Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 11

Didžiausi visų laikų „Žalgirio“ budeliai Eurolygoje

„Barcelona“ gynėjas Cory Higginsas penktadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje surengė 27 taškų vertės asmeninį vakarėlį. Tai vienas geriausių individualių pasirodymų prieš Kauno komandą Eurolygoje, kai ekipai vyriausiojo trenerio poste diriguoja Šarūnas Jasikevičius. Įdomu tai, kad didžiausių visų laikų „Žalgirio“ skriaudikų sąrašo viršūnėje figūruoja būtent dabartinis Kauno komandos treneris.
Cory Higgins, Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas
Cory Higginsas, Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas / Euroleague.net nuotr.

Po ilgosios pertraukos liepsnoti pradėjęs C.Higginsas per trečiąjį ir ketvirtąjį rungtynių kėlinius į „Žalgirio“ krepšį įmetė 24 taškus, o susitikimą Kaune baigė savo sąskaitoje turėdamas 27 taškus su beveik tobulu pataikymu – tikslą pasiekė 4 iš 5 dvitaškių, visi 5 tritaškiai ir 4 baudų metimai iš 4.

„Tritaškius sumetė į veidą, reikėjo gintis arčiau ir priversti jį veržtis. Žmonės už tai gauna milijonus, o mūsų darbas norėti jų kontrakto ir bandyti juos stabdyti, bet antras rungtynes paeiliui nesugebame to padaryti“, – apie nesustabdomai rungtyniavusį „Barcelona“ amerikietį po pralaimėjimo penktadienį Eurolyga.lt kalbėjo Marius Grigonis.

27 C.Higginso pelnyti taškai – geriausias dukart Eurolygos čempiono karjeros rezultatas stipriausiame Senojo žemyno turnyre. Tai trečias pagal didumą „Žalgirio“ varžovų asmeninis pasirodymas, kai Kauno komandai vadovauja Š.Jasikevičius.

Įdomu tai, kad labiausiai Šaro eros „Žalgiris“ nuo vieno žaidėjo kentėjo savaitę prieš C.Higginso benefisą Kaune. Šį rekordą Stambule vykusiosiose rungtynėse paženklino „Fenerbahče“ prancūzas Nando de Colo, surinkęs 29 taškus.

Antroji vieta priklauso Luka Dončičiui, kuris atstovaudamas Madrido „Real“ ekipai prieš dvejus metus Kaune užfiksavo 28 taškus. Trečiąją vietą su C.Higginsu dalijasi taip pat 27 taškus į „Žalgirio“ krepšį įmetęs buvęs Miuncheno „Bayern“ puolėjas Derrickas Williamsas bei Kazanės UNIKS marškinėlius tada vilkėjęs Keithas Langfordas.

Rezultatyviausi pasirodymai prieš „Žalgirį“, komandą treniruojant Š.Jasikevičiui
Taškai Žaidėjas Rezultatas Data
29 Nando de Colo (Stambulo „Fenerbahče“) „Fenerbahče“ 76:79 „Žalgiris“ 2019.11.01
28 Luka Dončičius (Madrido „Real“) „Žalgiris“ 66:87 „Real“ 2017.10.26
27 Keithas Langfordas (Kazanės UNIKS) Uniks 80:82 „Žalgiris“ 2017.03.17
27 Derrickas Williamsas (Miuncheno „Bayern“) „Bayern“ 88:84 „Žalgiris“ 2018.12.14
27 Cory Higginsas („Barcelona“) „Žalgiris“ 86:93 „Barcelona“ 2019.11.08

Bendrame moderniosios Eurolygos kontekste, kuris skaičiuojamas nuo 2000-ųjų metų, 27 taškų ribą prieš „Žalgirį“ buvo užfiksuota 30 kartų.

Bent 30 taškų per mačą į „Žalgirio“ krepšį buvo įmesta 16 kartų, o 32 taškų rodiklis pasiektas vos 8 kartus. Triskart tai padarė Lietuvos krepšininkai. Paradoksalu, tačiau sąrašo viršūnėje dominuoja dabartinis kauniečių strategas.

Šaras ketvirtąjį sezoną „Žalgirį“ veda į pergales, tačiau kadaise jis buvo didžiausias daugkartinių Lietuvos čempionų budelis.

Eurolyga.lt pristato aštuonis rezultatyviausius „Žalgirio“ varžovų pasirodymus Eurolygos istorijoje.

Euroleague.net nuotr./Juanas Carlosas Navarro
Euroleague.net nuotr./Juanas Carlosas Navarro

32 taškai, Juanas Carlosas Navarro („Barcelona“)

„La Bomba“ ne vienerius metus į neviltį varė „Žalgirio“ sirgalius. Ispanas per 19 rungtynių prieš kauniečius Eurolygoje iš viso surinko 290 taškų, vidutiniškai 15,3 taško per mačą.

Ypatingi metai krepšininkui buvo 2006-ieji, kai per trejas rungtynes į „Žalgirio“ krepšį suvertė 86 taškus.

2006-ųjų metų pradžioje Kauno sporto halėje vykusiame susitikime J.C.Navarro pelnė 32 taškus, atsakomosiose rungtynėse „Palau Blaugrana“ arenoje jis įmetė 23 taškus, o 2006–2007 metų sezono pradžioje vėl Kauno sporto halėje vykusiame mače katalonas įskraidino 31 tašką.

Pirmosiose 2005–2006 metų „Top 16“ etapo rungtynėse su „Žalgiriu“ pelnęs 32 taškus J.C.Navarro užfiksavo rekordą, kuris išsilaikė visą krepšininko karjerą.

„Barcelona“ tada Kaune triumfavo 86:85, o J.C.Navarro žaidė beveik 33 minutes, pataikė 7 dvitaškius iš 13, 4 tritaškius iš 8, 6 baudų metimus iš 7.

Tai vienas įsimintiniausių „Žalgirio“ pralaimėjimų Eurolygoje. Kauniečių legionierius Reggie Freemanas su sirena pataikė sudėtingą tritaškį, nors jis dar tikėjosi išprovokuoti „Barcelona“ įžaidėjo Shammondo Williamso pražangą, tačiau arbitrų švilpukai tylėjo.

Euroleague.net nuotr./Arvydas Macijauskas
Euroleague.net nuotr./Arvydas Macijauskas

32 taškai, Arvydas Macijauskas (Pirėjo „Olympiakos“)

„Kalašnikovas“ prieš „Žalgirį“ Eurolygoje žaidė tris kartus, tačiau visi šie mačai kauniečiams baigėsi skausmingai. Arvydas Macijauskas atstovaudamas Vitorijos „Tau Ceramica“ ir Pirėjo „Olympiakos“ ekipoms prieš „Žalgirį“ laimėjo visus tris kartus, o per susitikimą klaipėdietis vidutiniškai rinko net po 24,7 taško.

2007–2008 metų sezoną Achilo traumą išsigydęs Macas pradėjo fenomenaliai – per penkerias pirmąsias Eurolygos rungtynes lietuvis fiksavo net 23,8 taško vidurkį, o šią atkarpą paženklino fantastiškas mačas Pirėjuje prieš „Žalgirį“.

Beveik be pertraukų žaidęs A.Macijauskas (38 minutės ir 56 sekundės) pelnė 32 taškus (5/8 dvit., 4/5 trit., 10/11 baud.). Tai antras pagal rezultatyvumą Maco mačas Eurolygoje. Snaiperis 32 taškus buvo įmetęs ir prieš Trevizo „Benetton“, o rekordinis 40 taškų susitikimas užfiksuotas Vilerbane prieš ASVEL.

„Mes buvome pasiruošę jį stabdyti, tačiau Macijauskas šį vakarą tiesiog degė. Šiuo metu jis tikriausiai yra geriausias metikas Europoje. Tai yra priežastis, kodėl jis rungtyniauja „Olympiakos“, o ne „Žalgiryje“, – po pralaimėjimo kalbėjo tuometis kauniečių treneris Rimantas Grigas.

Euroleague.net nuotr./Mirza Teletovičius
Euroleague.net nuotr./Mirza Teletovičius

32 taškai, Mirza Teletovičius (Vitorijos „Caja Laboral“)

2010-ųjų gruodžio 15-osios vakarą bosnis Kauno sporto halėje sumetė tiek taškų (32), kiek beveik per visas kitas trejas karjeros rungtynes prieš „Žalgirį“ kartu sudėjus (34).

M.Teletovičius „Top 16“ rungtynėse Kauną užliejo tritaškiais, o „Žalgiris“ per pratęsimą pralaimėjo 89:95.

„Jis mums yra labai svarbus žaidėjas. Puikus metikas. Tai ne pirmas kartas, kai Mirza sužaidžia tokias rungtynes. Jei jis turi gerą dieną, tada mes nepralaimime“, – auklėtinio pasirodymą Kaune įvertino „Caja Laboral“ treneris Duško Ivanovičius.

206 cm ūgio puolėjas susitikime prieš „Žalgirį“ realizavo pirmuosius 5 tolimus metimus, o iki ilgosios pertraukos jis pataikė 7 tritaškius iš 8 ir pelnė 26 taškus.

Per trečiąjį ir ketvirtąjį kėlinius bosnis nepelnė nė taško, tačiau per pratęsimą dūrė dar du tolimus metimus, taip pakartojęs Sauliui Štombergui priklaususį Eurolygos rekordą, kurį tik po ketverių metų pagerino Andrew Goudelockas – 10 tritaškių iš 13.

„Caja Laboral“ aukštaūgio 32 Kaune pelnyti taškai yra asmeninis rekordas Eurolygoje, kurį po metų jis pakartojo ir rungtynėse prieš Pirėjo „Olympiakos“.

Euroleague.net nuotr./Manučaras Markoišvilis
Euroleague.net nuotr./Manučaras Markoišvilis

32 taškai, Manučaras Markoišvilis (Kantu „Bennet“)

Ko gero, labiausiai stebinanti pavardė sąraše. Kartvelas paskutiniame 2011–2012 sezono „Top 16“ susitikime Kaune surengė pasirodymą, kurio neužmirš visą gyvenimą.

Per pirmąsias penkerias antrojo etapo rungtynes M.Markoišvilis buvo pelnęs 31 vieną tašką, o „Žalgiriui“ atseikėjo 32. Tai asmeninis puolėjo rekordas Eurolygoje.

Aleksandro Trifunovičiaus vadovaujamas „Žalgiris“ pasirodymą „Top 16“ etape baigė neiškovojęs nė vienos pergalės, o paskutinėse rungtynėse namuose Andrea Trinchieri vedamai Kantu „Bennet“ ekipai žalgiriečiai nusileido 71:77.

Beveik 39 minutes ant parketo praleidęs M.Markoišvilis pelnė 32 taškus (4/7 dvit., 5/10 trit., 9/9 baud.).

Euroleague.net nuotr./Alphonso Fordas
Euroleague.net nuotr./Alphonso Fordas

33 taškai, Alphonso Fordas (Sienos „Montepaschi“)

Viena galingiausių puolimo mašinų modernios Eurolygos istorijoje. Gynėjas stipriausiame Senojo žemyno turnyre spėjo sužaisti tris sezonus, o dukart iškovojo rezultatyviausio pirmenybių žaidėjo titulą.

A.Fordas su „Žalgiriu“ buvo susitikęs keturis kartus – po dukart atstovaudamas Atėnų „Peristeri“ bei Sienos „Montepaschi“ komandoms. Per šią ketverių rungtynių atkarpą amerikietis rinko po 24,3 taško.

Vilkėdamas Italijos ekipos marškinėlius 2002-ųjų metų gruodžio 12-ąją Kaune A.Fordas pelnė 33 taškus, o tai yra ketvirtas pagal didumą rezultatas Eurolygos istorijoje prieš „Žalgirį“.

Tuometis Mindaugo Žukausko komandos draugas kauniečiams švystelėjo 5 dvitaškius iš 7, 7 tritaškius iš 9, 2 baudų metimus iš 3.

Praėjus pusantrų metų po dvikovos prieš „Žalgirį“ A.Fordas pralaimėjo kovą su leukemija bei paliko šį pasaulį. Jau kitame sezone rezultatyviausio sezono krepšininko titulą Eurolyga pavadino A.Fordo garbei.

Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

34 taškai, Šarūnas Jasikevičius (Tel Avivo „Maccabi“)

Šaras dabar yra neatsiejama „Žalgirio“ sėkmės priežastis, tačiau kažkada buvo laikas, kai įžaidėjo kirčiai Kauno ekipos sirgaliams buvo itin skausmingi.

Skaudindamas „Žalgirį“ Š.Jasikevičius labiausiai pasižymėjo rungtyniaudamas Tel Avivo „Maccabi“ gretose, su kuria dukart paeiliui tapo Eurolygos čempione.

Vilkėdamas geltonus Izraelio komandos marškinėlius kaunietis į gimtojo miesto komandos krepšį per ketverias rungtynes įmetė net 101 tašką.

Tai buvo Š.Jasikevičiaus aukso amžius. Laikotarpis, kai Lietuvos rinktinės įžaidėjas rinkosi visus asmeninius ir komandinius apdovanojimus.

Emocijas žaidžiant prieš „Žalgirį“ ne kartą akcentavusio lietuvio pavardė Kauno komandos budelių sąraše užima aukščiausias vietas – pirmąją ir trečiąją. Abu kartus rungtynės vyko Tel Avive.

2004-ųjų metų gruodžio 23-ąją „Žalgirio“ gynėjas Robertas Packas Tel Avive pelnė 26 taškus, o kauniečiai labai rezultatyviame reguliaraus sezono susitikime triumfavo 104:102.

„Maccabi“ neišgelbėjo ir antros pagal rezultatyvyumą Šaro rungtynės per karjerą Eurolygoje. Įžaidėjas per beveik 38 minutes nesėkme pasibaigusioje dvikovoje pelnė 34 taškus (4/7 dvit., 4/9 trit., 14/15 baud.). Kitas "Maccabi" lyderis Anthony Parkeris pridėjo 31 tašką.

Euroleague.net nuotr./Keithas Langfordas
Euroleague.net nuotr./Keithas Langfordas

35 taškai, Keithas Langfordas (Maskvos srities „Chimki“)

Žaidėjas, kuris visą karjerą garsėjo kaip elitinis taškų rinkėjas. K.Langfordas dukart yra laimėjęs Alphonso Fordo trofėjų, o ne vieną kartą nuo amerikiečio bombų krito ir „Žalgiris“.

Atakuojantis gynėjas į „Žalgirio“ krepšį net 6 kartus yra įmetęs bent 24 taškus. Per 13 mačų prieš Kauno komandą K.Langfordas fiksavo fantastišką 20,2 taško vidurkį.

Skambiausios amerikiečio rungtynės įvyko 2010-ųjų gruodžio 23-ąją Chimkuose. Karjeros pasirodymą fiksavęs Maskvos srities „Chimki“ lyderis į „Žalgirio“ krepšį įskraidino 35 taškus (7/15 dvit., 4/7 trit., 9/15 baud.), atkovojo 8 ir perėmė 2 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo net 15 pražangų bei surinko 42 naudingumo balus.

„Chimki“ paskutinį reguliaraus sezono mačą namuose per pratęsimą laimėjo 93:89.

Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius
Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius

37 taškai, Šarūnas Jasikevičius (Tel Avivo „Maccabi“)

Bene įsimintiniausios „Žalgirio“ rungtynės Eurolygos istorijoje. Šiame mače Tel Avive susipynė keli ryškūs naratyvai.

Paskutinis Arvydo Sabonio mačas stipriausiame Senojo žemyno turnyre, rezultatyviausios Šarūno Jasikevičiaus karjeros rungtynės, galiausiai – neužmirštamai iš „Žalgirio“ rankų išplėštas bilietas į 2003–2004 metų Eurolygos finalo ketvertą.

„Auksiniu berniuku“ tada pramintas Šaras lemiamą „Top 16“ kovą Tel Avive pradėjo fantastiškai, per pirmąjį ketvirtį žalgiriečiams atseikėjęs 18 taškų, o rungtynes baigė surinkęs 37 taškus (7/9 dvit., 4/10 trit., 11/12 baud.).

Likus 2 sekundėms iki dvikovos pabaigos ir „Maccabi“ atsiliekant 91:94 Š.Jasikevičius užsidirbo penktąją pražangą, pasveikino „Žalgirio“ trenerį Antaną Sireiką su patekimu į finalo ketvertą bei atsisėdęs ant „Maccabi“ atsarginių žaidėjų suolelio užsimetė rankšluostį ant galvos.

Vis dėlto tai nebuvo „Maccabi“ istorijos pabaiga. Giedrius Gustas prametė baudų metimus, Tanoka Beardas per anksti įžengė į baudos aikštelę, Guras Shelefas atliko sėkmingą perdavimą per visą aikštelę Derrickui Sharpui, o pastarasis tritaškiu su sirena išplėšė pratęsimą, kuriame triumfavo „Maccabi“.

Didžiausi visų laikų „Žalgirio“ budeliai Eurolygoje
Taškai Žaidėjas Vieta Data
37 Šarūnas Jasikevičius (Tel Avivo „Maccabi“) Tel Avivas 2004.05.08
35 Keithas Langfordas (Maskvos srities „Chimki“) Mytiščiai 2010.12.23
34 Šarūnas Jasikevičius (Tel Avivo „Maccabi“) Tel Avivas 2004.12.23
33 Alphonso Fordas (Sienos „Montepaschi“) Kaunas 2002.02.02
32 Juanas Carlosas Navarro („Barcelona“) Kaunas 2006.02.13
32 Arvydas Macijauskas (Pirėjo „Olympiakos“) Atėnai 2007.11.29
32 Mirza Teletovičius (Vitorijos „Caja Laboral“) Kaunas 2010.12.15
32 Manučaras Markoišvilis (Kantu „Bennet“) Kaunas 2012.02.29
31 Austinas Chadas (Frankfurto „Opel Skyliners“) Frankfurtas 2002.01.17
31 Milošas Vujaničius (Bolonijos „Skipper“) Bolonija 2004.01.22
31 Anthony Parkeris (Tel Avivo „Maccabi“) Tel Avivas 2004.12.23
31 Juanas Carlosas Navarro („Barcelona“) Kaunas 2006.11.09
31 Nikola Mirotičius (Madrido „Real“) Kaunas 2013.03.06
30 Antoine'as Rigaudeu (Valensijos „Pamesa“) Kaunas 2004.05.01
30 Charlesas Smithas (Pezaro „Scavolini“) Pezaras 2004.12.02
30 Michaelas Wrightas (Po Ortezo „Elan Bearnais“) Kaunas 2006.12.07

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius