-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį: „King Kongo“ žvaigždė „Ford Model A“

Išskirtinį gimtadienį švenčiančioje Lietuvoje išskirtinė ir konkurso „Metų automobilis“ programa. Šįkart drauge su technikos istorijos žinovais, restauratoriais, kolekcininkais bei muziejininkais renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį. Balsuokite apklausoje po šiuo tekstu.
Ford Model A
Ford Model A

„Ford Model A“

  • Gamybos metai: 1927-1932 m.
  • Variklis: 4 cilindrų, 3,3 l darbinio tūrio varikliu, 41 AG. Maksimalus greitis – 105 km/val.
  • Elektriniai priekiniai žibintai, alyvos daviklis, spidometras, reguliuojamos sėdynės – tai buvo modernus automobilis pagal tų laikų reikalavimus.
  • Kaina: nuo 385 iki 1400 dolerių.

Antrasis iš eilės „Ford“ bestseleris, pakeitęs „Model T“ ir pasiekęs beveik 5 mln. egzempliorių tiražą. Kitaip nei pirmtakas „Model A“ ne tik buvo siūlomas keturių standartinių spalvų, bet ir skirtingų įrangos lygių. Už kukliausią roadsterį prašyta viso labo 385 dolerių, o prabangiausia verslo klasės kupė kainavo net 1400 dolerių.

„Ford“ tarpukariu Lietuvoje buvo viena populiariausių automobilių markių.

Parodos organizatorių nuotr./„Ford Model A“ (1930 m.)
Parodos organizatorių nuotr./„Ford Model A“ (1930 m.)

Vizualiai pasikeitęs sąlyginai nedaug ir vis dar turintis iš medžio, apkalto skarda, pagamintą karkasą, „Model A“ jau galėjo pasigirti visais naujausiais to meto inžineriniais sprendimais: elektriniais priekiniais žibintais, alyvos davikliu, mechaniniu degalų lygio davikliu, spidometru, tachometru, reguliuojamomis sėdynėmis, vakuumu įjungiamais valytuvais, visų keturių ratų būgniniais stabdžiais ir standartiniu tapusiu sankabos, stabdžių bei akceleratoriaus pedalų trio.

Automobilis buvo komplektuojamas su 4 cilindrų, 3,3 l darbinio tūrio varikliu, generavusiu 41 AG pajėgumą ir leidusiu įsibėgėti iki 105 km/val. greičio.

„Ford Model A“ ano meto spaudoje pirmą kartą buvo pristatytas kaip „Metų automobilis“ bei padarė sėkmingą kinematografinę karjerą pasirodęs filme „King Kongas“.

„Scanpix“ nuotr./Kadras iš 1933 metų filmo. King Kongas ant „Empire State Building“ dangoraižio.
„Scanpix“ nuotr./Kadras iš 1933 metų filmo. King Kongas ant „Empire State Building“ dangoraižio.

Be to, šis modelis gali pasigirti davęs pradžią ir sovietinei automobilių pramonei: 1929-aisiais SSRS delegacija apsilankė JAV ir susiderėjo dėl amerikietiškų brėžinių naudojimo gaminant sovietinius analogus „Ford A“ bei sunkvežimiui „Ford AA“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius