Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 08

Mariją Šarapovą dopingo skandale skandinantis meldoniumas – kas tai?

Šlovingą Marijos Šarapovos karjerą gali nutraukti mažai kam iki šiol girdėtas preparatas meldoniumas. Nuo sausio 1 dienos jis įtrauktas į draudžiamų vartoti sportininkams sąrašą. Šį vaistą M.Šarapova vartojo net dešimt metų, tačiau dabar už tai gali sumokėti labai brangiai.
Marija Šarapova prieš Aleksandrą Sasnovič
Marija Šarapova prieš Aleksandrą Sasnovič / „Scanpix“ nuotr.

Britų „The Guardian“ pateikė faktus, kodėl meldoniumas buvo įtrauktas į dopingo sąrašą ir kaip jis veikia sportininkų sveikatą.  

  • Meldoniumas dar žinomas Meldronato pavadinimu. Šį vaistą M.Šarapova vartojo nuo 2006-ųjų metų. 
  • Ši medžiaga plečia kraujagysles, aktyvina ir atstato pusiausvyrą, padeda organizmui išlaikyti fizinį krūvį bei padeda greitai pasiruošti naujiems krūviams.
  • Jis yra gaminamas Latvijoje ir nėra aprobuotas naudoti Jungtinėse Amerikos Valstijose. 
  • Tarptautinė antidopingo agentūra rado įrodymų, kad sportininkai specialiai vartoja šį preparatą, kad padidintų fizinį pajėgumą. 
  • Sprendimas uždrausti šį preparatą vartoti sportininkams buvo priimtas rugsėjo mėnesį. Jis įsigaliojo nuo šių metų sausio 1-os dienos. 
  • Rusijos antidopingo agentūra pranešimą, kad už šio preparato vartojimą sportininkai bus baudžiami ir diskvalifikuojami gavo rugsėjo mėnesį.
  • Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) meldoniumą priskiria S4 (hormonai ir metabolizmo moduliatoriai) grupei. Dėl jo vartojimo Rusijos tenisininkei gresia ketverių metų diskvalifikacija. 
  • M.Šarapovos kolegės, olimpinės dailiojo čiuožimo čempionės Jekaterinos Bobrovos meldoniumo testas pirmadienį taip pat buvo teigiamas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius