Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 05

Sparnuotą J.Kazlausko frazę prisiminęs Kuzia: „Teoriškai, italai mums būtų parankesni“

Mindaugas Kuzminskas – vienas iš dviejų Lietuvos rinktinės žaidėjų, kurie žaidė paskutiniu medaliu pažymėtame 2015-ųjų Europos čempionato pusfinalyje su Serbija. Jis puikiai atsimena ir savo statistiką, ir sparnuotą Jono Kazlausko frazę. Praėjo aštuoneri metai, o dvi principinės varžovės ir vėl susikibs „gyvenk arba mirk“ pobūdžio rungtynėse antradienio popietę Maniloje.

„Teoriškai, tai italai mums būtų parankesni, bet mes prieš rungtynes sakėme, kad nesirenkame varžovų ir jei yra šansas laimėti prieš JAV, tuomet bandome laimėti“, – pasaulio pirmenybių ketvirtfinalio su Serbija išvakarėse 15min sakė vyriausias nacionalinės komandos žaidėjas Mindaugas Kuzminskas, kuriam čempionatas Maniloje yra jau aštuntas didelis turnyras vilkint marškinėlius su Lietuvos trispalve.

Šilto ir šalto per karjerą matęs 33-ejų metų krepšininkas savo trofėjų ir apdovanojimų kolekcijoje turi du sidabro medalius, kuriuos su rinktine iškovojo 2013-ųjų ir 2015-ųjų Europos čempionatuose.

Vis dėlto didelę patirtį sukaupęs Kuzia sekmadienio vakarą Filipinuose dalyvavo krepšinio puotoje, kurios pasitaiko tik vienetams.

Nuo pirmųjų minučių už gerklės JAV žvaigždėms įsikabinę lietuviai įsmeigė pirmuosius 9 tritaškius, atmušė visus varžovų bandymus pakeisti mačo eigą ir iškovojo istorinę pergalę 110:104.

Tiek daug taškų į JAV rinktinės krepšį pasaulio čempionate dar nebuvo įmetusi jokia komanda per visą istoriją.

Tai buvo vos 11-oji amerikiečių nesėkmė dideliuose turnyruose (pasaulio čempionatas arba olimpinės žaidynės) nuo 1992-ųjų metų, jei neskaičiuotume 1998-ųjų planetos pirmenybių Graikijoje, kai JAV delegavo iš NCAA studentų sudarytą komandą.

„Jei rinksiesi varžovą, nubaus krepšinio dievai. Matėme, kaip pernai Prancūzija galėjo mus eliminuoti pralaimėdami bosniams, bet jie pasirinko sau santykinai sunkesnį kelią ir galiausiai pasiekė finalą. Mes išlikome garbingi prieš save ir visus sirgalius, nesirinkome varžovo ir eisime kovoti su Serbija, – 15min sakė M.Kuzminskas. – Labai nesinorėtų, kad ir mes taptume vienais tų pavyzdžių, kai laimi prieš Ameriką, bet namo grįžta be medalių. Nereikia nieko per daug kalbėti, nes visi komandoje supranta, kad turime išlikti abiem kojomis ant žemės. Kaip ir minėjau dar prieš čempionatą, mes nesame tokie stiprūs, kad žiūrėtume kažkur toli į priekį. Mes einame iš rungtynių į rungtynes, iš kėlinio į kėlinį ir kol kas tą darome sėkmingai. Ypač treneris akcentuoja, kad išliktume ant žemės. Jei grįšime į Lietuvą nugalėję Ameriką, bet pralaimėję Serbijai – smagu, įeisime į istoriją, bet pasitenkinimas nebūtų pilnas, kaip būtų patekus į ketvertą.“

Vienintelėmis čempionate dar nepralaimėjusiomis komandomis po pirmųjų penkerių rungtynių išliko Lietuva ir Vokietija.

Po kiekvienų rungtynių užmigti yra sunku, sako M.Kuzminskas, žinoma, ypač po pergalės prieš JAV. Šiuo atveju bluostą krepšininkas sudėjo apie pusę penkių nakties.

Jokių komandinių susirinkimų ir jokio skraidymo padebesiais po istorinės pergalės, kuri atnešė mažiau džiaugsmo rūbinėje nei iškovotas bilietas į ketvirtfinalį po ant menčių paguldytų graikų.

Lietuviai kaip įmanydami stengiasi išlaikyti aštrų protą prieš laukiantį Serbijos iššūkį.

„Neužmigome ir po pergalingų rungtynių su Egiptu. Kai tavo kūnas išėjęs iš normalios būsenos, visi užmiega labai vėlai. Tai yra normalu. Emocijų po rungtynių su JAV buvo daug, bet su jomis pakankamai gerai susitvarkėme. Sakyčiau, kad rūbinėje džiaugsmas didesnis buvo po pergalės prieš Graikiją, kai užsitikrinome vietą aštuntuke. Pergalė prieš JAV nieko nedavė, tik fainą vakarą Lietuvai ir sirgaliams, kurie turėjo progą pašvęsti. Mes suprantame, jog ši pergalė nedavė to, ką iš tikrųjų norime Maniloje pasiekti, – dėstė M.Kuzminskas. – Procedūrinė yra ta vieta, kurioje po rungtynių dar pasikalbame ir pabajeruojame, bet kalbų apie pergalę šįkart buvo mažai. Šiandien jau turėjome videoperžiūrą ir analizavome būsimą varžovę Serbiją. Treneris bando mus išlaikyti ant žemės.“

VIDEO: „Krepšinio karštis“: L.Kleiza ir M.Gecevičius – apie fantastišką Lietuvos rinktinės pergalę prieš JAV ir ketvirtfinalio varžovą

Kuzia akcentuoja medalių svarbą, pirštu bedęs į 2014-ųjų metų planetos pirmenybes Ispanijoje, kurioje Jono Kazlausko vyrai po itin skaudžios pabaigos mažajame finale prieš Prancūziją turėjo tenkintis ketvirtąja pozicija.

„2014-aisiais nukraujavę užėmėme ketvirtą vietą, nors turėjome laimėti bronzą. Niekas per daug neužfiksavo, kad likome ketvirti. Medaliai yra kitas reikalas“, – sakė M.Kuzminskas.

Susikoncentruoti kitoms rungtynėms, kai internetas sproginėja per visą pasaulį nuo skambios pergalės ir Vaido Kariniausko liežuvio, yra sudėtinga misija.

Pats Austino Reaveso košmaru tapęs V.Kariniauskas atskleidė, jog po rungtynių stengėsi kuo mažiau naudoti telefoną ir įsijungė netrukdymo režimą.

„Labai smagu matyti tokį Vaidą. Tikiuosi, kad jis ties pergale prieš JAV užbrauks brūkšnį ir eis toliau įrodinėti, ko yra vertas. Jis sužaidė kelias geras rungtynes čempionate, bet svarbiausias mūšis laukia su Serbija. Čempionatas yra nedėkingas dalykas, nes nėra laiko pasidžiaugti ir pasimaudyti šlovės spinduliuose, – sakė M.Kuzminskas. – Aš asmeniškai rungtynių dieną stengiuosi atsiriboti nuo pašalinių dalykų, nežiūrėti jokių tinklalaidžių. Normalu, kad nuo socialinių tinklų visiškai neatsiribosi, nes bendrauji su draugais ir šeimos nariais, bet tik tiek.“

Su vienu artimuoju Mindaugas veikiausiai galės ir toliau palaikyti artimą kontaktą Maniloje. Jo brolis buvęs krepšininkas Saulius Kuzminskas vieši Filipinuose nuo turnyro pradžios ir planuoja tęsti šį pasibuvimą iki pat pabaigos, dėl ko jam teks paaukoti Lietuvoje laukiančius gimtadienius ir krikštynas.

„Manau, kad Saulius liks Maniloje, – šyptelėjęs sakė M.Kuzminskas. – Šiandien (pirmadienį) ryte tik kalbėjome, o viskas spręsis po treniruotės. Šiuos klausimus jis sprendžia pats ir nenori manęs tokiais dalykais per daug apkrauti. Tikiuosi, kad liks. Mes turime nuostabų užnugarį – pradedant broliu ir baigiant visais sirgaliais. Jie mus puikiai palaiko. Kiek žinau, nemažai kas išvažiavo namo, bet dalis sirgalių ir atvažiuoja į Manilą. Tikiuosi, kad ir toliau turėsime tokį nuostabų palaikymą.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Sąžiningi prieš save ir sirgalius likę lietuviai kovoje dėl patekimo į pirmąjį ketvertą susikaus su Serbija, su kuria pastarąjį kartą rungėsi prieš aštuonerius metus 2015-ųjų Senojo žemyno pusfinalyje.

Tuomet Jono Kazlausko diriguojama komanda laimėjo 67:64.

„Tada čempionatą pradėjome labai sunkiai. Pralaimėjome prieš Belgiją, kai kurias rungtynes laimėjome po pratęsimų. Labai blogai. Bet tuomet įvyko lūžis ir atkrintamosiose žaidėme gerai. Pusfinalyje susitikome su Serbija, kuri turnyre dar nebuvo patyrusi pralaimėjimo. Nuostabi sudėtis, patyrusių ir jaunų žaidėjų mišinys, sakyčiau, kad tai buvo viena geresnių rinktinių Serbijos istorijoje. Ir ką, davėme jiems į kaulus, o tai tapo viena svarbiausių pergalių mano gyvenime, nes tuo pačiu iškovojome ir kelialapį į Rio olimpines žaidynes“, – prisiminimais dalijosi Kuzia.

Vieni pagrindinių pergalės kalvių buvo vieninteliai vis dar rinktinės marškinėlius vilkintys žaidėjai Mindaugas Kuzminskas (13 taškų, 9 atkovoti kamuoliai) ir Jonas Valančiūnas (15 taškų, 3 atkovoti kamuoliai, 4 blokai).

15min užsiminus, jog tapo rezultatyviausiu komandos žaidėju, Kuzia greit pataisė žurnalistą.

„13 taškų ir 9 kamuoliai“, – juokdamasis ir nedvejodamas įvardijo Lietuvos rinktinės veteranas.

Dar geriau M.Kuzminskas prisimena legendine tapusią sparnuotą Jono Kazlausko frazę.

„Labai gerai prisimenu Jono Kazlausko pasakymą man, kad jei turėčiau tokius kiaušinius, kokius turi mano mama (buvusi ilgametė rinktinės žaidėja – aut. past.), būčiau nerealus krepšininkas (juokiasi). Mano mama buvo kieta žaidėja, gynybinio pobūdžio ir gerai kovojanti dėl kamuolių. Priešingai nei aš (juokiasi), – pasakojo M.Kuzminskas. – Būtent po to mačo su Serbija ėjome su treneriu į spaudos konferenciją, jis mane apsikabino ir pasakė, kad pagaliau parodžiau charakterį.“

Vytauto Dranginio nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Kazlauskas
Vytauto Dranginio nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Kazlauskas

2015-ųjų čempionate žaidė du šiuometinės Lietuvos rinktinės nariai – M.Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas, o Serbijos rinktinės marškinėlius vis dar vilki Bogdanas Bogdanovičius ir Nikola Milutinovas.

Šie du serbai yra naudingiausi komandos žaidėjai Azijoje vykstančiame pasaulio čempionate.

„Atlanta Hawks“ atstovas B.Bogdanovičius fiksuoja po 18,4 taško, 3 atkovotus ir 2,2 perimto kamuolio, 5,2 rezultatyvaus perdavimo ir 19,2 naudingumo balo.

Tuo metu šią vasarą iš Maskvos CSKA į Pirėjo „Olympiakos“ sugrįžusio N.Milutinovo sąskaitoje – 14 taškų, 9,6 atkovoto kamuolio ir 23,6 efektyvumo balo vidurkiai.

„Serbai turi daug patyrusių žaidėjų, žinančių, kaip reikia žaisti svarbias rungtynes, finalo ketvertus. Tai yra jų stiprybė ir pranašumas prieš mus“, – konstatavo M.Kuzminskas.

„Scanpix“ nuotr./Bogdanas Bogdanovičius
„Scanpix“ nuotr./Bogdanas Bogdanovičius

74-erių metų Svetislavo Pešičiaus vadovaujama Serbija šių metų pasaulio pirmenybėse Azijoje iškovojo keturias pergales vidutiniu 31 taško pranašumu, o vienintelę nesėkmę serbams „Araneta“ arenoje išrašė iš 16 taškų deficito antroje mačo pusėje prisikėlusi Italija.

„Jie čempionate pirmauja pagal daug aspektų – pagal taškus greitame puolime, pagal taškus iš varžovų klaidų. Turime akcentuoti jų perėjimą iš gynybos į puolimą, mūsų klaidas. Reikia paminėti kelis pagrindinius žaidėjus, kurie viską daro – Bogdanovičius, Guduričius ir Milutinovas, – sakė M.Kuzminskas. – Nemanau, kad Italijos pergalę prieš Serbiją galime imti kaip pavyzdį. Serbai visiškai kontroliavo rungtynes, o italai žaidė savo chaotišką žaidimą. Galiausiai Simone Fontecchio sumetė nerealius metimus, kurie neatrodo geri. Ir Italija laimėjo. Tai buvo išimtis iš taisyklės.“

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: „Faina, bet ši pergalė nieko neduoda“
VIDEO: Saulius Kuzminskas apie rinktinės sudėtį, Lietuvos sirgalius ir atostogas Maniloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius