Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nematomas karas: kuo rizikuoja Rusijos vairuotojai, klijuojantys ant stiklo raidę Z?

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, o Kremliaus politikos pasekėjams išpopuliarinus raidę Z kaip Rusijos kariuomenės „galybės“ simbolį, V.Putino valdomoje šalyje prasidėjo prekyba lipdukais su šia raide. Kai kurie vairuotojai, įsigiję tokius lipdukus, klijuoja juos ant automobilių stiklų arba durelių ir dalijasi socialiniuose tinkluose.
Z raidė ant automobilio Rusijoje
Z raidė ant automobilio Rusijoje / Avtovzgliad nuotr.

15min skaitytojai turbūt dar nepamiršo atvejo, kai Tomo Augulio įmonėje, gaminančioje marškinėlius su užrašais, vienas Lietuvos gyventojas pabandė užsisakyti marškinėlius su toku užrašu. Kokio atsako sulaukė, skaitykite čia.

Tačiau Rusijoje – kitoks mentalitetas, suformuotas propagandos. Todėl lipdukai su Z raide perkami, jie kainuoja 70-200 rublių (1,2-3,5 Eur).

Tačiau, kaip pažymi „Avtovzgliad“, lipduko kaina yra menkniekis palyginus su tuo, kokių nuostolių gali sulaukti vairuotojai už tokių lipdukų klijavimą. Leidinys pažymi, kad už netvarkingai užklijuotą ant stiklo lipduką vairuotojus gali nubausti policija (mėgstanti pasipinigauti – red past.). Tačiau kita, dar linksmesnė leidinio iškelta versija – kad Rusijoje veikia „vakarų agentų“ tinklas, kuris tokius lipdukus nulupinėja. O pačiu blogiausiu atveju, netgi niokoja automobilius, ant kurių buvo užklijuotas lipdukas.

Leidinys vardija atvejus, kai ryte, išėję važiuoti į darbą, tokių raidėmis Z pažymėtų automobilių savininkai rado išdaužtus žibintus arba subraižytas dureles. Taip pat – pradurtas padangas, pakeltus valytuvus ir pan.

Be jokios abejonės, tai nėra „pamoka“ už netvarkingai pastatytą automobilį. Tačiau kiekvienas sveiko proto žmogus supranta, kad tokie poelgiai nėra „agentų“ darbas – karui nepritaria ir dalis Rusijos gyventojų.

Portalas pažymi, kad, įsigaliojus ES sankcijoms ir gerokai pabrangus automobilių remontui (o kai kurių dalių apskritai neįmanoma gauti), tokios „nuobaudos“ ilgam palieka savininką apskritai be automobilio. Nebekalbant apie biudžetą, kurį teks pakloti už naujus žibintus.

O kaip lipdukų naudojimą reglamentuoja KET? Eismo taisyklės tiesiogiai nedraudžia naudoti lipdukų, tačiau jie neturėtų užstoti „matomumo į priekį“. Taigi ant priekinio stiklo lipdukus draudžiama klijuoti, o ant galinio galima, jei automobilis turi šoninio vaizdo ir salono veidrodėlį.

Už šio reikalavimo pažeidimą gresia įspėjimas arba 500 rublių (iki 10 Eur) bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius