Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 20 /18:45

„Formulės 1“ startas Bahreine: pirmasis gaisras ir dviguba „Red Bull“ katastrofa prieš finišą

Pasikeitus „Formulės 1“ techniniam reglamentui šiame sezone komandos startavo iš esmės naujais automobiliais. Treniruočių ir kvalifikacijos metu išryškėjęs „Ferrari“ bei „Red Bull“ pranašumas buvo akivaizdus ir lenktynių metu. Tiesa, tik iki 54/57 rato, kai abu „bulių“ bolidai prarado galią ir sustojo. Tokia situacija vadinama „from hero to zero“ (nuo herojaus iki nulio).
M.Verstappenas ir Ch.Leclercas Bahreino GP
M.Verstappenas ir Ch.Leclercas Bahreino GP / Imago / Scanpix nuotr.

2022 m. sezono starte Bahreine – 57 ratų lenktynės. Lenktynes po itin atkaklios kovos ir gražaus lenkimų trilerio laimėjo abu „Ferrari“ pilotai – Ch.Leclercas ir C.Sainzas. Trečias finišo liniją kirto du trečdalį lenktynių P5 važiavęs L.Hamiltonas (Mercedes). Tačiau varžovų nesėkmės leido britui netikėtai džiaugtis podiumu.

Lenktynės netikėtai tapo tragedija abiem „Red Bull“ pilotams. Dėl antros vietos kovojęs Maxas Verstappenas atidavė visas jėgas, bet Ch.Leclerco neaplenkė. Galiausiai bolidas sustojo iki finišo likus trims ratams.

Netrukus, jau paskutiniame rate, ta pati lemtis ištiko dėl podiumo dar bandžiusį kovoti S.Perezą – variklis užgeso posūkyje, bolidas apsisuko. Visiška nesėkmė, nors abu komandos pilotai turėjo puikius šansus.

„Haas“ komandos naujasis (tiksliau, sugrįžęs po pertraukos) pilotas Kevinas Magnussenas – penktas. Fantastiškas pasiekimas po metų pertraukos! Ir po N.Mazepino, kurį jis pakeitė, itin prastų pasirodymų.

Geras debiutanto G.Zhou („Alfa Romeo“) pasirodymas, jis pelnė pirmąjį tašką.

Kitos lenktynės – jau po savaitės Saudo Arabijoje, Džidos trasoje. Ir „Red Bull“, ir „Mercedes“ komandų laukia sunki savaitė. „Buliams“ reikės rasti gedimų priežastis, o „Mercedes“ jėgainės akivaizdžiai stokoja galios.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pirmoji sezone F1 varžybų kvalifikacija Bahreine baigėsi staigmena

Lenktynių eiga

FINIŠAS.

57/57. Posūkyje išsijungė S.Perezo bolidas. Katastrofa Red Bull.

56/57. Bolido gedimu skundžiasi ir kitas Red Bull pilotas S.Perezas. Jam ant kulnų lipa L.Hamiltonas.

54/57. Genda Maxo Verstappeno bolidas. Dingsta elektros galia. Tuo metu jį lenkia C.Sainzas. Maxas traukiasi iš lenktynių dėl gedimo!

51/57. Saugos automobilis pasitraukia. O Maxas turi atlaikyti C.Sainzo atakas. Kinas G.Zhou atakuoja F.Alonso. Taigi mikrodvikovos vyksta visoje rikiuotėje.

46/57. Užsidegė P.Gasly (Alpha Tauri) bolidas. Prieš tai dingo elektra. Po to, tikėtina, gaisras kilo nuo perkaitusių stabdžių. Tai – pirmasis gedimas šiose lenktynėse, pirmieji nuostoliai. Išvažiuoja saugos automobilis.

Puiki proga norintiems keisti padangas. Tuo pasinaudoja Ch.Leclercas. M.Verstappenas nestoja, nors akivaizdžiai turi problemų.

45/57. M.Verstappenas sako, kad jam uždėtos ne tos padangos. Ar stos dar kartą? Bet tai jau tragedija.

44/57. M.Verstappenas neturi ką prarasti. Stoja ir keičia padangas minkštomis „raudonomis“. Grįžta į trečią poziciją paskui abu „Ferrari“ pilotus. Ar jie dar stos pituose?

35/57. „Haas“ lyderis K.Magnussenas pasikeičia padangas naujomis „geltonomis“ ir galės nestoti iki finišo. Tai reiškia, kad vieta dešimtuke jam nėra riba. Iškart lenkia P.Gasly ir peršoka į P9. Palaukime finišo: ar Kevinas aplenks Lewisą?

34/57. C.Sainzas stoja keisti padangų „geltonomis“. Tą patį daro ir Mercedes atstovas G.Russelas.

31/57. Maxas Verstappenas stoja ir keičia „raudonas“ (pasvilintas) padangas „geltonomis“. Grįžta į 4-tą poziciją.

Jam iš paskos stoja ir Ch.Leclercas. Daro lygiai tą patį. Grįžta prieš pat Maxą. Lyderiu lieka C.Sainzas.

28/57. Lewisas šiek tiek karščiuojasi. Vėl stoja. „Baltas“ padangas, su kuriomis nuo S.Perezo labai atsilikinėjo (net 3 sek. rate), keičia vidutinio kietumo „geltonomis“.

27/57. Panašu, kad dauguma pilotų laikysis trijų sustojimų taktikos. Alonso stoja ir kiečia vidutinio kietumo „geltonas“ padangas kietomis „baltomis“. Ir iškart lenkia „Williams“ pilotą A.Alboną.

24/57. L.Hamiltonas karščiuojasi, slysteli. Jis nuo 4-oje vietoje važiuojančio S.Perezo rate atsilieka daugiau nei sekunde. Nepanašu, kad „Mercedes“ kovotų dėl podiumo.

19/57. Maxas vėl drąsiai lenda į vidinį posūkį ir lenkia Charlesą. Avantiūra pasiteisina, bet ir vėl tik trumpam. Tiesa, Red Bull pilotas užblokavo priekinį dešinį ratą. Tai jam gali pakenkti ateityje.

McLaren kol kas atrodo labai prastai. Keista, nes testuose Barselonoje L.Norrisas buvo tarp lyderių.

18/57. Su ratai, keturi lyderių lenkimai. Vėl kartojasi tas pats scenarijus. Maxas lenkia Charlesą, bet netrukus monakietis vėl atsikovoja pirmąją poziciją. Fantastika!

17/57. Puiki kova. M.Verstappenas aplenkia Ch.Leclercą. Tačiau, antroje DRS zonoje jam tuo pačiu atsilygina Ch.Leclercas.

16/57. Staigus Ch.Leclerco sustojimas. Taip pat renkasi „raudonas“. Jam ant uodegos dabar sėdi M.Verstappenas.

15/57. M.Verstappenas netikėtai stoja ir renkasi „raudonas“ padangas. Tą patį daro ir C.Sainzas. Tokia lyderių taktika. Ar stos ir Ch.Leclercas, turintis pakankamą laiko atsargą.

12/57. Hamiltonas stoja ir keičia padangas kietesnėmis, „baltomis“. Ar pasiteisins planas B? Koks jis: negi Lewisas stos dar du kartus? Tiesa, brito minkštos padangos nebuvo visai naujos.

Padangas vidutinio kietumo padangomis keičia M.Schumacheris ir L.Norrisas.

10/57. S.Perezas gražiu manevru lenkia L.Hamiltoną! Lewisas yra labai geras lenktynininkas, tačiau „Honda“ varikliai (Red Bull) šiemet veikia efektyviau. „Mercedes“ kol kas akivaizdžiai trūksta greičio.

Ch.Leclercas lenkia M.Verstappeną 3 sek. Daugoka ir tai yra netikėta.

8/57. V.Bottas (12-tas) gražiai kaunasi dėl kiekvieno posūkio su A.Albonu. Tarsi kovotų dėl podiumo. G.Zhou Techninio reglamento pokyčiai kol kas duoda daug naudos, kova lygesnė, dvikovų daugiau.

6/57. Lyderių penketukas: Ch.Leclercas (Ferrari), M.Verstappenas (Red Bull), C.Sainzas (Ferrari), L.Hamiltonas (Mercedes) ir S.Perezas (Red Bull). McLaren ir Aston Martin pilotai važiuoja rikiuotės gale.

3/57. K.Magnussenas (Haas) daro klaidų. Jį lenkia S.Perezas („Red Bull“). E.Oconas neleistina atakuoja ir apsuka M.Schumacherį. Incidentą tiria teisėjai ir skiria „Alpine“ pilotui 5 sek. baudą.

Startas. Puikiai startavo L.Hamiltonas (Mercedes) ir K.Magnussenas (Haas), iškart pakilę po vieną poziciją. V.Bottas nukrito į 14-tą poziciją. D.Ricciardo paskutinis, L.Norrisas 17-tas (abu McLaren). V.Bottas smuktelėjo net iki 14-os.

Netikėtumų kupina kvalifikacija

Nico Hulkenbergas pakeitė susirgusį koronavirusu „Aston Martin“ lyderį Sebastianą Vettelį. Kevinas Magnussenas „Haas“ komandoje lenktyniauja vietoje eliminuoto dėl karo Ukrainoje Nikitos Mazepino. Danas kvalifikacijoje su „Haas“ bolidu užėmė 7-tą vietą!

Netikėtumas – „Mercedes“ pilotai startuoja tik iš 5-os ir 9-os pozicijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius