Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šeštadienį Lietuvos keliuose varžosi daugiau kaip 700 motociklininkų: svarbiausia ne greitis

Šimtai intelektualių motociklininkų iš įvairių Lietuvos miestų, viena diena ir bendras tikslas dar geriau pažinti savo kraštą bei atkreipti dėmesį į svarbias visuomenines temas. Tai tik keletas akcentų apie rugpjūčio 19 d., šeštadienį, septintus metus iš eilės startuosiantį didžiausią ralį Lietuvoje „Ryterna Modul Mototourism Rally 2017“.
„Ryterna Modul Mototourism Rally“
„Ryterna Modul Mototourism Rally“

TAIP PAT SKAITYKITE: Šeštadienio rytą į kelius išriedėjo greitį matuojantis kelių policijos motociklas: prasidėjo „Mototurizmo ralis“

„Mototurizmo ralis niekada nebus tiesiog dar vienas ralis. Jis yra priemonė kalbėti apie tai, kas rūpi. Šį kartą šimtai ralio dalyvių važiuoja turėdami misiją – prisidėti prie istorijos išsaugojimo. Kaip tai įmanoma? Vienas pavyzdžių yra piliakalniai. Šie metai skirti jiems. Daugelis aplanko gražiausius, tuo tarpu ralio dalyvių misija – keliaujant skleisti visuomenei žinią, kodėl svarbu saugoti piliakalnius, net jeigu jie nėra išvaizdūs ir pritaikyti turizmui. Kodėl negalima važinėti po juos automobiliais, motociklais, keturračiais? Pirmiausiai dėl jų paviršiuje esančių radinių, kuriuos sunaikina transporto priemonės”, – sako viena renginio organizatorių Birutė Vaitkutė.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Bilionių piliakalnis
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Bilionių piliakalnis

Registracija sustabdyta rekordiškai anksti

Intelektualaus kultūrinio ralio „Ryterna modul Mototourism rally“ esmė, kaip teigia organizatoriai, yra ne tik pažinimas, bet taip pat ne mažiau svarbu protas ir ištvermė.

„Taip tai kultūrinis ir pažintinis ralis. Bet taip pat tai yra varžybos, kurios išaiškina, kuri komanda sugebėjo proto pastangomis susidėlioti turiningiausią maršrutą. Tai nėra lengva padaryti, reiškia sugebės atsižvelgti į laiko limitą, vidutinį leistiną greitį, kelionėje laukiančius kelius, transporto galimybes bei numatyti oro sąlygas. Ir tai dar ne viskas – galiausiai motociklininkai turi sugebėti savo planą įgyvendinti. Ir čia jau reikia ne tik proto, bet ir disciplinos. Ir tai dar yra ne visi iššūkiai. Ralio punktuose laukia ir pasitinka bendruomenės, vietiniai, kur gali visai netikėtai pamiršti skubantį laiką. O tai gali reikšti, kad į finišą laiku jau nespėsi“, – sako viena renginio organizatorių Birutė Vaitkutė.

50 ralio punktų: partizanų, krašto gynimo, tautinio kostiumo, reformatų keliai

Dalyviams bus pasiūlyta aplankyti beveik 50 maršruto punktų, susijusių su Lietuvos kultūra, istorija ir paveldu, tačiau motociklininkai maršrutą dėliosis pagal savo norus. Kaip ir ankstesniais metais, objektai ir užduotys tradiciškai parinkti pagal tam tikras tematikas. Šįkart „Ryterna Modul Mototourism Rally 2017“ temos ves partizanų, krašto gynimo, šimtmečio, piliakalnių, reformacijos, tautinio kostiumo keliais, taip pat lauks mažosios kultūros sostinės.

Ralio dalyviai galės startuoti iš bet kurio mūsų šalies taško, nes kontroliniai punktai bus paskelbti starto dieną 8.00 val., o finišas numatytas vakare Birštone. Pastebima, kad kasmet Mototurizmo ralis pritraukia vis gausesnį dalyvių būrį, o šiemet registraciją teko stabdyti kaip niekada anksti – likus net 2 savaitėms iki renginio. Jau žinoma, kad tarp dalyvių bus daugiau negu 700 motociklininkų.

„Dalyvauju todėl, kad esu „susirgęs“ kelionėmis. O „Mototourism Rally“ yra tarsi mini kelionė po gimtą šalį, kurioje yra tiek daug nematytų vietų. Renginio organizatoriai tas vietas tiesiog „paduoda ant lėkštutės“, reikia tik paimti ir nuvažiuoti, o dar ir savotiškas varžybinis azartas įsijungia, tad du viename.

Taip pat svarbu, kad skleidžiama žinia, kad motociklininkai – tai ne tik bestuburiai, begalviai organų donorai, o normalios mąstančios būtybės (beje, tokių dauguma), atradę tai, ko nesuprasti tiems, kas to nepabandė”, – savo nuomonę išdėstė septintus metus dalyvaujantis Ramūnas Gavutis.

„Ryterna Modul Mototourism Rally“
„Ryterna Modul Mototourism Rally“

Dėmesį saugiam eismui akcentavo ir dar vienas mototurizmo entuziastas Marius Bankauskas: „Mane įkvepia dalyvauti motociklizmas, galimybė pažinti savo šalį, gera kompanija, azartas, puiki proga atitrūkti nuo rutinos. Ralio dalyviai yra tas judėjimas, kuris neša visuomenei svarbias žinias vienomis ar kitomis temomis. Tai yra svarbu. Manau, kad tokiuose renginiuose skatinti saugų eismą žymiai lengviau. Kaip ir atkreipti dėmesį į tam tikras problemas, kurios aktualios visiems. Pavyzdžiui, puikus punktas aplankytas ankstesniame ralyje – vaikų namai. Smagu, kad likimo užgrūdintiems vaikams dieną padarėme linksmesnę. Tokie renginiai turi turėti ir turi aukštesnį tikslą nei pasivažinėti po rajoną“.

Kurio miesto motociklininkai pasirodys geriausiai?

Dalyvių sąraše yra komandų iš pačių įvairiausių šalies kampelių – ne tik iš didmiesčių, bet ir iš tokių vietovių kaip Preila, Riešė, Kybartai ar Svėdasai, taip pat tarp jų yra ir ugniagesių, „Regitros“, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Bendrojo pagalbos centro motociklininkų komandos ir kt., tad galima drąsiai teigti, kad šiemet „Ryterna Modul Mototourism Rally 2017“ važiuos visa Lietuva.

„Ryterna Modul Mototourism Rally“
„Ryterna Modul Mototourism Rally“

Komandos varžysis ne tik tarpusavyje – konkurencinė kova užvirs ir tarp skirtingų miestų motociklininkų. Mat šiemet organizatoriai kartu su gausiu būriu savivaldybių ir jų merais ralio dalyviams pasiūlė naujovę – burtis į savo miestų ar regionų komandas. Koks viso to tikslas? Galima neabejoti, kad tai stiprina dvasinį ryšį tarp komandos ir jos atstovaujamo krašto. Ekipoms yra garbė prisidėti prie žinios apie savo kraštą sklaidos.

Komandas oficialiai deleguoja merai

Be to, patiems miestams tai yra puiki proga parodyti palaikymą mūsų visuomenės lyderiams, keliautojams, kurie siekia ne tik patys keliauja pažinti Lietuvą, bet yra savo krašto ambasadoriai.

Tad nestebina tai, kad prie šios misijos aktyviai prisidėjo ir gausus būrys miestų ir jų merai.

„Artėja valstybės šimtmetis. Ypač smagu, kad Lietuvai svarbias datas minime taip, kaip mums to norisi – kūrybiškai ir su polėkiu. Utena nuo seno garsėja kaip baikerių sostinė, tad renginys „Mototourism Rally“ uteniškiams yra ypač prie širdies. Tikiu, kad Utenos aikštėje sunkiai tilps šios iniciatyvos ratuoti entuziastai, kurie išdidžiai palydės Utenos miesto vėliavą per visą Lietuvą“, – teigė Utenos rajono meras Alvydas Katinas.

Jam pritarė ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, pabrėžusi mūsų valstybei svarbios progos paminėjimą: „Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Lietuvai svarbias datas mes išmokome paminėti taip, jog suprastume jų svarbą ir šiandien. Taip į Birštoną atkeliavo Baltijos kelią minintis renginys – „Mototourism Rally“. Todėl ši vasaros diena Birštone būna išskirtinė: kurorte finišuoja ypatingą misiją skelbiančio renginio dalyviai. Birštono bendruomenei yra labai svarbu ir malonu būti šio gražaus projekto, šios įkvepiančios „mados keliauti po Lietuvą“ dalimi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius