-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 02

R.Jokubaičio šlovės valanda: Europą apskriejusi drąsa ir detalė, kurios dar nebuvo prie Šaro

„Žalgirio deimantas spindi“, – lemiamų Roko Jokubaičio baudų metimų Pirėjuje vaizdo įrašą pasivadino italų „Euro Sports“ kanalas. Spindi taip ryškiai, kad 19-mečio žybtelėjimas apšvietė kelių Europos valstybių antraštes. Už visų šių Lietuvos krepšiniui ir jo ateičiai džiaugsmingų emocijų slypėjo įdomi detalė, kurios „Žalgiryje“ nebuvo net Šarūno Jasikevičiaus eroje.

Likus kiek daugiau nei 2 minutėms iki rungtynių pabaigos Rokas Jokubaitis priėmė kamuolį prie tritaškio linijos. Švieslentėje degė minus keturi, atakai skirtas laikas tirpo, o Marius Grigonis ištiesęs rankas jau siūlėsi patikėti sviedinį į jo rankas.

Kai kitas 19-metis jaunuolis tokioje situacijoje būtų priėmęs patį paprasčiausią sprendimą – perduoti kamuolį komandos lyderiui, Rokas parodė derinį, persistatė poziciją ir pradėjo varžovo ataką.

Jis atsargiai pranėrė pro trijų varžovų gynybą, bet sutikęs „Olympiakos“ gynybos ramsčio Octavius Elliso pasipriešinimą, drąsiai įstūmė dvitaškį su pražanga. Pasitarnavo pastaraisiais metais stebėtinai išsipūtę raumenys.

Tad kai R.Jokubaitis išprovokavęs V.Spanoulio pražangą likus 3,5 sek. stojo mesti baudų „Žalgiriui“ atsiliekant vienu tašku, baisu nebuvo. Buvo akivaizdu, kad įtampa nepaveiks šio jauno, bet ne pagal amžių tvirto nugalėtojo charakterio.

Rokas sumetė abi baudas, persvėrė rezultatą 68:67, ir suspaudęs kumščius išplėšė „Žalgiriui“ pirmąją sezono pergalę Eurolygoje.

VIDEO: Roko Jokubaičio žvaigždės valanda: lemiami 19-mečio metimai, atnešę „Žalgirio“ pergalę

2020-ųjų spalio 1-osios rungtynės su „Olympiakos“ žymės penkis naujus arba pakartotus Roko Jokubaičio rekordus: pelnytų taškų (12), naudingumo balų (15), puolime atkovotų kamuolių (2), iš viso atkovotų kamuolių (3) ir perimtų kamuolių (1).

Ką „niolikiniui“ lietuviui krepšininkui reiškia iškrėsti Eurolygoje kažką panašaus? Na, pavyzdžiui, per 20 metų dviženklį taškų skaičių pavienėse rungtynėse nesulaukus dvidešimties pavyko užfiksuoti tik Mantui Kalniečiui, Pauliui Jankūnui, Žygimantui Janavičiui ir Martynui Andriukaičiui. Vienas pastarąjį dešimtmetį diriguoja Lietuvos rinktinės žaidimui, o kitas baigia užlipti į visas Eurolygos rekordų knygos sąrašų viršūnes.

Beje, tai nebuvo tik sintetiniai skaičiai „Žalgirio“ – „Olympiakos“ rungtynių protokole. Septyniais taškais per keturias minutes R.Jokubaitis užkūrė „Žalgirį“ įkvepiančiai atkarpai pirmoje mačo dalyje, o finišo tiesiojoje įžaidėjas pelnė 5 iš 8 paskutinių „Žalgirio“ taškų.

19-metis darė skirtumą kritinėmis rungtynių minutėmis prieš Eurolygos komandą, kuri turi ambicijų prasibrauti į atkrintamąsias varžybas.

„Užsirašykite jo vardą: ROKAS JOKUBAITIS, – trimitavo italų „EuroSport“. – 2000-ųjų brangakmenis su 12 taškų ir lemiamomis baudomis įrašė žalgiriečiams pergalę.“

eurolygos-startas-olympiakos-zalgiris-5f76252cd2615
eurolygos-startas-olympiakos-zalgiris-5f76252cd2615

„Širdį spaudžiantis mačas Pirėjuje su 19-mečiu herojumi, – antraštėje skelbė Francesco Iorio iš italų „Basket Inside“. – „Olympiakos“ pralaimėjo laimėtas rungtynes, o „Žalgirį“ išgelbėjo netikėtas didvyris.“

„Blogi „Olympiakos“ sprendimai ir pralaimėtos jau laimėtos rungtynės. Nuostabus Jokubaitis, apie kurį ateityje greičiausiai kalbėsime labai dažnai“, – trumpai reziumavo graikų komentatorius Christas Kiousis.

„Jokubaitis sustingdė Pirėjų“, – trimitavo italų superbasket.it.

VIDEO: „Žalgirio“ grožybės: skrydžiai, blokai ir drąsūs R.Jokubaičio yriai pergalės link

Keli nepriklausomi Europos krepšinio apžvalgininkai Roko žaidime matė „Miami Heat“ žvaigždės Gorano Dragičiaus stiliaus užuominų, tik gal be to staigaus pirmojo žingsnio.

Apie Roko Jokubaičio sėkmę rašė ir du populiariausi tarptautiniai Europos krepšinio naujienų portalai „Sportando“ ir „EuroHoops“, pabrėžę lemtingas jaunuolio baudas, kurios išplėšė „Olympiakos“ krepšininkų rankose jau laikytą pergalę.

Apie ledinius Roko nervus, išgelbėjusius Lietuvos milžinų mačą, skelbė ir kolegos iš Estijos, „Postimees“, ispanų krepšinio portalas „Solo Basket“.

VIDEO: „urBONUSas“: Paulius Motiejūnas – diena, kai išėjo Šaras, ir nauja „Žalgirio“ kryptis

Gera skaityti tokias kolegų užsienyje citatas. Bet tuo pačiu gera, kad tokios eilutės jau nebestebina. Mes jau identifikavome šio „Žalgirio“ deimanto vertę ir netgi savotiškai pripratome prie jo žybtelėjimų vis didesnėse scenose.

Prieš keletą savaičių Rokas įkratė 16 taškų į Atėnų „Panathinaikos“ krepšį ir raudonavo po Eurolygos žvaigždės Nemanja Nedovičiaus komplimentų.

Praėjusį sezoną 19-metis jau buvo įpaišęs 11 taškų į bendrą „Žalgirio“ sąskaitą pergalėje prieš Berlyno ALBA, 7 susirinko prieš „Olympiakos“.

„Turiu išskirti Roką Jokubaitį. Manau, jis savo žaidimu darė skirtumą“, – „Eurolygos TV“ po pergalingų krikštynų sakė M.Schilleris.

VIDEO: „Karštom pėdom“: nuostabus R.Jokubaitis, „Žalgirio“ pergalė ir žaidimo paieškos

Visgi čia reikėtų išskirti patį M.Schillerį.

„Žalgiris“ sužaidė gan nykias rungtynes ir laimėjo ne tik dėl Roko ar savo kovingumo, bet ir varžovų puolimo krizės ketvirtajame kėlinyje. Tuos tik 3 pataikytus graikų metimus iš 18 ir visus 8 pramestus tritaškius inspiravo ne kiek „Žalgirio“ gynyba, bet absoliuti idėjinė ir komunikacinė „Olympiakos“ žaidėjų krizė puolime.

Bet galbūt kitaip nei anksčiau – Roką per keletą pastarųjų metų jau matėme sėkmingai žaidžiantį vilkint pagrindinės „Žalgirio“ komandos marškinėlius, nustebino pats faktas, kad M.Schilleris drąsiai metė 19-metį į aikštę ketvirtojo kėlinio viduryje.

Pasodinęs ant suolo Artūrą Milaknį, austras galėjo imtis savo tradicinio penketo su Steve'u Vasturia aikštėje. Bet amerikietis ketvirtajame kėlinyje taip ir nebepakilo nuo suolo, o „Žalgiris“ baigė mačą su Thomu Walkupu, Mariumi Grigoniu, Roku Jokubaičiu, Nigelu Hayesu ir Joffrey Lauvergne'u.

Getty via Euroleague/Rokas Jokubaitis
Getty via Euroleague/Rokas Jokubaitis

R.Jokubaitis du pastaruosius sezonus turėjo geriausią korepetitorių Eurolygoje. Bet net ir Šarūnas Jasikevičius nė vienerių Eurolygos rungtynių ketvirtajame kėlinyje, kai komandas skyrė vienženklis taškų skirtumas, nedrįso mesti jaunojo žalgiriečio į gaisravietę.

Užtat tą padarė M.Schilleris. Debiutinėse Eurolygos rungtynėse. Ketvirtojo kėlinio viduryje atsilikdamas nuo priešininkų penkiais taškais ir dar bandydamas sugriebti pergalės šiaudą. Net didžiausi M.Schillerio kritikai turėjo uždėti jam riebų pliusą.

„Jis talentingas vaikis. Visi tą žinome, – Jonui Miklovui iš basketnews.lt Pirėjuje sakė M.Schilleris. – Manau, kad žaidimo bangavimas yra tokių jaunų žaidėjų kaip jis kelionės dalis. Pavyzdžiui, jis sužaidė labai geras rungtynes su „Panathinaikos“, bet pastaruosiuose mačuose strigo. Dabar jis vėl žaidžia puikiai. Mūsų, kaip trenerių, užduotis bus išlyginti jo žaidimo kreivę, kad jis stabiliai galėtų demonstruoti aukšto lygio žaidimą. Tai yra augimo dalis.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Schilleris
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Schilleris

Jaunų žaidėjų augimo dalis yra kantriai stebėti lemiamas rungtynių minutes nuo atsarginių suolo ir mokytis iš labiau patyrusių bendražygių klaidų ir pergalingų sprendimų. Bet šis vaikis auga labai greitai. Net ir šalia vieno geriausiai besiginančių gynėjų Eurolygoje ar dviejų nominalių Lietuvos rinktinės starto penketo žaidėjų.

Kaip simboliška, kad rungtynių pabaigoje 19-metis Rokas Jokubaitis stumdėsi su dvigubai vyresniu 38-erių Vassiliu Spanouliu. Tarp kitko, graikas tik penkiais mėnesiais jaunesnis už „Žalgirio“ vyr. trenerį. Ta akistata buvo gyva iliustracija, kaip prieš mūsų akis vienoje vietoje atrodo Eurolygos praeitis ir ateitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius