Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 patarimai: kaip per lietų neužmigti prie vairo

Kelių eismo taisyklėse pasakyta, kad vairuotojams draudžiama važiuoti ne tik apsvaigus, bet ir nepailsėjus, blogai jaučiantis. Bet būna situacijų, kai lyg tyčia, miego neužtenka. Arba dangų aptraukę lietaus debesys nusodina mūsų organizmo baterijas ir net sukelia žiovulį. Kaip reikia elgtis tokiu atveju, kad neužsnūstumėte prie vairo?
Balos Vilniaus gatvėse
Balos Vilniaus gatvėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1. Užsukite į degalinę

Bene pats radikaliausias būdas, galintis kiek pakenkti kelionės maršrutui, tačiau apsaugoti vairuotoją ir keleivius yra pats miegas. Jeigu pajautėte, kad „lūžtate“ prie vairo, tuoj pat sukite į artimiausią degalinę ar stovėjimo aikštelę ir bent pusvalandį nusnauskite. Reikalas tas, kad net trumpas miegas leidžia apgauti biologinį laikrodį ir pailsėjus ramiai pasiekti numatytą kelionės finišą.

2. Derinkitės prie biologinio laikodžio

Minėtas biologinis laikrodis gali turėti įtakos ir maršruto pasirinkimui, nes, dažniausiai, į tikslą veda ne vienas kelias. Esate girdėję apie „vyturėlius“ ir „pelėdas“. Vieni aktyvūs rytais, kiti gali ilgai dirbti naktimis. Tačiau tiek vienus, tiek kitus kartais apima nuovargis ir mieguistumas. Dažniausiai tai pasireiškia apie pusiaudienį. Tad jeigu keliaujate su keleiviais, tuo metu ne tik neleiskite jiems miegoti, bet ir paprašykite, kad stebėtų jus. Maža kas.

Kovoti su užplaukiančiu mieguistumu galima sustojant kas 150 km bent dešimčiai minučių ir prasimankštinant.

3. Trumpi sustojimai

Magistralinių kelių monotonija migdo. Net jeigu kartais ir tenka manevruoti, padėties tai iš esmės nekeičia. Kovoti su užplaukiančiu mieguistumu galima sustojant kas 150 km bent dešimčiai minučių ir prasimankštinant. Aišku, jeigu vilkikų vairuotojams tokius stabtelėjimus leidžia tachometras. Tokių trumpų mankštų metu smegenys gaus daugiau deguonies. O juk deguonies trūkumas ir sukelia žiovulį.

4. Kalbėjimas

Turbūt teko pastebėti, kad po vieną važinėjantys tolimųjų reisų vairuotojai, paėmę keleivį tampa labai kalbūs? Tikėtina, kad tai – pasąmonės bandymas apsisaugoti nuo užmigimo prie vairo. Reikalas tas, kad tiek pokalbis, tiek garsų leidimas verčia dirbti smegenis. Jeigu važiuojate vienas, netylėkite ir nesitikėkite, kad jus pažadins garsi muzika. Jeigu yra su kuo, kalbėkitės. Jei ne, dainuokite ar šaukite – darykite viską, bet neleiskite smegenims užsnūsti, nes pasekmės gali būti labai liūdnos.

5. Šaltas oras

Ne kartą vairuotojų išbandyti „vaistai“ nuo miego – į veidą pučiamas šaltas oras.

Panašiai veikia ir šaltmėtinis ledinukas, vėsinantis burnos ertmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius