TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 10

Vokiečių vunderkindo šėlsmas ir pokštas apie brolį: „Aukso medalis sunkesnis už bronzą!“

Franzas Wagneris ir visa Vokietija švenčia. Pirmą kartą pasaulio krepšinio čempionato finale žaidusi šios šalies komanda nukovė atkakliai besipriešinusią Serbiją ir tapo septintąja pasaulio krepšinio čempione. „Auksas tikrai sunkesnis nei bronza!“ – kvatojo pasaulio čempionas Franzas Wagneris, pasimokęs iš praėjusių metų klaidų.

„Sunkus ir blizgus“, – Dennisui Schroderiui prisėlinus ir paėmus F.Wagnerio medalį į rankas, komandos draugui sakė vienas Vokietijos rinktinės lyderių.

Jis pridūrė, kad iškovoti auksą nebuvo lengva. Ir tai tiesa – Serbija padarė viską, kad apsunkintų vokiečiams gyvenimą Manilos „Mall of Asia“ arenoje.

Keturi ankstesni pasaulio čempionatų finalai baigėsi 15 ir didesniais taškų skirtumais, bet šį kartą jau per pirmus du kėlinius pirmaujanti komanda keitėsi 15 kartų, rezultatas net aštuonis sykius buvo lygus ir nė viena ekipa neturėjo didesnės negu 5 taškų persvaros, o švieslentė po 20 žaidimo minučių rodė rezultatą 47:47.

Tačiau antroje mačo dalyje išryškėjo vokiečių pranašumas.

Antrą puolimą turnyre iki finalo demonstravę serbai per trečią ketvirtį pataikė tik 3 metimus iš 16, klydo 4 kartus ir pelnę vos 10 taškų pirmą kartą turnyre krito į dviženklio deficito duobę – 57:69.

Ketvirtajame kėlinyje serbus kovai kėlė net 16 taškų per ketvirtį pelnęs Aleksa Avramovičius, bet to neužteko – Vokietija atsilaikė ir triumfavo 83:77, tapdama penktąja iš eilės pasaulio čempionato nugalėtoja, kuri per visą turnyrą taip ir nepatyrė pralaimėjimo kartėlio.

Vokietija prisijungė prie JAV (penkis kartus), Jugoslavijos (penkis kartus), SSRS (tris kartus), Brazilijos (du kartus), Ispanijos (du kartus) ir Argentinos (vieną kartą) pasaulio krepšinio čempionų klube.

„Tai vasara, kurios nepamiršiu“, – iš laimės švytėjo finale 19 taškų pelnęs ir naudingiausiu lemiamų rungtynių žaidėju išrinktas Franzas Wagneris.

Jau ir pernai vokiečiai puoselėjo čempioniškas ambicijas per namuose vykusį Europos čempionatą, kai šlavė viską, kas pasitaikė jų kelyje, tačiau pusfinalyje juos sustabdė įspūdingai sugrįžusi Ispanija, vėliau tapusi ir turnyro nugalėtoja.

15min klausė F.Wagnerio, ko vokiečiai pasimokė iš praėjusių metų?

„Buvo labai daug momentų ir rungtynių šiais metais, kai mūsų varžovai atliko spurtą – tokį, po kurio pernai paslydome ir pralaimėjome. Bet šiemet ir finale, ir pusfinalyje prieš JAV, ir prieš tai prieš Latviją, kuri mus vijosi pabaigoje, mes niekada neleidome išslysti pergalei. Tęsėme tai, kaip žaidėme prieš tai, likome kartu, o tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl nesuklupome“, – sakė vokietis.

Kas labiausiai padėjo vokiečiams nesugriūti sunkiomis akimirkomis? F.Wagneris pirmiausiai išskyrė naudingiausią čempionato žaidėją Dennisą Schroderį, finale žibėjusį su 28 taškais ir svarbiais metimais pabaigoje.

„Be abejo, turime išskirti Dennisą, kuris prisiėmė didžiulę atsakomybę būdamas mūsų kapitonu. Jis traukė komandą savo epizodais ir šiandien. Bet turime tiek daug patyrusių žaidėjų, kurie išlaiko gerą komandos būseną sunkiausiais momentais. Tai – komandinis sportas, kiekvienas iš mūsų daug prideda šiai komandai“, – sakė F.Wagneris.

Link trofėjaus vokiečius atvedė antrus metus rinktinę treniruojantis Kanados ir Suomijos pilietybes turintis Gordie Herbertas. 64-erių specialistas įprastai išlieka santūrus, bet ir jo emocijos prasiveržė suvokus, kad ką tik tapo pasaulio čempionu.

„Nuostabu matant, kaip jis džiaugiasi. Jis retai reiškia emocijas, tad matyti jį taip besidžiaugiantį mums daug reiškia“, – džiaugėsi ir už trenerį F.Wagneris.

Viena iš kertinių vokiečių pergalės priežasčių – tęstinumas. Nuo pernai ekipoje pasikeitė vos keli žaidėjai, o dabartinis branduolys žaidė jau ir užpernai vykusiose Tokijo olimpinėse žaidynėse. Bet auksą iškovoję vokiečiai neketina sustoti.

„Mūsų planas yra tai tęsti. Turbūt tai yra dalis priežasties, kodėl esame tokie artimi. Visi atiduoda didelę dalį vasaros, praleidžiame ją kartu. O po tokios sėkmės visi vėl norės tai pakartoti“, – sakė Franzas.

Mūsų planas yra tai tęsti. Po tokios sėkmės visi vėl norės tai pakartoti.

Jam triumfas ypatingas dar ir dėl to, kad auksas iškovotas kartu su broliu – Vokietijos rinktinėje svarbų vaidmenį atliko ir ketveriais metais vyresnis Moritzas Wagneris.

„Tai ypatinga, ypač dėl to, jog čia yra ir mūsų tėvai. Tai nerealu, sunkiai protu suvokiama, kad abu esame šioje komandoje ir galime tuo mėgautis. Turėsime smagią naktį“, – šypsojosi F.Wagneris.

O paklaustas, kuris iš brolių vakarėlį pakurstys labiau, juokėsi.

„Jis – ir jūs tai žinote“, – kvatojo vokietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius