Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 27

Pušeles Varėnos rajone genėjantis P.Jankūnas laukia ir keturioliktojo žiedo, ir Eurolygos

Tokio pavasario Pauliaus Jankūno karjeroje dar nėra buvę. Kovo mėnesį, kai įprastai vyksta svarbiausi reguliaraus sezono mūšiai Eurolygoje, Kauno „Žalgirio“ kapitonas laiką leidžia sodyboje Varėnos rajone, genėdamas pušeles ir balindamas vaismedžius. Karantino laikotarpį pagal Vyriausybės rekomendacijas sutikęs krepšininkas paskendo ūkio darbuose, nors randa laiko ir sportui. Eurolygos sezono nelaidojantis P.Jankūnas tiki optimistiniu scenarijumi.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos čempionų gyvenimas per pusę mėnesio apsivertė aukštyn kojomis. Dar prieš dvi savaites lagaminus susikrovę žalgiriečiai puškavo į Kauno oro uostą ir ruošėsi skrydžiui į Eurolygos rungtynes Barselonoje, o dabar Lietuvoje krepšinio neliko nė kvapo.

Kai „Žalgiris“ pagaliau atrado savąjį žaidimą, ėmė skinti pergales ir kovoti dėl vietos Eurolygos ketvirtfinalyje, Europą užplūdęs koronavirusas išjungė visų Senojo žemyno krepšinio arenų šviesas.

Gyvenimas ir sportas Lietuvoje sustojo labai staigiai, o valdžios rekomendacijų besilaikanti Jankūnų šeima patraukė į užmiestį. Paulius su žmona ir dviem sūnumis ilgam įsikūrė sodyboje Varėnos rajone.

„Seniai nebuvo taip, kad atvažiuoji į sodybą ir žinai, kad būsi čia labai ilgai, bent mėnesį“, – 15min sakė už mėnesio 36-ąjį gimtadienį minėsiantis žalgirietis.

P.Jankūno rutina pasikeitė iš esmės. Dieną atletas pradeda su besikeliančiais į mokyklą vaikais. Pastarieji kimba į pamokas internetu, o papusryčiavęs „Žalgirio“ sunkusis krašto puolėjas ima lieti prakaitą individualioje treniruotėje.

Gumas, kamuolius ir svarmenis į sodybą atsivežęs kaunietis nenori užsisėdėti ant sofos. Jis sportuoja kiekvieną rytą, išskyrus savaitgalius, o Kaune likę fizinio pasirengimo treneriai programėlėje siunčia aukštaūgiui planus ir seka treniruočių rezultatą.

Ryte treniruotę atlikusiam P.Jankūnui atsiveria visa laisva diena, kurią jis paskiria įvairiems ūkio darbams, prie kurių rankos nekildavo sezono metu dėl laiko stokos.

„Niekas iš mūsų nėra pratęs kovo mėnesį sėdėti sodyboje ir genėti pušaites. Tokiu laiku esame įpratę sportuoti, o dabar aš ūkininkauju. Bet man tai patinka, su mielu noru atlieku ūkio darbus, kurie buvo palikti ateičiai“, – sakė krepšininkas.

„Žalgirio“ simboliu tapęs žaidėjas dar neseniai su kitais žaliai baltais krepšininkais petys į petį kovojo dėl vietos ketvirtfinalyje. Veteranas šešioliktąjį sezoną pradėjo iš lėto, tačiau įsibėgėjo ir tapo vis svarbesniu žaidėju Šarūno Jasikevičiaus schemose.

Paskutinėse keturiose rungtynėse prieš Vitorijos, Milano, Pamaskvės ir Sankt Peterburgo klubus P.Jankūnas pradėjo starto penkete, žaidė po kiek daugiau nei 18 minučių ir fiksavo po 8 naudingumo balus.

„Buvome lenktynėse dėl aštuntuko, buvo sukilusios emocijos ir adrenalinas. Tikrai visi norėjome patekti į atkrintamąsias, gaila, kad viskas taip greit nutrūko. Aš, kaip ir visi žaidėjai, esu pasiilgęs krepšinio“, – 15min mintimis dalijosi P.Jankūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas su šeima
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas su šeima

Atletas su 15min pasidalijo mintimis apie neįprastą pavasarį, galimą Eurolygos sezono pratęsimą, nustebinusį LKL sprendimą, sparčiai augusį „Žalgirio“ žaidimą ir klausimą dėl rinktinės.

– Kaip atrodo Pauliaus Jankūno diena karantino metu?

– Seniai taip nebuvo, kad atvažiuoji į sodybą ir žinai, kad būsi čia ilgai, kokį mėnesį ar panašiai. Buitinių darbų yra prisikaupę daug. Pušeles nusigenėju, kurios eilę metų buvo negenėtos. Rytoj eisiu balinti vaismedžių, žolę muičioti, malkinę susitvarkyti.. Ryte pasportuoju, o likusią dieną ūkininkauju. Bet man tai patinka.

– Ar palaikote sportinę formą, nes tikite, jog sugrįš Eurolygos sezonas?

– Negaliu nesportuoti. Nesvarbu, ar sezoną atnaujins, ar ne, mes negalime tiesiog sėdėti ant sofos. Kai nutraukė sezoną, 2–3 dienas nieko nedariau, bet tuomet supratau, kad reikia sportuoti ir judėti. Nieko nedarant būtų neįmanoma grįžti į sportą po pusmečio ar keturių mėnesių. Esame profesionalai ir turime taip elgtis.

Tiesa, nemanau, kad bus tokia ilga pertrauka. Mes labai pesimistiškai kalbame. Aš esu optimistas ir galvoju, jog su visomis priemonėmis, kurių imasi visos valstybės bendrai, turime Kinijos ir kitų šalių pavyzdį, tai procesas turėtų būti trumpesnis. Duok Dieve, kad jis būtų trumpesnis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

– Ar tikite, jog Eurolygos sezonas bus pratęstas?

– Mes dabar esame tokioje stadijoje, kad viruso pikas mūsų šalyje dar nėra prasidėjęs, kaip kad Italijoje ar Ispanijoje. Ten viskas atrodo labai blogai. Tikiuosi, jog tokių dalykų Lietuvoje nebus, pavyks situaciją suvaldyti. Nežinome, bus taip, ar ne, bet atšaukė olimpines žaidynes, tad laiko yra.

Jei virusas pradės trauktis ar jį pavyks suvaldyti, skaičiai ims mažėti, gyvenimas pradės normalėti ir bus likę daug laiko, tai kodėl neatnaujins to sezono?

– Kiek buvo apmaudu, kai sezonas šitaip staigiai sustojo?

– Be abejonės buvo apmaudu. Jau yra trijų sezonų tendencija „Žalgiryje“, kad iki Naujųjų metų mes šlubuojame ir styguojame savo žaidimą, bandome perprasti sistemą, o po Naujųjų metų pradeda matytis darbo vaisiai. Link pavasario, vasarį ir kovą, kai vyksta antrasis Eurolygos ratas, rodome geriausią savo krepšinį.

Šio sezono rezultatai rodė lygiai tą patį. Žaidimo lygio kreivė kilo tikrai stipriai į viršų. Žinoma, nebursiu dabar iš kavos tirščių, bet viskas buvo tikrai neblogai. Žaidimo lygis buvo toks, kad mes buvome konkurencingi dėl patekimo į „Top 8“.

Visa tai sustabdė koronavirusas ir nėra ką fantazuoti. Viskas baigėsi lygiai su ta diena.

– Ar nustebino LKL sprendimas nutraukti čempionatą?

– Kažkiek šokiravo. Kiek teko kalbėti ir su kitais LKL žaidėjais, tai buvo galima paimti savaitę ar dvi, per kurias klubai, žaidėjai ir lyga galėjo susitarti. Susitarti dėl tų dalykų, dėl kurių dabar visi ginčijasi. Galima buvo atsisėsti ir per 10–14 dienų pakalbėti ir rasti sprendimą.

Kokie kontraktai, kokia klubų situacija, kokios pajamos, kokie nuostoliai? Galima buvo viską pabaigti gražiau, bet lyga priėmė drastišką sprendimą, kad reikia sezoną nutraukti.

Tai dabar sėdžiu sodyboje ir laukiu, kada LKL valdžia man atveš žiedą (aut. past. – nutraukus sezonui P.Jankūnas keturioliktąjį kartą tapo LKL čempionu).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

– Ar sekate koronaviruso naujienas Lietuvoje?

– Reikia visuotinės saviizoliacijos, jog visi stengtųsi kuo daugiau laiko praleisti namuose, šeimos ar artimųjų rate. Kuo mažiau judėti, kuo mažiau bendrauti. Galbūt tuomet virusą sustabdysime. Mūsų kartai toks dalykas yra pirmasis, kad taip masiškai išplito virusas. Buvo kitokių atvejų, bet šitas atrodo didžiausias ir labiausiai paplitęs. Visiems nauja patirtis, bet jei visų šalių bendra nuostata yra, kad turime pasisaugoti, mažiau keliauti, mažiau judėti, tai tikriausiai to ir reikia laikytis.

– Ar su nukeltomis olimpinėmis žaidynėmis baigiasi ir P.Jankūno karjera rinktinėje?

– Skaičiau Jono interviu 15min. Noriu pasakyti, kad rinktinė nėra klubas. Gali būti 25-erių metų amžiaus, bet jei tavęs nekviečia, tai rinktinėje karjera baigiasi. Nieko daugiau negaliu pasakyti. Nebuvau tikras ir kad šiais metais būtų mane kvietę. Aš esu profesionalas, prisižiūriu ir žaidžiu krepšinį. Kaip bus toliau, negaliu nieko pasakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius