-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Misiūnas: policija supaprastins sąlygas automobilių pirkimui

Policija supaprastins automobilių pirkimo konkurso sąlygas, kad galėtų dalyvauti daugiau gamintojų, taip pat pirkimas gali būti skaidomas, perkant kelių kategorijų automobilius, teigia vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.
Eimutis Misiūnas
Eimutis Misiūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Situacija tokia, kad generalinis policijos komisaras buvo prieš porą dienų Prezidentūroje susitikti kartu su Viešųjų pirkimų tarnybos vadove, ir buvo kalbėta, kad lyg ir bus pasiekta kompromiso, kad Policijos departamentas paprastins viešojo pirkimo sąlygas, kad visgi dalyvautų daugiau gamintojų šiame viešajame pirkime“, – ketvirtadienį sakė ministras susitikime su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija.

Kaip BNS patvirtino prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė, prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo susitikusi su policijos ir Viešųjų pirkimų tarnybos vadovais Linu Pernavu bei Diana Vilyte dar antradienį, tačiau pokalbio nedetalizavo. Apie šį susitikimą nebuvo viešai skelbiama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daiva Ulbinaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daiva Ulbinaitė

„Taip pat kaip viena išeičių buvo pasakyta, kad galbūt reikėtų skaidyti pirkimą, nes ne visiems gal regionams aktualu keturi varomieji ratai ir automatinė pavarų dėžė, galima dalį tokių, dalį tokių pirkti. Kiek aš esu informuotas, ieškos kompromiso, dalį pirks tokių, dalį kitokių automobilių“, – patvirtino ministras.

Taip pat kaip viena išeičių buvo pasakyta, kad galbūt reikėtų skaidyti pirkimą, nes ne visiems gal regionams aktualu keturi varomieji ratai ir automatinė pavarų dėžė, galima dalį tokių, dalį tokių pirkti.

Policija anksčiau atmetė Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pastabas dėl automobilių pirkimo konkurso sąlygų ir sakė nekeisianti esminių reikalavimų, kad automobiliai turėtų keturis varomuosius ratus ir būtų su automatine pavarų dėže.

Generalinis komisaras Linas Pernavas dar savaitės pradžioje sakė ginsiantis policijos teisę įsigyti automobilius, kurie galėtų užtikrinti tinkamą reagavimą.

„Šių automobilių reikia ne man, šių automobilių reikia Lietuvos žmonėms. Negalime teisintis, kad nespėjome atvykti, nes mūsų automobiliai tam nepritaikyti. Todėl ir toliau ginsiu policijos poziciją ir sieksiu, kad policininkai turėtų tokius automobilius, kuriais galėtumėme užtikrinti tinkamą reagavimą į žmonių pagalbos šauksmą“ – pirmadienį policijos paskelbtame pranešime buvo cituojamas L.Pernavas.

Policijos vadovas BNS nekomentavo susitikimo su prezidente ir D.Vilyte. Jis taip pat nedetalizavo, kokie sprendimai priimti dėl automobilių

„Šiuo metu vyksta procesas, nelabai turiu ko pakomentuoti. Galbūt klauskite Prezidentūros (...), per daug šis dalykas sureikšminamas“, – BNS teigė L.Pernavas.

Viešųjų pirkimų tarnyba po konsultacijų su automobilių gamintojų atstovais savo ruožtu rekomendavo policijai keisti konkurso sąlygas, pagal kurias 120 – 150 automobilių galėjo parduoti tik du gamintojai.

Tiek VPT, tiek policija sutiko, kad kelti reikalavimai policijos automobiliams konkurse leido dalyvauti dviem modeliams – „Volkswagen Transporter“ bei „Mercedes Vito“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Diana Vilytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Diana Vilytė

VPT antradienį išsiuntė oficialias pastabas raštu policijos parengtoms konkurso sąlygoms. VPT rekomenduoja skaidyti pirkimą į dalis, atsižvelgiant į tai, kuriose vietovėse automobiliai bus naudojami, atsisakyti detalių matmenų, masės, variklio maksimalios galios, kėbulo stiklų spalvos ir šviesos laidumo reikalavimų, pavarų skaičiaus, paprašyta sukonkretinti kai kurias kitas sąlygas.

Policijos vadovai anksčiau teigė, kad galėtų ieškoti kompromiso su VPT, tačiau neatsisakys esminių kriterijų: keturių varomųjų ratų bei automatinės pavarų dėžės.

VPT rekomenduoja sąlygose nenurodyti pavarų dėžės tipo, taip leidžiant dalyvauti ir kitiems tiekėjams, o didesnį pravažumą įvertinti kitais kriterijais, nei keturi varomieji ratai: didesne prošvaisa (atstumu nuo ratų apačios iki automobilio dugno), sukimo tarp varančiųjų ratų paskirstymo funkcija ir kitais.

Šiuo metu policijos automobilių parką sudaro apie 2000 transporto priemonių, nemaža dalis yra pasenusios, ketinama atsisakyti apie 30 proc. jų.

Artimiausiu metu žadama įsigyti ir kinologams, konvojavimui skirtų transporto priemonių, kurios neprivalės būti varomos keturiais ratais ar turėti automatinių pavarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius