Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 02

Žvilgsnis į pirmąjį Kauno „Žalgirio“ mačą: kaip pavyko prisistatyti naujokams?

Kauno „Žalgiris“ pradėjo pasiruošimo sezonui etapą. Kontrolinių rungtynių ciklo starte Martino Schillerio suburta komanda paskutinę akimirką 87:88 nusileido vis dar penkių žaidėjų neturinčiai Krasnodaro „Lokomotiv“, kuriai tai buvo jau ketvirtasis draugiškas mačas. Kokį pirmąjį įspūdį palieka Lietuvos čempionų naujokai?

Pirmąjį ir trečiąjį kėlinius Kauno „Žalgiris“ pradėjo tuo pačiu starto penketu: Emmanuelis Mudiay, Lukas Lekavičius, Edgaras Ulanovas, Tyleris Cavanaugh ir Joffrey Lauvergne'as.

Galime spėti, jog panašus penketukas nuo pirmųjų minučių rungtyniaus ir Eurolygos kovose, tik vietoje reaktyvinio Luko matysime šią vasarą prie komandos prisijungusį Janį Strelnieką.

Rugsėjo 1-ąją dieną 32-ąjį gimtadienį minėjęs latvis vis dar gydosi traumą ir buvo vienintelis „Žalgirio“ pagrindinio branduolio žaidėjas, vakar neišbėgęs ant parketo.

Neįmanoma daryti toli siekiančių išvadų po pirmųjų draugiškų rungtynių, kai krepšininkai yra neseniai užbaigę fizinio pasiruošimo stovyklą, o apie komandinį susižaidimą ir tarpusavio pojūtį negali būti nė kalbos.

Daug eksperimentų ir žaidybinio broko, bet pažvelkime iš arčiau į kelis individualius „Žalgirio“ žaidėjų pasirodymus, kurie prie klubo prisijungė šią vasarą.

Emmnuelis Mudiay – 21 taškas (7/13 dvit., 1/4 trit., 4/4 baud.), 2 atkovoti ir 3 perimti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai, 0 klaidų ir 22 naudingumo balai.

Skambiausias tarpsezonio pirkinys savo sugebėjimus parodė jau pirmajame draugiškame susitikime. Talentingiausias krepšininkas, trečiadienio vakarą žengęs ant Sabonio krepšinio centro parketo.

Fizinė kondicija dar nėra pati geriausia, ką rodė ir pasirodymas NBA Vasaros lygoje. Pridėkime dar europietiško krepšinio patirties stoką, ir gausime, jog savoje aikštelės pusėje jis turėjo problemų – prašoko žaidėjus, kliuvo už užtvarų bei pramiegodavo įkirtimus.

Bet viską kompensavo puolimas, kuriame E.Mudiay atrodė lyg lokomotyvas, nuo kurio kontakto „Lokomotiv“ žaidė skraidė į šonus.

Įspūdingas prasiveržimas į abi puses, geras asmeninis progų susikūrimas iš vidutinio nuotolio, tačiau gerai dalino ir rezultatyvius perdavimus komandos draugams. Sėkmingai veikė įžaidėjo „du prieš du“ jungtis su „Žalgirio“ atletiškais centrais, kuriems ore pagautą kamuolį belikdavo galingai įkrauti į krepšį. Tokių kombinacijų bus daugybė artėjančiame sezone.

Masyvaus afrikiečio fizine jėga paremti prasiveržimai taps problema Eurolygos žaidėjams, kurie, panašu, jį turėtų dažnai stabdyti pražangomis.

Pozityvus pirmasis E.Mudiay blynas Europoje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay

Ne taip gerai nuteikė Josho Nebo pasirodymas, nors jis per 11 minučių surinko 8 taškus (2/3 dvit., 4/4 baud.), atkovojo 2 kamuolius, blokavo metimą, tačiau prasižengė tris kartus.

Šiam naujokui gali prireikti daugiausiai laiko prisitaikyti prie Eurolygos krepšinio. Medžiaga akivaizdi – greitas, stiprus ir neįtikėtinas spyruokles kojose turintis centras, bet jam reikės laiko perprasti aukščiausio lygio Europos krepšinį.

Pirmojo kėlinio viduryje tik žengęs į aikštelę J.Nebo pademonstravo neįtikėtinus fizinius duomenis. Nupūtęs Stantono Kiddo metimą, jis išprovokavo pastarojo pražangą ir realizavo du baudų metimus, tačiau tuomet – dvi kvailos pražangos ir kelionė ant suolo.

Po ilgosios pertraukos jis pasižymėjo efektingu dėjimu po E.Mudiay perdavimo, bet turėjo problemų savoje aikštelės pusėje, plaukiodamas komandinėje gynyboje.

Tai krepšininko paveikslas, kurį turėtume matyti sezono pradžioje. Reikia tikėtis, kad su laiku ir darbu, kuriuo Joshas garsėja, jis eis į priekį.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Josh Nebo
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Josh Nebo

Tyleris Cavanaugh savo sugebėjimų arsenalą, kuriuo garsėja visą karjerą, parodė jau debiutiniame mače.

Pradžioje jis atrodė nykokai, bet galiausiai buvo antras pagal ryškumą Kauno komandos žaidėjas, per 21 minutę pelnęs 16 taškų (0/1 dvit., 4/6 trit., 4/4 baud.), atkovojo 5 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą, du kartus suklydo ir užfiksavo 17 naudingumo balų.

Pirmiausia – dailus ir žudantis metimas iš toli. Aukštaūgis du iš eilės tritaškius pataikė antrajame kėlinyje, o dar du pridėjo ketvirtajame, per kurį iš viso pelnė 10 taškų.

T.Cavanaugh tapo pagrindine priežastimi, kodėl „Žalgiris“ prisikėlė ir buvo arti pergalės.

Pagyrimo vertas amerikiečio pasiaukojimas. Nors tai buvo draugiškas mačas, bet dėl kamuolio jis skrido ir į tribūnas, ir ant parketo.

Nepamirškime ir T.Cavanaugh perdavimo saldainiuko, kurį jis per nugarą pristatė Joffrey Lauvergne'ui.

Gynyboje jis turėjo problemų, bet ne dėl gynybos ir buvo perkamas.

Aukštaūgis rungtyniavo vien ketvirtoje pozicijoje, bet būtų įdomu jį pamatyti ir vidurio puolėjo rogėse. Tai vienintelis krepšininkas „Žalgirio“ komandoje, kuris iš penktos pozicijos gali išplėsti aikštelę. Sezono metu auksinė T.Cavanaugh rankelė gali tapti stipriu ginklu prieš grėsmingus varžovų centrus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tyler Cavanaugh
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tyler Cavanaugh

Nielso Giffey energija ir aktyvumas abiejose aikštės pusėse verti aukščiausio įvertinimo, nors statistikos protokole tai neatsispindi – 4 taškai (2/3 dvit., 0/2 trit.), 2 perimti ir 1 atkovotas kamuolys, 2 klaidos.

Metimai atlikti iš dėkingų padėčių, bet tikslo nepasiekė. Krepšininkas rodė solidų darbą savoje aikštės pusėje, mikliomis rankomis dukart perėmęs kamuolį ir atlikęs keletą kamuolio pamušimų.

Puolime – sėkmingas įkirtimas, bandymas žaisti nugara bei lipimas „ant lentos“.

Tai gali būti solidus nuo suolo kylantis vaidmens žaidėjas „Žalgiryje“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Niels Giffey
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Niels Giffey

Paskutiniai du „naujokai“: Edgaras Ulanovas ir Mantas Kalnietis. Pirmasis į Kauną sugrįžo po metų, antrasis – po penkerių metų pertraukos.

Sunku kažką naujo pasakyti apie žaidėjus, kuriuos kaip nuluptus žino Lietuvos krepšinio sirgaliai.

Mantas ieškojo „du prieš du“ situacijų, dar šlubavo kontroliuodamas žaidimo tempą bei gindamasis prieš „Lokomotiv“ gynėjus. Tačiau tai tik pirmasis pasiruošimo mačas.

Smagu tai, jog ne kartą matėme E.Ulanovą žaidžiantį nugara, ko jis pernai praktiškai visai nedarė Stambulo „Fenerabahče“ ekipoje. Nors metimai nesukrito, bet tai signalas, jog Martinas Schilleris bandys išnaudoti elitinį šio kairiarankio puolėjo ginklą iš trečios pozicijos.

Krinta į akis ir tai, jog treneris drąsino Edgarą atakuoti iš toli – trys tolimi metimai per 28 minutes.

Statistiškai E.Ulanovui geriausias sezonas buvo 2017-2018 metų sezone, kai „Žalgiris“ nužygiavo iki Eurolygos finalo ketverto, o Ulė rinko po 10,7 naudingumo balo.

Galbūt su tokiu treneriu pasitikėjimu kauniečiui artėjančiame sezone pavyks perlipti šią rekordinę ribą?

VIDEO: PIKENROLAS: Martynas Pocius – apie nematomą NBA pusę, kelią treneriams iš Europos ir Jokičiaus fenomeną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius