Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 09

„3 prieš 3“: E.Ulanovo ateitis Kaune, kertinis mačas „Žalgiriui“ ir „EuroCup“ čempionai

Ar Kauno „Žalgiriui“ reikėtų išsaugoti Edgarą Ulanovą? Kuris mačas iš likusių šešių pakeliui į Eurolygos atkrintamąsias žalgiriečiams svarbiausias? Kas taps Europos taurės čempionais? 15min žurnalistai Eurolyga.lt rubrikoje atsakė į aktualiausius savaitės klausimus.
Š.Jasikevičius, E.Ulanovas ir M.Teodosičius
Š.Jasikevičius, E.Ulanovas ir M.Teodosičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Edgaras Ulanovas interviu Eurolyga.lt prasitarė, kad sprendimą dėl galimybės likti „Žalgiryje“ priims tik po sezono. Jeigu paties klubo vietoje reikėtų spręsti dabar, ar pratęstumėte sutartį su brangiausiu komandos žaidėju?

Kęstas Rimkus, 15min sporto redaktorius: Taip. Aišku, daug lems kaina, bet dabar E.Ulanovas yra vertas tų pinigų, kuriuos jam moka „Žalgiris“ dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, jis atitinka „Žalgirio“ žaidėjo tapatybę – patikimas, suprantantis sistemą, gerai besiginantis, kaip Šaras mėgsta sakyti, – gerai „lupasi“. Patikimai žaidžiantis per svarbiausius mūšius. Antra, Europos rinkoje nėra tiek jau daug tokio lygio lengvųjų puolėjų. Jei pažiūrėtume į naudingiausių Eurolygos sezono trečiųjų numerių 30-uką, ten rasime tik Roką Giedraitį ir Vladimirą Lučičių. Svarbu ir tai, kad būdamas 28-erių E.Ulanovas turi potencialo – jo rezultatyvių perdavimų ir pataikytų tritaškių skaičius kyla, jis žaidžia universaliau.

Donatas Urbonas, Eurolyga.lt redaktorius: Edgaras Ulanovas yra labai svarbus Šarūno Jasikevičiaus schemų sraigtas tiek gynyboje, tiek puolime. Pastaruoju metu jis žaidė beveik geriausią savo krepšinį karjeroje, kai per 7 rungtynių atkarpą rinko po 16 naudingumo balų. Jis vėl buvo geriausias, kai to reikėjo labiausiai – tapo naudingiausiu KMT žaidėju. Galbūt jau ne pirmą sezoną Edgarui reikia laiko įsibėgėti, bet kai ateina svarbiausių rungtynių metas, išmuša MVP Ulanovo valanda. Žinant jo patirtį, sistemos perpratimą ir puikų ryšį su kitu „Žalgirio“ lyderiu Mariumi Grigoniu, norėčiau išlaikyti tokį lietuvį savo komandoje. Juolab, kad tokių žaidimo savybių lengvųjų kraštų Lietuvoje nėra. Kai Jankūnas ir Milaknis artėja prie karjeros saulėlydžio, „Žalgiriui“ labai reikės išlaikyti stiprų lietuvišką branduolį.

Rokas Pakėnas, Eurolyga.lt žurnalistas: Tai priklauso nuo kontrakto sąlygų. Jei krepšininko vertė nepramušė adekvataus mąstymo stogo, tuomet „Žalgiriui“ būtų palanku išsaugoti šiame klube užaugusį ir sužibusį žaidėją, kuris tapo komandos veidu bei vienu iš patikimiausių Šarūno Jasikevičiaus karių aikštelėje. „Žalgirio“ sistemos įsisavinimas, elitinis įgūdis žaidžiant nugara, solidumas gynyboje, galiausiai – lietuviškas pasas. Priežasčių išsaugoti E.Ulanovą „Žalgiris“ turi daug, bet ne viskas priklauso nuo klubo. Kaunietis ne kartą minėjo apie norą išbandyti save užsienyje, o pastaruoju metu Edgaro demonstruojamas fantastiškas krepšinis, devynis turus iš eilės renkant dviženklį naudingumo balų skaičių, gali atnešti didžiųjų Eurolygos klubų dėmesį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay ir Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay ir Edgaras Ulanovas

2. Iš 6 likusių rungtynių, kuris mūšis atkrintamųjų lenktynėse „Žalgiriui“ bus kertinis?

Kęstas Rimkus: Kitą savaitę Valensijoje. Nedaug vilties, kad „Žalgiris“ laimės penktadienį Barselonoje, o tada ateis kitas mačas išvykoje su tiesioginiu labai pavojingu konkurentu. Ten pralaimėjimas turbūt jau galutinai sugriautų šansus. Pats tikiu, kad Valensijoje „Žalgiris“ laimės, o tada ateis kitas kertinis mačas.

Donatas Urbonas: Kovo 24-osios su „Fenerbahče“. Žalgiriečiai jau ir taip turi tarpusavio įmestų ir praleistų taškų pranašumą prieš kelias Eurolygos atkrintamųjų lenktynių dalyves, o antrą kartą įveikęs Stambulo klubą, „Žalgiris“ įgytų labai reikšmingą pranašumą prieš tiesioginį ketvirtfinalio oponentą. Susiklosčius aplinkybėms, galbūt tas pranašumas eliminuotų tuos du pralaimėjimus, kuriuos „Žalgiris“ patyrė prieš Atėnų „Panathinaikos“. Dabar „Žalgiriui“ kaip finalas kiekvienas likęs mačą, bet pergalės vertė prieš „Fenerbahče“ gali būti dviguba.

Rokas Pakėnas: „Žalgiris“ privalo laimėti Valensijoje. Jei skaičiuosime, jog žaliai baltiems per likusias šešerias rungtynes reikia iškovoti bent keturias pergales, o dabar laukia išvyka į varžovams atšiaurią „Palau Blaugrana“ areną Katalonijoje, tuomet mūšio su „Valencia“ reikšmė yra maksimali. Tai ne tik duotų aukso vertės tašką bei išsaugotų žaliai baltų atkrintamųjų viltį, bet suduotų ir didelį smūgį tiesioginiam konkurentui. Žinoma, įveikus šį barjerą lauktų dar vienas „kertinis“ mūšis namuose su Stambulo „Fenerbahče“.

3. Ką palaikysite 8 likusių komandų kovoje Europos taurėje?

Kęstas Rimkus: Bolonijos „Virtus“. Gaila italų dėl koronaviruso, bet kita simpatijų priežastis yra Bolonijos klube žaidžiantis Milošas Teodošičius. Vienas mėgstamiausių Europos krepšininkų dėl savo išskirtinio talento, dėl perdavimų, kurie taip puošia krepšinį.

Donatas Urbonas: Mano širdis tarp „Partizan“ ir „Virtus“. Du legendiniai klubai, kuriuos labai norėčiau vėl pamatyti Eurolygoje. Jie tik sustiprintų ir puikiai papildytų prestižinį Eurolygos paveikslą. „Partizan“ – dėl tradicijų ir trenerio Trinchieri, „Virtus“ – dėl istorijos, Teodosičiaus su Džordževičiumi ir naujų vėjų Italijos krepšinyje. Gera žinia ta, kad į kitų metų Eurolygą pateks abu Europos taurės finalistai. Bet jeigu reikėtų išsirinkti vieną komandą, labiausiai džiugintų finansinius sunkumus išgyvenusio „Partizan“ klubo atgimimas su „EuroCup“ trofėjumi.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Milošas Teodosičius
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Milošas Teodosičius

Rokas Pakėnas: Mano simpatijos užtikrintai keliauja Europos taurės pelenei iš Graikijos, Patrų „Promitheas“ ekipai, kurios ketvirtfinalyje laukia akistata su Bursos „Tofaš“. „Promitheas“ vos prieš ketverius metus debiutavo stipriausioje Graikijos lygoje, pernai žaidė pirmąjį sezoną Europoje, FIBA Čempionų lygoje, o debiutas Europos taurėje Makio Giatro auklėtiniams kol kas klostosi fantastiškai, „Top 16“ etape finišavus pirmoje vietoje. Jei „Promitheas“ iškovotų bilietą į Eurolygą, tai prilygtų stebuklui, tuo pačiu, tai būtų įrodymas, jog kelią į stipriausio Senojo žemyno turnyrą gali nusitiesti ir menkesnio finansinio pajėgumo klubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius