Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Mototurizmo sprinto“ startas Kaune: jogos deivė ir atgimęs III fortas

Saulėtą šeštadienį Kauno Veiverių gatve, o vėliau ir laikinosios sostinės apylinkėmis dūzgė, siuvo dviratė technika. Apie 200 mototuristų, siekusių geriau pažinti Lietuvą, bandė per 4-5 valandas rasti ir apvažiuoti kuo daugiau ir 20 siūlomų punktų.
„Mototurizmo sprintas“ Kaune: jogos mokytoja Gabija
„Mototurizmo sprintas“ Kaune: jogos mokytoja Gabija / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Jau „BMW mototurizmo sprinto“ starte netrūko linksmų emocijų – nors tai ir sportinės varžybos, svarbiausia – gera nuotaika ir pažinimo džiaugsmas.

TAIP PAT SKAITYKITE: „BMW Mototurizmo sprintas“ skelbia: „Žmonės grįžta. Kaunas grįžta“

Jogos studijos „Om“ mokytoja Gabija Petronytė, atvykusi iš Vilniaus (vėliau paaiškėjo, kad su porininku Ryčiu Markevičiumi ji laimėjo pirmąją vietą), ant policijos motociklų demonstravo stulbinamus triukus (nebandykite to namuose). Pasižiūrėkite filmuotą medžiagą, išties įspūdinga.

VIDEO: „BMW Mototurizmo sprinto“ startas Kaune

Iškart po starto daugelis mototuristų pasuko į netoliese, Seniavos seniūnijoje, šalia Nemuno, esantį Kauno III fortą. Tai – Kauno tvirtovės dalis, pastaraisiais metais entuziastų „prikelta iš užmaršties“. Todėl į ją pamažu sugrįžta žmonės (mototurizmo sprinto tema – „Žmonės grįžta“).

Motociklininkus fortas pasitiko sutvarkyta teritorija, Pirmojo pasaulinio karo bombų pataikymo nuotraukų stendu (1915 m.) ir besišypsančiu jos šeimininku – Ovidijumi Jurkša. Šis fortas – vienas mažiausiai nukentėjusių iš labiausiai apšaudytų Kauno fortų. Todėl ši vieta – neišsemiami lobiai, čia galima iki šiol rasti originalių fragmentų: laiptų, turėklų, langų rėmų ir t.t.

Oficialios Ovidijaus pareigos – Kauno tvirtovės parko direktoriaus pavaduotojas. Tačiau iš tiesų jis čia yra vietinis gyventojas, bendruomenės vadovas. Jis užaugo Seniavoje, taigi III fortas jam labai brangus. Ovidijaus vaikystės laikotarpiu fortą saugojo spygliuota viela ir sovietų kareiviai. Vėliau, jiems išėjus, atsirado proga su draugais fortą ištyrinėti, išlandžioti.

Anot Ovidijaus, III fortas yra unikalus pavyzdys, ką gali padaryti pati bendruomenė, prikeldama istorinius objektus iš užmaršties.

VIDEO: „Mototurizmo sprintas“: Kauno III fortas ir jo šeimininkas Ovidijus Jurkša

Ir žmonės tikrai grįžta į šią vietą. Ir ne tik mototuristai. Šeštadienį čia užsuko net vestuvių kortežai, nors privažiavimas limuzinais kol kas nėra labai patogus. Bet nėra abejonių – kitąmet Kauno III fortas bus dar jaukesnis. Ir ne tik šikšnosparnių kolonijoms, kurių buveine tapo Naujosios Fredos teriologinis draustinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius