelėje nepalikome širdies, kaip darydavome visas rungtynes. To labiausiai ir gaila. Kiekvienas po šių rungtynių peržiūros pažiūrės į save ir supras, kad viena koja žaidėme šį mačą, nors jis ir nelabai daug ką lėmė. Mes galėjome namo grįžti su šypsenomis, o dabar galvosime, ko nepadarėme.“

13 taškų įmetęs ir 10 naudingumo balų surinkęs T.Dimša – vos vienas iš keturių rinktinės žaidėjų, kartu su Mindaugu Kuzminsku, Deividu Sirvydžiu ir Tadu Sedekerskiu, kuris po nesėkmės sutiko bendrauti su žurnalistais iš Lietuvos.

Blogi ženklai Lietuvai pasimatė jau dvikovos pradžioje, kai broliukai realizavo visus penkis pirmus tritaškius ir staigiai susirinko dviženklį pranašumą.

Lengvai per K.Maksvyčio komandos gynybines sienas nardęs Artūras Žagaras per pirmąsias septynias minutes surinko 6 rezultatyvius perdavimus, o mačą galiausiai baigė savo sąskaitoje turėdamas 17 asistų.

Tai – pasaulio čempionato rekordas, pagerinęs Toni Kukočui ir Carlikui Jonesui priklausantį rezultatą (abu – po 15).

„Latviškasis Steve‘as Nashas“, – po dar vieno juvelyrinio perdavimo Latvijos įžaidėją A.Žagarą praminė komentatorius Rytis Vyšniauskas.

Po dar vienos Margirio Normanto klaidos gynyboje, leidus varžovui lengvai įsiveržti į stipriąją pusę, K.Maksvytis griebiasi už galvos.

„Man reikia šiandien žaidžiančių žmonių“, – treneris iš Darbėnų kreipėsi į auklėtinius minutės pertraukėlės metu.

Jei Lietuvos rinktinės stratego stalčiuje praktiškai visi peiliai buvo atšipę, varžovai iš rankovių traukė vieną kozirį po kito. Šįkart itin skaudūs buvo Artūro Kuručo tritaškiai (6 iš 10), priminę legendinį šaulį Ainarą Bagatskį.

„Latvių čempionatas geras. Kaip ir iš mūsų niekas nieko nesitikėjo, taip ir iš jų, ypač iškritus Porzingiui. Abi Baltijos komandos pateko į aštuntuką, o tai yra didžiulis pasiekimas tiek jiems, tiek mums. Matote, kad Latvijos krepšinis auga, jie turi daug jaunų gerų žaidėjų, kaip Artūras Žagaras. Manau, kad Latvijos laukia tikrai šviesi ateitis“, – sakė T.Dimša.

Per pirmąją rungtynių pusę Lietuva realizavo vos 1 tritaškį iš 10 (10 proc.) ir 7 baudų metimus iš 11 (64 proc.), bet ne šie kelia didžiausią galvos skausmą Kaziui Maksvyčiui, o auklėtinių pastangos ir darbas savoje aikštelės pusėje.

Rungtynes lietuviai baigė pataikę vos 5 tritaškius iš 26 (19 proc.) bei 10 baudų metimų iš 20 (50 proc.).

Palyginimui, Latvija susmeigė net 16 tritaškių iš 32, išskirstė net 34 rezultatyvius perdavimus bei suklydo vos 3 kartus.

Visa tai atsispindi kosminiame Lucos Banchi komandos surinktame bendrame 143 naudingumo balų rodiklyje.

„Aš galvoju, kad šis pasirodymas susijęs su psichologija. Gal pas kažką dar liko galvose, kad draugiškose laimėjome 30 taškų persvara, tad šiandien pasidarysime bendrą nuotrauką ir draugiškai pasižaisime. Bet latviai išėjo į aikštelę ir parodė, kad laimėjo pelnytai“, – sakė T.Dimša.

VIDEO: Tomas Dimša: „Kažkas galbūt galvojo, kad pasidarysime bendrą nuotrauką ir draugiškai pasižaisime“

Šias rungtynes lietuviai pradėjo be Eimanto Bendžiaus ir Vaido Kariniausko, o trečiojo kėlinio pirmą minutę traumą patyrė ir Ignas Brazdeikis, keliu susidūręs su Latvijos aukštaūgiu.

„Taip, netektys buvo vienas nesėkmės faktorių, bet reikia atsiminti ir tai, kad nė vienas mūsų žaidėjas šiame čempionate nežaidė po 35 minutes. Mes pasidalindavome laiką, o šiandien kažką kalbėti apie iškritusius žaidėjus nematau tikslo. Rotacija sumažėjo, bet turėjome suprasti, kad daugeliui iš mūsų tai galėjo būti paskutinis pasaulio čempionatas karjerose. Nepadarėme nieko, ką buvome susitarę. Galime pralaimėti ir ant 20 taškų, jei jauti, kad aikštelėje palikai viską. Bet šiandien tikrai visko nepalikome“, – sakė T.Dimša.

Krepšininkas atskleidė, jog I.Brazdeikio trauma nėra rimta.

„Iggy trauma pradžioje atrodė negražiai, bet vėliau atėjo, paklausiau, tai sakė viskas turėtų būti gerai. Nežinau, nemanau, kad labai rimta trauma“, – teigė Kauno „Žalgirio“ atstovas rinktinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius