Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 13

Ideali serija tęsiasi: „Žalgiris“ Belgrade užgesino „Raudonąją žvaigždę“

Kauno „Žalgiris“ tęsia idealią seriją naujajame Eurolygos sezone. Martino Schillerio kariauna, vedama Roko Jokubaičio ir Luko Lekavičiaus, antradienio vakarą išvykoje 75:69 (19:19, 20:14, 23:27, 13:9) susitvarkė su Belgrado „Crvena Zvezda“ ir šventė trečią pergalę iš tiek pat galimų.
Belgrado „Crvena Zvezda“ – Kauno „Žalgiris“
Belgrado „Crvena Zvezda“ – Kauno „Žalgiris“ / nuotr. „Getty Images“/euroleague.net

Prieš rungtynes, per pertrauką ir po finalinės sirenos 15min feisbuke žiūrėkite aktualiausių įvykių aptarimą laidoje „Karštom pėdom“.

Pirma rungtynių pusė buvo įsimintina dėl dviejų esminių dalykų: puikiai dorojamos „Crvena Zvezda“ gynybos paprasčiausiu žaidimu „du prieš du“ ir nuostabiu Roko Jokubaičio įsiliejimu į žaidimą.

19-metis gynėjas tiesiog įskriejo į rungtynes, pakeitęs pražangas rinktis pradėjusį ir vietos aikštėje neradusį Steve’ą Vasturią. R.Jokubaitis pirmajame kėlinyje sužaidė 6:59 min., per kurias surinko 4 taškus, atkovojo 4 kamuolius, atidavė 2 rezultatyvius perdavimus ir surinko 12 naudingumo balų.

Kauniečiai per didžiąją pertrauką pirmavo 39:33, bet reikalai komplikavosi jau trečiojo kėlinio pradžioje.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Belgrado „Crvena Zvezda“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Belgrado „Crvena Zvezda“ – Kauno „Žalgiris“

Nigelas Hayesas smeigė tritaškį pirmoje trečiojo ketvirčio atakoje, bet tada „Crvena Zvezda“ šovė į priekį 10:0, o šio spurto metu Dejanas Davidovacas sugebėjo pelnyti net ir du taškus su nesportine pražanga.

Vis dėlto „Žalgiris“ gaisrą užgesinti sugebėjo, sublizgėjo užtikrintai visų rungtynių metu žaidęs Lukas Lekavičius ir prieš lemiamą ketvirtį švieslentėje degė Lietuvos čempionų trapi persvara 62:60.

Ketvirtajame kėlinyje „Žalgiris“ vėl atrodė solidžiai, o ypač R.Jokubaitis, kuris ne tik prasiveržimais ar tritaškiais, bet ir puikia gynyba prieš varžovų lyderius vedė Lietuvos čempionus į priekį. Deja, vėliau žaidimas užsikirto, jaunasis gynėjas sunkiai bestovėjo ant kojų, o varžovai priartėjo per vieno metimo atstumą, kai žaisti buvo likusi minutė.

Beveik septynias minutes taškų nebuvo pelnęs „Žalgiris“ iki L.Lekavičiaus taiklių baudų metimų, likus žaisti 39 sek. (71:67), po jų kauniečiai ir uždarė rungtynes.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Rokas Jokubaitis
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Rokas Jokubaitis

L.Lekavičius su 16 taškų (4/4 dvit., 2/3 trit.) buvo rezultatyviausias žalgirietis, J.Lauvergne'as pridėjo 12 taškų ir 8 atkovotus kamuolius. Solidžiai žaidęs R.Jokubaitis finišavo su 9 taškais, 6 atkovotais kamuoliais ir 5 rezultatyviais perdavimais.

Ši Eurolygos savaitė yra dviguba, kitas rungtynes „Žalgiris“ ketvirtadienį žais namuose prieš Stambulo „Anadolu Efes“.

„Žalgiris“: L.Lekavičius 16 (4/4 dvit., 2/3 trit., 2/2 baud. met.), J.Lauvergne'as 12 (8 atk. kam.), R.Jokubaitis 9 (6 atk. kam., 5 rez. perd., 4 išpr. praž.), N.Hayesas, A.Rubitas ir M.Grigonis po 8, M.Gebenas 5, P.Jankūnas 4.

„Crvena Zvezda“: J.Loydas 19 (5 atk. kam.), T.Waldenas ir D.Davidovacas po 11, L.Hallas 9, O.Kuzmičius 8 (6 atk. kam.).

„Žalgiris“ STATISTIKA „Crvena Zvezda“
20/33 (61 proc.) Dvitaškių pataikymas 17/39 (44 proc.)
6/16 (38 proc.) Tritaškių pataikymas 7/25 (28 proc.)
17/19 (90 proc.) Baudų metimų pataikymas 14/16 (88 proc.)
34 Atkovoti kamuoliai 23
16 Rezultatyvūs perdavimai 12
3 Perimti kamuoliai 7
1 Blokuoti metimai 2
15 Klaidos 7
21 Pražangų skaičius 25

Rungtynių eiga. „Žalgiris“ – „Crvena zvezda“

Ketvirtas kėlinys. „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“

Pabaiga. „Žalgiris“ po M.Grigonio ir N.Hayeso baudų metimų uždarė rungtynes.

Likus 39 sek. Beveik septynias minutes taškų nebuvo pelnęs „Žalgiris“ iki taiklių L.Lekavičiaus baudų metimų – 71:67.

39 min. L.Hallas pataikė iš vidutinio nuotolio ir sumažina kauniečių persvarą iki dviejų.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 15min žurnalistas

„Žalgiris“ taškų nerenka 5,5 minutės, o Jokubaitis be keitimo žaidžia visą kėlinį. Schilleris pramiegojo keitimą, kurio reikėjo Rokui pasikrauti baterijas?

38 min. T.Waldenas pataikė vieną baudos metimą, „Žalgiris“ suklydo. Pranašumas tik keturi taškai – 69:65.

35 min. Nuostabi R.Jokubaičio gynyba prieš varžovo lyderį, trūko tik to tritaškio, atšokus nuo varžovo.

33 min. Roookas Jokubaaaitis! Trys jo taškai iš aikštės krašto! Šalti vaikio nervai – 69:62.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 15min žurnalistas

Nežinau, Rokai, o gal pameni, kiek 19-mečių lietuvių per „Žalgirio“ istoriją lemiamomis minutėmis darė skirtumą jau antrose Eurolygos rungtynėse iš trijų? #MVPRokas

31 min. R.Jokubaičio puikus perdavimas P.Jankūnui – 64:60.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas

Kiek Rubitas jau šį sezoną spėjo įmesti tokių Dirko one-legged fade-away metimų?

Trečias kėlinys. „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“ 62:60

30 min. A.Rubitas paskutinės atakos metu išvedė „Žalgirį“ į priekį ir vėl – 62:60.

29 min. „Pagauk, jei gali“, – tokią žinutę siunčia varžovams šiandien R.Jokubaitis ir L.Lekavičius.

28 min. Šių eilučių autorius atsiprašo L.Lekavičiaus, kad iki dabar neskyrė jam atskiro paminėjimo. Gynėjas pataikė visus šešis metimus šiandien ir yra pelnęs jau 14 taškų bei surinkęs 18 naudingumo balų – puikiai jis drasko oponentų gynybą.

26 min. Pramušė „Žalgiris“ kaištį, laikiusį puolimo srovę. Po L.Lekavičiaus tritaškio kauniečiai vėl priekyje 52:21.

23 min. Ponios ir ponai, 0:10 atkarpą pralaimi „Žalgiris.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas

Nuspėjau, kad „Žalgiriui“ problemas darys praplikęs serbas, žaidžiantis ketvirtoje pozicijoje, tik juo tapo ne Marko Simonovičius, o aštuonis taškus po ilgosios pertraukos iškart įšovęs M.Simonovičiaus dubleris Dejanas Davidovacas. Devynių taškų „Žalgirio“ persvara per 80 sekundžių virto minimaliu deficitu.

22 min. D.Davidovacas smeigė iš toli, o Th.Walkupas prasižengė puolime. Nesmagi atkarpa „Žalgiriui“.

Lyg to būtų maža, D.Davidovacas pelnė dvitaškį su nesportine (!) J.Lauvergne'o pražanga. „Žalgiris“ jau atsilieka – 42:43.

21 min. N.Hayesas! Paskutinę atakos laiko sekundę amerikietis šauna taikliai per rankas iš toli – 42:35.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 15min žurnalistas

Visą pirmą rungtynių dalį knietėjo parašyti kažką kritiško apie drebančias Hayeso rankas, Steve'ą Vasturia ar kai kuriuos Schillerio sprendimus, bet malonu žiūrėti, kaip „Žalgiris“ du prieš du be problemų gliaudo „Zvezdos“ gynybą, o kitoje aikštės pusėje gana gerai laikosi prieš perimetro šaulius ir tvarkingai kontroliuoja kovą dėl atšokusių kamuolių. Iš serbų tikėjausi daugiau.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas

„Žalgirio“ centrai po rungtynių turėtų bėgti į parduotuvę pirkti saldainių savo įžaidėjams, kad atsidėkotų jiems už visus tuos saldžius perdavimus antrajame kėlinyje. M.Gebenas ir J.Lauvergne'as kartu pelnė 11 taškų, o bent 9 iš jų sukūrė „Žalgirio“ gynėjai, ardę serbų gynybą ir naudojęsi jų centrų lėtumu.

Antras kėlinys. „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“ 39:33

20 min. Puikiu bloku M.Gebenas uždarė pirmąją rungtynių pusę.

19 min. „Žalgiris“ jau triskart šiame kėlinyje prasižengė puolime, J.Loydas – triskart sužingsniavo. M.Gebenas didina kauniečių persvarą – 38:31.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 15min žurnalistas

Gražu žiūrėti į Roko puolimą, bet dar smagiau matyti, kaip jis tvarkosi gynyboje. Nors iš pradžių norėjau kalti sprigtą Schilleriui už sprendimą prie Loydo statyti Jokubaitį, bet Rokas ginasi stebėtinai gerai: išprovokavo kelias Loydo klaidas iš eilės, išrašė kitam varžovui bloką ir yra baisiai naudingas abejose aikštės pusėse.

16 min. Nagi, Nigelai... Amerikietis laisvas šauna pro šalį, tačiau J.Lauvergne'as atkovojo kamuolį puolime ir pelnė dvitaškį su pražanga – 36:31.

15 min. Puikus R.Jokubaičio ir J.Lauvergne'o „du prieš du“ – 32:29.

14 min. M.Schillerio vilčių gynyboje S.Vasturia nepateisina, tačiau vėliau keletą kartų sublizga puolime – 30:29.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas

Įvykiai Belgrade „Žalgiriui“ klostosi kone identišku scenarijumi kaip ir pirmasis Eurolygos susitikimas Pirėjuje. Steve‘as Vasturia ir vėl greitomis pražangomis bei nesuspėjimu prie „Crvena zvezda“ lyderio Jordano Loydo išėmė save iš žaidimo, o į aikštelę žengęs Rokas Jokubaitis dar kartą prikėlė „Žalgirį“. Prasiveržimai, metimai, perdavimai komandos draugams – kauniečių žaidimas prie užsivedusio įžaidėjo ir S.Vasturios skiriasi kaip diena ir naktis.

Pirmas kėlinys. „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“ 19:19

10 min. R.Jokubaitis per 6:59 min. surinko 4 taškus, atkovojo 4 kamuolius, atidavė 2 rezultatyvius perdavimus ir jau turi 12 naudingumo balų.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas

R.Jokubaičio karjeros minučių rekordas Eurolygoje – 22. Po tokių pirmųjų jo šešių minučių (12 naudingumo balų) drįstu spėti, kad šiandien Roko laukia rekordinis laikas ant Eurolygos parketo.

9 min. L.Lekavičius itin lengvai prasiveržė iki varžovų krepšio – 17:17.

8 min. M.Grigonio ir R.Jokubaičio dvitaškiai truktelėjo „Žalgirio“ puolimo vežimą – 13:14.

7 min. Sunku yra nesižavėti R.Jokubaičiu – jis iš pradžių užbaigia ataką dvitaškiu, tada provokuoja varžovo pražangą puolime, o galiausiai atiduoda rezultatyvų perdavimą L.Lekavičiui, kuris smeigia tritaškį – 11:9.

6 min. Pagaliau J.Lauvergne'as išnaudojo pranašumą po krepšiu, bet gynyboje sekasi sunkiai – 4:11.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas

Eurolygos žaidėjai 3 ir 4 turo rungtynėse gavo teisę savo pavardę ant marškinėlių pakeisti į socialines žinutes, o žalgiriečiai tą ir padarė – ant nugarų vieningai užsirašė „Unity“ (liet. Vienybė). „Crvena zvezda“ žaidėjai rinkosi inidividualiai – štai ant O.Kuzmičiaus nugaros užrašyta „Love“ (liet. Meilė), ant J.Loydo – „Black Lives Matter“ (liet. Juodaodžių gyvybės svarbios), o ant M.Simonovičiaus nugaros liko jo pavardė.

3 min. Kvaila S.Vasturios pražanga baigiantis varžovų atakos laikui. Tai jau antra nuobauda jam – M.Schilleris sodina gynėją ant suolo.

1 min. Rungtynės prasidėjo! Pirmoje atakoje J.Lauvergne'as drąsiai žaidė veidu į krepšį nuo pat tritaškio linijos, bet po kelių klaidinančių judesių dvitaškio nepataikė. Varžovų gretose tritaškį pataikė J.Loydas, O.Kuzmičius pridėjo du taškus, M.Grigonis atidarė „Žalgirio“ taškų sąskaitą – 2:5.

Komandų starto penketai:

„Žalgiris“: Thomasas Walkupas, Steve'as Vasturia, Marius Grigonis, Nigelas Hayesas, Joffrey Lauvergne'as.

„Crvena Zvezda“: Branko Lažičius, Marko Simonovičius, Jordanas Loydas, Langstonas Hallas, Ognjenas Kuzmičius.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 15min žurnalistas

Labai gaila, kad Aleksandro Nikoličiaus arenoje šį kartą nebus „Crvena zvezda“ sirgalių. Būtų labai įdomu pamatyti, kaip šioje teritorijoje išgyventų Joffrey Lauvergne'as, su ryškiu „Partizan“ logotipu ant savo bicepso. Kiek teko keliauti po Eurolygos arenas, tai buvo viena triukšmingiausių teritorijų Europoje su visais įmanomais skambučiais: petardų ištaškytom kėdėm, primėtytomis nuorūkomis, cigarečių tvaiku virš parketo po pirmojo kėlinio, katinais tribūnose ir išprotėjusiais fanais.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas

Ruoškitės tautiškiausių Eurolygos komandų mūšiui – tiek „Žalgiris“, tiek „Crvena zvezda“ savo sudėtyse turi po šešis legionierius, ir tai yra mažiau už visas kitas 16 turnyro komandų. Tiesa, šįvakar serbai veikiausiai versis platesniu legionu, nes Patricio Garino į Belgradą neišvyko, o Emanuelis Terry ir Tayloras Rochestie jau turėtų žaisti.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas

Jei reikėtų išrinkti vieną tamsų „Crvena zvezda“ arkliuką, kuris gali nemaloniai nustebinti „Žalgirio“ sirgalius, tai mano pasirinkimu taptų pliktelėjęs 34-erių veteranas Marko Simonovičius. Tai serbiška Eimanto Bendžiaus versija, kuri piktųjų gynėjų iš JAV ir centro Ognjeno Kuzmičiaus pašonėje tampa labai svarbia aikštę išplečiančia figūra. Jausmas prieš rungtynes toks, jog mintyse pasiklydusio Nigelo Hayeso ir veterano Pauliaus Jankūno laukia vargo vakarienė besivaikant šį „Crvena zvezda“ puolėją.

VIDEO: „urBONUSas“: gandai apie „Rytą“, nauja jėga Vilniuje ir COVID-19 „Žalgiryje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius