-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 04

Taikliarankis skrajoklis, perėmęs „Žalgirio“ traukinio mašinisto pareigas

Lukas Lekavičius šių metų pradžioje buvo tapęs tikru Kauno „Žalgirio“ herojumi. Mažasis Lietuvos čempionų generolas ketverių rungtynių serijoje rinko po 19,3 taško ir užkūrė žaliai-baltą traukinį pergalingoje kelionėje link Eurolygos atkrintamųjų. Vėliau to traukinio mašinisto regalijas perėmė MVP formą demonstravęs Edgaras Ulanovas. Dabar vairalazdę savo rankose jau tvirtai laiko gerokai platesnių pečių ir ryškesnių emocijų žaidėjas, demonstruojantis geriausią formą per trumpą savo karjerą Eurolygoje. Tai – Zachas LeDay, Maskvos srities „Chimki“ krepšį virpinęs tiek dėjimais, tiek tritaškiais.

Šarūnas Jasikevičius rungtynių pabaigoje braižė derinį lemiamam „Žalgirio“ išpuoliui.

Jau po kelių akimirkų termovizoriai, kuriais „Žalgirio“ arenos lankytojai buvo tikrinami prieš rungtynes, rodys aukštesnę nei leistiną temperatūrą.

Nors švieslentėje degę skaičiai žymėjo įtikinamą šeimininkų pranašumą 91:83, o laikrodis buvo sustojęs ties 22,8 sek., būsima ataka kauniečiams buvo pati svarbiausia rungtynėse – ji turėjo nulemti, ar „Žalgiris“ atsirevanšuos tiesioginiams konkurentams dėl vietos ketvirtfinalyje didesniu skirtumu nei pralaimėjo svečiuose (74:83).

Tiek arenoje susirinkę žiūrovai, tiek, veikiausiai, ir „Chimki“ krepšininkai tikėjosi, kad žalgiriečiai mėgins viską išspręsti vienu metimu paskutinėmis sekundėmis, tačiau Šaro kareiviai visus užklupo netikėtai.

Per visą aikštę praskuodęs Thomasas Walkupas surado Zachą LeDay, kuris įvertė du taškus su pražanga, o po kelių sekundžių dar ir apvogė Deviną Bookerį bei lyg stirna pasileidęs į greitą ataką įtvirtino „Žalgirio“ pergalę reikiamu skirtumu įdėdamas į krepšį – 96:85.

VIDEO: Pamatykite: emocijos, dėjimai ir puiki Kauno „Žalgirio“ pergalė prieš „Chimki“

Amerikietis sezone jau ir taip buvo trečias pagal rezultatyvumą ir antras pagal naudingumą „Žalgirio“ žaidėjas, bet pastarųjų jo savaičių forma verčia aiktelėti – Z.LeDay skaičiai siekia 18,8 taško, 5,3 kamuolio ir 22,3 naudingumo balo per keturis pastaruosius susitikimus.

Tačiau skaičiai dar ne viskas. Tai Z.LeDay, už aikštės ribų įprastai kalbantis tyliai, trumpai ir nuleidęs akis, aikštėje kilnojo 13 551 sirgaliaus minią – jo taiklūs tritaškiai, puskabliai ir galingi dėjimai bei po sėkmingų epizodų rodomos emocijos sprogdino „Žalgirio“ areną.

„Aš tik darau viską, kad mano komanda laimėtų. Sugebėjau atlikti tuos dėjimus ir suteikti komandai energijos, užvesti areną“, – apie epizodus, po kurių kartu su visais žaliai-baltais negalėjo nustygti vietoje iš džiaugsmo, kalbėjo pats Z.LeDay.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay

Jis po rungtynių nepraleido progos įvertinti ir savo dviejų efektingų dėjimų – vieną jų atliko per Joną Jerebko dar ketvirtojo kėlinio viduryje, o kitą, jau minėtąjį, kartą kamuolį į krepšį sugrūdo paskutinėmis sekundėmis.

„Man patiko abu, – lyg kalbėdamas apie savo vaikus, „gražesnio“ išskirti nenorėjo Z.LeDay. – Antrasis buvo labai padėjęs mūsų komandai, o pirmąjį atlikau su kontaktu, tad abu buvo panašaus lygio. Sakyčiau, abu man patiko vienodai.“

VIDEO: Zachas LeDay po pergalingo susitikimo su „Chimki“

Nors „Žalgirio“ arenoje nesusirinko visi bilietus pirkę aistruoliai – tokių buvo daugiau nei 15 tūkst., o namuose, dėl koronaviruso baimės arba ne, liko bent pusantro tūkstančio, tačiau Z.LeDay triukšmo lygį Nemuno saloje antradienio vakarą kėlė į aukščiausią tašką.

„Kai žaidžiame tokioje arenoje, kokia buvo šiandien, tai tikrai mus užkuria ir mums padeda, – apie Z.LeDay energijos naudą komandai kalbėjo E.Ulanovas. – Arena buvo fantastiška ir jeigu pradžioje gal nebuvo daug gražių epizodų, tai pabaigoje dėka publikos reakcijų pamatėme jų dar daugiau.“

VIDEO: Edgaras Ulanovas po rungtynių su „Chimki“

Trečią sezoną šioje Atlanto pusėje ir antrą sezoną Eurolygoje žaidžiantis amerikietis tokios geros ketverių rungtynių atkarpos dar neturėjo. Tačiau ne mažiau nei jo skaičiai ir emocijos Š.Jasikevičių ir „Žalgirio“ aistruolius turėtų žavėti netikėti Z.LeDay procentai atakuojant iš už 6,75 m atstumu nubrėžtos tritaškio linijos.

Iki šiol vis dar pakankamai retai iš toli metantis žalgirietis nepasižymi pačia išvaizdžiausia metimo technika, bet per sėkmingą ketverių rungtynių atkarpą pataikė net 7 tritaškius iš 9 – taip taikliai nuo vasario pradžios nemeta joks kitas „Žalgirio“ žaidėjas.

Maža to, pataikęs 12 tritaškių iš 28 Z.LeDay pakėlė savo sezono pataikymo procentą iki 42,9.

Nors pats rungtynių herojus, pastaruoju metu plėšantis tinklelį savo tolimais šūviais, išliko kuklus ir patikino „tiesiog metantis savo metimus, ties kuriais dirba kiekvieną dieną“, už žaidėją kalbėjo jo komandos draugai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay ir Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay ir Edgaras Ulanovas

„Jis gali pataikyti, – amerikiečiu neabejojo Edgaras Ulanovas. – Jis nebus toks, kuris pataikys po penkis tritaškius per rungtynes, vis tik jis yra penktos pozicijos žaidėjas. Mums jis labai naudingas ir po krepšiu, ypač kai varžovai keičiasi. Jis stiprus, gali atkovoti kamuolius, bet momentais gali ir nubausti iš už tritaškio linijos.“

Aikštėje džiazuojančiam ir pasiausti nevengiančiam amerikiečiui vis dar tenka atlaikyti Š.Jasikevičiaus kritikos ir sodinimo ant suolo kirčius.

Antradienio vakarą jam taip pat kliuvo, kai pirmajame kėlinyje pasirodęs aikštėje padarė kelias „kliurkas“, prisėdo ant suolo tesužaidęs vos 70 sekundžių, bet po mažiau nei minutės ir vėl sugrįžęs ant parketo buvo neabejotinas komandos lyderis.

„Jis nepadarė 2-3 dalykų, teko išimti, paaiškinti situaciją ir įleisti jį vėl į aikštę. Paskui iš karto jis padarė 10 taškų ir sužaidė brandų krepšinį, – situaciją aiškino Š.Jasikevičius. – Taip ir stengiamės dirbti su jaunais žaidėjais. Jie nėra keičiami už vieną klaidą, bet jei yra 2-3 klaidos, aš daugiau nelauksiu 4 ar 5.“

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius spaudos konferencijoje „lenkėsi“ žaidėjams

Gavęs pylos Z.LeDay vis dažniau savo klaidas taiso itin efektyviu, o dažnai – ir efektingu žaidimu.

Vos per keturias pirmąsias savo minutes jis pelnė 10 taškų, įpusėjus mačui buvo surinkęs 12, o iš viso pelnė 23 taškus, sužaisdamas antras rezultatyviausias sezono rungtynes.

Toks jo žaidimas aukštyn pakelia ir visą komandą, kuri pastaruoju metu skrieja lyg ant sparnų – iškovotos net aštuonios pergalės per paskutines vienuolika rungtynių, o Eurolygos turnyrinėje lentelėje „Žalgiris“ jau įšoko į pirmąjį aštuonetą.

Įdomu tai, kad prieš tai patyrę devynis pralaimėjimus iš eilės kauniečiai paskutinėse šios juodos serijos rungtynėse nusileido būtent „Chimki“ klubui. Vertindamas komandos pokyčius nuo tų niūrių prieškalėdinių akimirkų, Z.LeDay rėžė trumpai, bet aiškiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay

„Kai praėjusį kartą su jais žaidėme, buvome įklimpę ilgoje pralaimėjimų serijoje. Tuometinė ir dabartinė mūsų forma skiriasi lyg diena ir naktis“, – tikino žalgirietis.

Kaip diena ir naktis skiriasi ir „Žalgirio“ turnyrinės lentelės pozicija – Kalėdas pasitikę kaip 18-ta Eurolygos komanda, ankstyvai lyg paukščiai iš šiltų kraštų į ketvirtfinalio lenktynes sugrįžę žalgiriečiai pavasario pirmosiomis dienomis žalgiriečiai savo sirgaliams jau čiulba atkrintamųjų vietą garantuojančios 8-osios pozicijos giesmę.

O vis kito žaidėjo mašinisto pareigose sulaukiantis „Žalgirio“ traukinys dabar yra valdomas ne ko kito, o aikštėje emocingo, bet už jos ribų santūraus Zacho LeDay rankų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius