Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 10 16

Žmogus orkestras Aleksejus Švedas – „Chimki“ pranašas ar skandintojas?

Žmogus orkestras. Rusijos krepšinio pasididžiavimas. Talentingiausias žaidėjas Eurolygoje. Maskvos srities „Chimki“ lyderis Aleksejus Švedas yra bene ryškiausia žvaigždė stipriausiame Senojo žemyno turnyre, nepaliekanti abejingų krepšinio sirgalių, tačiau ar tokio tipažo krepšininkas gali nuvesti Mytiščių klubą į išsvajotas aukštumas?
Aleksejus Švedas
Aleksejus Švedas / „Scanpix“ nuotr.

A.Švedas pasitiko jau penktąjį sezoną „Chimki“ ekipoje iš eilės, nors karjerą pradėjo kitame Maskvos klube – CSKA. 23-ejų gynėjas 2011–2012 metais Eurolygoje rinko po 10,6 taško, atkovojo po 2,6 kamuolio bei atliko po 3 rezultatyvius perdavimus, o toks žaidimas Europoje jam padėjo praverti NBA duris.

Stipriausioje planetos lygoje jis per trejus metus vilkėjo keturių komandų marškinėlius: Minesotos „Timberwolves“, Filadelfijos „76ers“, Hjustono „Rockets“ bei Niujorko „Knicks“. Iš viso NBA jis sužaidė 182 rungtynes, fiksavo 7,4 taško, 2 atkovotų kamuolių bei 2,5 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Dėmesio iš NBA klubų buvo, bet 2015-aisiais rusas nusprendė grįžti į Senąjį žemyną, kada Europos taurės čempionė Rimo Kurtinaičio vadovaujama „Chimki“ ekipa jam ant stalo padėjo trejų metų 10,2 milijono dolerių vertės pasiūlymą. 198 cm ūgio gynėjas ketverius metus iš eilės buvo geriausiai apmokamas žaidėjas Europoje, iki kol „Barcelona“ šią vasarą sudrebino rinką įsigydama Nikolą Mirotičių, kurio 4 metų kontrakto vertė siekia 20 mln. eurų.

„Aleksejus atrodo normalus vaikinas, – tuomet kalbėjo „Chimki“ treneris R.Kurtinaitis. – Kalbėjomės su juo apie drausmę ir aš papasakojau, kokios taisyklės yra komandos viduje – tiek dėl gyvenimo, tiek dėl žaidimo. Pasakiau jam, kad mes daug ir sunkiai treniruojamės, todėl neturime laiko vaikščioti po restoranus. A.Švedas teigė, kad jį viskas tenkina.“

Nors Rusijos deimantas grįžo sužvėrėjęs, tapo tiek Europos taurės MVP 2017-aisiais, tiek rezultatyviausiu Eurolygos žaidėju 2018-aisiais (vid. 21,8 tšk.), tačiau didžiausias „Chimki“ pasiekimas per A.Švedo erą yra Eurolygos ketvirtfinalio etapas 2017–2018 metų sezone.

„Aleksejus nuo pat sezono starto žaidė NBA krepšinį, kuriame komandos draugai nėra labai svarbūs. Jam rūpėjo tik asmeninė statistika, o dėl to įvyko ir keletas darbinių konfliktų, – 2016-aisiais, palikęs „Chimki“ pasakojo R. Kurtinaitis. – Puolime jis yra didžiulis talentas – gerai realizuoja nestandartinius sprendimus, tačiau nenorėjau, kad jis žaistų vienas. Manau, kad man buvo pavykę tai padaryti.“

Nuo 0–3 pralaimėjimo „Valencia“ ekipai 2017-ųjų Europos taurės ketvirtfinalyje iki 13-osios vietos pernykštėje Eurolygoje. Kodėl neribotą biudžetą turinti „Chimki“ A.Švedo eroje neturi jokių pasiekimų?

Ko gero, atsisukti pirmiausia reikėtų į patį komandos lyderį, kuris Pamaskvės ekipoje turi absoliučią laisvę. „Chimki“ taip džiaugiasi savo sudėtyje turėdama geriausią Rusijos krepšininką, taip suduodama sprigtą didžiausiai varžovei iš Maskvos, kad A.Švedui uždegė žalią šviesą aikštelėje daryti bet ką.

Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Aleksejus Švedas
Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Aleksejus Švedas

„Chimki“ su A.Švedu Eurolygoje spėjo sužaisti 74 rungtynes, iš kurių laimėjo 34. Pamaskvės ekipos lyderį praėjusiame sezone stabdė trauma, tačiau per 14 mačų jis fiksavo neįtikėtinus skaičius – 32 minutės, 23,3 pelnyto taško, 6,6 rezultatyvaus perdavimo, 23,2 naudingumo balo.

Vis dėlto svarbiausia statistika yra ta, kad A.Švedas praėjusio sezono Eurolygoje iškovojo vos tris pergales. Universaliam gynėjui būnant aikštelėje „Chimki“ įmetė 46 taškais mažiau nei varžovai. Tai yra 3,3 taško per mačą.

Puolime jis yra tarsi laisvas menininkas, kurio ėjimus varžovams nuspėti yra ypač sunku. Praėjusį sezoną, rusui esant aikštelėje, net 36 proc. „Chimki“ atakų vyko per A.Švedą, šiemet per dvejas rungtynes – 39 proc., o tai nusileidžia tik Vitorijos „Baskonia“ įžaidėjui Pierria Henry (45,8 proc.) bei Stambulo „Anadolu Efes“ aukštaūgiui Tiborui Pleissui (44,4 proc.). Tiesa, pastarasis žaidėjas rungtyniauja po 12 minučių, o ir rungtynių imtis dar pernelyg maža. „Chimki“ lyderis sezono eigoje turėtų aplenkti šiuos konkurentus.

A.Švedas praėjusiame sezone iš toli vidutiniškai atakavo po 11,1 karto (36,5 proc.), šiemet – po 9 kartus, o tikslą pasiekė 16,7 proc. tritaškių metimų.

Didžiausias galvos skausmas R.Kurtinaičiui turėtų būti ne lyderio puolimas, o gynyba. Tai jau nemažai sezonų A.Švedą persekiojanti problema. Jis prieš varžovų įžaidėją gali gintis ištiestomis kojomis, jis gali sau leisti išsijungti komandinėje gynyboje, o kai varžovai laisvi atakuoja iš toli, jis į gynybą grįžta paskutinis.

Sunku pasakyti, ar jis taip taupo energiją, kad galėtų atsiskleisti savo talentą puolime, ar tai tiesiog krepšininko abejingumas. Faktas tas, kad ginantis keturiems prieš penkis pergalių siekti yra labai sudėtinga.

Galime sakyti, kad žaidėjo abejingumas priklauso nuo trenerio griežtumo, tačiau tai yra tik viena medalio pusė. „Chimki“ labai nori savo gretose turėti geriausią šalies krepšininką, tad yra linkusi jam nuolaidžiauti.

Nors A.Švedas palieka sunkiai suvaldomo žaidėjo įspūdį, tačiau didžiulio talento dėka puolime jis gali versti kalnus. „Chimki“ šį sezoną surinko įspūdingą sudėtį, kuri prie tinkamų aplinkybių gali žygiuoti iki pat Eurolygos finalo ketverto, bet pirmiausia jai reikia susitvarkyti su vidiniais demonais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius