-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 29

Neblėstanti kroato meilė: kaip R.Stipčevičius tapo amžinu „Ryto“ sirgaliumi

Roko Stipčevičiaus meilė „Rytui“ neblėsta ir po karjeros etapo Vilniuje. Šį sezoną 33-ejų įžaidėjas pasitiko legendinėje Bolonijos „Fortitudo“ komandoje, tačiau jis toliau išlaiko artimą ryšį su buvusiais komandos draugais, treneriais ir sirgaliais. Emocingas kroatas Vilniuje praleido kiek daugiau nei pusmetį, tačiau su „Rytu“ susisiejo amžiams.
Rokas Stipčevičius
Rokas Stipčevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokių legionierių ne tik Vilniuje, bet ir Lietuvos krepšinyje nėra buvę daug. Emocinio prisirišimo klubui prasme R.Stipčevičius dabartiniame pinigais ir migracija tarp klubų paremtame krepšinio pasaulyje yra lyg dinozauras. Kroatas sezoną pasitiko už 3000 kilometrų nuo Vilniaus, tačiau nepraleidžia nė vienerių „Ryto“ rungtynių.

Jis tapo Vilniaus komandos sirgaliumi, lygiai tokiu pat, kokiems įžaidėjas geranoriškai vis dar atsakinėja socialiniame tinkle „Instagram“.

„Vilnius visada išliks mano širdyje, – tinklalapiui „Eurolyga.lt“ sakė buvęs Vilniaus komandos legionierius. – „Rytas“ yra dalelė manęs, visada tokia ir liks. Kai viskas baigiasi, tu prisimeni titulus ir gerus momentus, o aš turėjau daugybę puikių akimirkų Vilniuje, kurias labai branginu.“

Gerų momentų tikrai netrūko, o prie ryškiausių stipriai prisidėjo ir pats R.Stipčevičius. Kroato tolimos bombos Karaliaus Mindaugo taurės finale praėjusį vasarį nužudė favoritu laikytą Kauno „Žalgirį“. Tai buvo vos antrasis „Ryto“ titulas per pastaruosius devynerius metus.

„Praėjęs sezonas buvo neįtikėtinas, – su džiaugsmu prisiminė Roko. – Žvelgiant iš daugybės kampų, mūsų situacija nebuvo lengva, tačiau turėjome gerą sezoną. Žaidėme gerai Europos taurėje, laimėjome KMT taurę, žaidėme LKL finale.

Aš mėgavausi laiku Vilniuje. Susiradau daug draugų tiek komandoje, tiek sirgalių tarpe. Išlaikome gerą ryšį ir su trenerių štabu – Dainiumi Adomaičiu bei Uviu Helmaniu. Niekada nežinai, kur tave nuves likimas, galbūt mes dar susitiksime ateityje.“

Krepšinio miestas Italijoje

Po sėkmingo KMT turnyro „Rytas“ su krepšininku buvo pradėjęs kalbėti apie galimą sutarties pratęsimą, tačiau dialogas greitai nutrūko.

33-ejų gynėjas dar gegužę sulaukė legendinio Italijos klubo skambučio. „Fortitudo“ po 10 metų pertraukos sugrįžo į stipriausią šalies lygą, o komanda ieškojo patyrusio veterano įžaidėjo, kuris ekipą vestų į priekį ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų. Šias savybes puikiai atitiko „Ryto“ legionierius.

R.Stipčevičiui gegužę paskambino trys svarbiausi „Fortitudo“ žmonės – prezidentas Christianas Pavani, generalinis direktorius Marco Carraretto bei treneris Antimo Martino.

„Jie parodė didžiulį dėmesį, o aš dėl to esu labai dėkingas, – sakė buvęs „Ryto" įžaidėjas. – Tai buvo svari priežastis, kodėl nusprendžiau prisijungti prie „Fortitudo“.“

Kita priežastis – krepšiniu alsuojanti Bolonija. Aistringam krepšininkui reikia aistringo krepšinio miesto. Bolonijoje dar prieš 20 metų žaidė du stipriausi Europos klubai – „Kinder“ ir „Teamsystem“. Šis derbis po 10 metų pertraukos sugrįžta į aukščiausią Italijos lygos sceną.

„Manau, kad tai trečias didžiausias derbis Europoje, pagal priešiškumą nusileidžiantis tik Atėnams bei Belgradui. Laukiu, kada šią derbio atmosferą galėsiu pats pajusti aikštelėje“, – sakė R.Stipčevičius.

Kroatas greitai pajuto didžiulį sirgalių dėmesį Bolonijoje. Tai justi mažose detalėse. Roko gali būti ramus, kad turguje, kavinėje ar parduotuvėje jis sulauks nuolaidos bei prašymų pasidaryti selfį, o 5 721 žiūrovą talpinanti „PalaDozza“ arena visada bus užpildyta dar likus valandai iki rungtynių.

„Myliu krepšinį, esu aistringas žaidėjas, tad man visa tai yra labai svarbu. Noriu turėti artimą ryšį tiek su sirgaliais, tiek su visuomene“, – mintimis dalijosi „Fortitudo“ įžaidėjas.

Tylūs „Fortitudo“ norai

Šiaurės Italijoje įsikūręs klubas didelių tikslų sugrįžimo į stipriausią Italijos lygą sezone nekelia. „Fortitudo“ vadovai viešai deklaruoja, kad nori auginti stabilų klubą, su aiškia struktūra bei pastoviu ėjimu į priekį.

Sezoną „Fortitudo“ pradėjo keturiomis pergalėmis per šešerias rungtynes. Nors klubo vadovai aukštų rezultatų nereikalauja, tačiau R.Stipčevičiaus ambicijos yra aukščiausios.

„Kai esi Bolonijoje, kurioje tave palaiko tiek sirgalių, tu visada sau keli aukštus tikslus, nepriklausomai kokius visuomenei nubrėžė klubas. Žingsnis po žingsnio, galbūt pasieksime kokį Europinį turnyrą.

Bolonija nėra pastovi. Laimėk dvejas rungtynes paeiliui ir tikslai nuo išlikimo lygoje išaugs iki žaidimo finale (juokiasi). Turime būti protingi, dirbti nuosekliai bei pastatyti gerą pamatą ateičiai“, – sakė R.Stipčevičius.

Kroatas Italijoje demonstruoja panašų žaidimą, kokį matėme praėjusiame sezone Lietuvoje. Įžaidėjas žaidžia po 21 minutę, pelno po 5,3 taško, atkovoja po 2,3 ir perima po 1,3 kamuolio bei atlieka po 2,8 rezultatyvaus perdavimo.

Svarbias užduotis jis turi ne tik krepšinio aikštelėje, bet ir už jos ribų.

„Treneris nori „tikros komandos“, kad žaidėjai gerai sutartų bei mėgautųsi buvimu kartu. Jei komandoje surinkta gerų vyrukų kompanija, kuri išlaiko gerą tarpusavio ryšį, kartais ji gali pasiekti aukštesnių rezultatų, nei kažkas tikėjosi“, – sakė R.Stipčevičius.

Kantrybė Vilniuje

„Kantrybė yra tinkamiausias žodis apibūdinti situacijai Vilniuje. Sporte nebūna greitų rezultatų, kurie pasimatytų per savaitę ar dvi“, – apie „Ryto“ startą Europos taurėje kalbėjo „Fortitudo“ įžaidėjas.

Vilniaus ekipa sezoną pradėjo namuose įveikdama Krasnodaro „Lokomotiv“, tačiau tada buvo trys pralaimėjimai iš eilės – Limožo CSP, Belgrado „Partizan“ bei Bursos „Tofaš“ krepšininkams.

„Klubas sumažino biudžetą, tad bando prie to prisitaikyti, – sakė R.Stipčevičius. – Tai nėra lengva, bet komanda išliko stipri LKL. Galbūt klubui nepasisekė Europos taurėje, bet tu gali priimti pralaimėjimus išvykoje prieš „Tofaš“ ar CSP, nes tai geros komandos.

Manau, kad kol komandą treniruoja Dainius Adomaitis, tol jų žaidimo kreivė kils į viršų. Jis protingas bei daug dirbantis žmogus, neabejoju, kad jo vadovaujama komanda stabiliai augs. Jis turi sistemą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis, Rokas Stipčevičius, Derekas Needhamas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis, Rokas Stipčevičius, Derekas Needhamas

Šio sezono Vilniaus komandos startas primena pernykštį, o klubo sezono eigą pakeitė prisijungę R.Stipčevičius bei Arciomas Parachouskis. Tiesa, šįkart „Rytas“ neturi pinigų papildymui.

„Manau, kad viskas bus gerai, – pozityviai „Ryto“ šansus vertino buvęs legionierius. – Tai gera komanda, kuriai reikia laiko ir darbo. Jie žinojo, ką daro. Aš juos pažįstu, tai puikūs vyrukai.

Kartais reikia laukti. Prisiminkite praėjusį sezoną, kaip jis prasidėjo ir kaip baigėsi. „Rytas“ ir Vilnius nusipelnė daug. „Rytas“ yra iš krepšinio miesto ir krepšinio šalies. Sezono pabaigoje viskas bus gerai, patikėkite manimi.“

Palaikymas Lietuvos rinktinei ir D.Adomaičiui

Kroatijos rinktinė pasaulio čempionate nesivaržė, tad R.Stipčevičiaus simpatijos keliavo lietuviams. Tiesa, Dainiaus Adomaičio vadovaujama rinktinė planetos pirmenybėse nepasiekė ketvirtfinalio etapo.

„Apgailestauju dėl rezultato, nes Lietuva turėjo žengti tolyn, – prisiminęs klaidingą arbitro sprendimą mače su Prancūzija sakė kroatas. – Teisingas švilpukas galėjo pakeisti visą istoriją, galbūt Lietuva būtų nužygiavusi iki pat finalo ar pusfinalio. Man gaila trenerių ir žaidėjų, nes klaida buvo akivaizdi.“

Buvęs „Ryto“ legionierius stebėjo ir Dainiaus Adomaičio sprogimą spaudos konferencijoje, kurioje strategas su žemėmis sumaišė visą FIBA sistemą.

„Aš absoliučiai suprantu trenerį, – užtikrintai sakė Roko. – Tai yra normalu, patikėkite manimi. Kai atiduodi visą save, dirbi daug, esi emocionalus, o kažkas iš tavęs ką nors nepelnytai atima, tuomet viskas užtemsta. Tai sportas, kuriame dabartiniais laikais yra daug streso, kurį sukelia socialiniai tinklai ir žiniasklaida.

Nėra taip, kad Dainius dažnai taip elgtųsi, tai retas dalykas. Bet aš jį pažįstu, jis myli krepšinį, o kai tu atiduodi visą save tam, tada gali tikėtis tokių proveržių. Dainius gyvena krepšiniu ir nori teisybės. Jei jos negauni, reakcija būna tokia, kokią matėte. Aš būčiau reagavęs gal net dar stipriau.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rokas Stipčevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rokas Stipčevičius

Keistas „Ryto“ varžovas

„Ryto“ antradienio vakarą laukią dvikova su Venecijos „Umana Reyer“, kurios pajėgumą neseniai tikrino ir R.Stipčevičius.

Bolonijoje prieš mėnesį vykusiame mače „Fortitudo“ triumfavo 89:82, o kroatas surinko 11 taškų bei užfiksavo rezultatyviausią asmeninį sezono pasirodymą.

„Tai keista komanda, – apie „Umana Reyer“ kalbėjo R.Stipčevičius. – Šioje ekipoje yra didžiulė rotacija, komandoje yra 12 žaidėjų, kurie gali žengti į aikštelę ir kažką duoti.“

Venecijos komanda per ketverias rungtynes Europos taurėje iškovojo dvi pergales. Galime teigti, kad tai žūtbūtinis mūšis vilniečiams, nes pralaimėjimo atveju antrajame rate reikėtų nuskinti bent tris pergales.

„Venecijos krepšininkai labai daug keičiasi ginamaisiais, – varžovų žaidimo subtilybes atskleidė R.Stipčevičius. – Jie turi ūgio pranašumą prieš savo pozicijos žaidėjus. Komandoje daug vyrukų, kurie mėgsta bėgti į greitas atakas. Venecija daug lengvų taškų susirenka greitose atakose.

Venecijoje yra Austinas Daye, kuris gali vienas spręsti problemas aikštelėje. Yra metikas Michaelis Bramosas, kuris turi labai didžiulę patirtį. Bendrai – komanda mėgsta bėgti, mėgsta žaisti atviroje aikštelėje, komanda nemėgsta fizinio kontakto. Tai galbūt silpniausia Venecijos komandos vieta. Reikia gintis kietai, neleisti žaisti krepšinio, neleisti lengvai jaustis aikštelėje bei pagauti ritmo.“

Rungtynės tarp Vilniaus „Ryto“ bei Venecijos „Umana Reyer“ krepšininkų – antradienį 19 val. „Siemens“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius