-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne pirmas kartas: kaip 1943 m. Amerikos lietuviai „metėsi“ ant lėktuvo JAV kariuomenei

Sėkminga akcija, kurios metu Andrius Tapinas ir „Laisvės TV“ vos per kelias dienas surinko 5 milijonus eurų paramos pirkti bepiločiam orlaiviui „Bayraktar“ – ne pirmas kartas, kai lietuviai „susimeta“ ant orlaivio, norėdami prisidėti prie pergalės kare. 1943 m. JAV lietuviai panašiai rinko lėšas „bombanešiui“ JAV kariuomenei, tuo metu kariavusiai II pasauliniame kare.
Lėktuvo „Lituanica“ krikštas 1943 m.
Lėktuvo „Lituanica“ krikštas 1943 m. / Balžeko lietuvių kultūros muziejaus / LIetuvos ambasados JAV nuotr.

Ir rinko sėkmingai – surinkus 400 tūkst. dolerių, lėktuvas buvo nupirktas. Lėšos buvo renkamos perkant JAV valdžios leidžiamus karo paskolos lakštus.

Nupirktas lėktuvas buvo dvimotoris bombonešis „Lockheed Ventura B-34/37“. Jis buvo pavadintas simbolišku „Lituanica“ vardu.

Įrašu apie tai sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino istorikas, doc. dr. Juozapas Blažiūnas. Įrašą galite rasti čia. 15min gavo įrašo autoriaus leidimą perpublikuoti tekstą.

„Tai ne pirmas kartas, kai susivieniję lietuviai perka lėktuvą ar skraidymo aparatą būdami toli nuo karo veiksmų, bet jausdami ir grėsmę, ir norą bent kažkaip prisidėti prie pergalės. Yra žinoma, kad 1943 m. Amerikos Filadelfijos lietuviai ketino nupirkti ... „bombanešį“. Ir nupirko“, – feisbuke rašo J.Blažiūnas.

Toliau J.Blažiūnas cituoja 1943 m. liepos 21 d. JAV lietuvių laikraštį „Keleivis“.

„[Tikslui pasiekti] Lietuvių organizacijų komitetas pasiryžo išparduoti 400 000 USD sumai „E“ serijos karo bonų [rinkliavą], ir kad už tuos pinigus bus pastatytas bombanešis, kurį valdžia leis patiems lietuviams pakrikštyti lietuvišku vardu.

Daugiau kaip 200 000 USD vertės bonų lietuvių komitetas turi jau pardavęs, o likusius (apie 190 000 USD) norima parduoti iki rugpjūčio 16 dienos.“

„Yra vilties, kad Philadelphijos ir apylinkės lietuviai rankų nenuleis, bet visi subrus ir iki rugpjūčio 16 dienos turėsim sukėlę 400 000 USD su kaupu. Tuomet turėsime bombanešio krikštynas. Kaip bus gražu, kuomet tas plieno paukštis su lietuvišku vardu skraidys padangėmis ir šaudys perkūnais nacius, fašistus ir nuožmiuosius japonus, o gal dar lietuviui teks garbė tą galingąjį plieno paukštį ir vairuot!”, – rašė „Keleivis“.


1943 m. Amerikos lietuviai išties nupirko dvimotorį bombonešį „Lockheed Ventura B-34/37“. Bombonešis buvo pavadintas „Lituanica“ vardu.

Balžeko lietuvių kultūros muziejaus / LIetuvos ambasados JAV nuotr. /Lėktuvo „Lituanica“ krikštas 1943 m.
Balžeko lietuvių kultūros muziejaus / LIetuvos ambasados JAV nuotr. /Lėktuvo „Lituanica“ krikštas 1943 m.

Lėktuvo krikšto apeigas 1943 m. atliko Švento Kryžiaus parapijos klebonas Anicetas Linkus. Šioje nuotraukoje galite matyti, kaip tai atrodė.

Beje, internetinė infliacijos skaičiuoklė atskleidžia, kad 400 tūkst. dolerių 1943 m. pinigais yra verti maždaug 6,6 mln. dolerių 2022 m. pinigais.

6,6 mln. dolerių dabar yra verti maždaug 6,15 mln. eurų. Tad netgi surinktos pinigų sumos yra panašios. Tiesa, iniciatyva pirkti „Bayraktar“ įvykdyta daug greičiau, vos per kelias dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius