-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija atmeta VPT priekaištus dėl neskaidraus pirkimo: geriau žino, kokių automobilių reikia pareigūnams

Pirmadienį policijos vadovybė aiškinasi dėl galimai neskaidraus automobilių pirkimo, kadangi Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) kilo įtarimas, jog policija jau kurį laiką orientuojasi į vieną tiekėją.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

„Taip, labai tikslios detalios sąlygos, bendrai visų sąlygų visuma yra subalansuota vienam tiekėjui. Mes suprantame, kad policijos kokybiškas, operatyvus darbas yra svarbus dėl mūsų visų saugumo. Mes tikrai norime, kad jie važinėtų kokybiškais automobiliais ir kad jie neturėtų bėdų. Bet kokybės ir kainos santykis yra užtikrinamas konkurencija“, – BNS sakė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė.

Anot VPT vadovės, galimai neskaidraus pirkimo vertė siekia 3–4 mln. eurų. Tuo tarpu policijos atstovai tokius kaltinimus neigia ir tvirtina, kad jiems reikalingi būtent tokie automobiliai – su keturiais varomais ratais ir automatine pavarų dėže.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimantas Bobinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimantas Bobinas

Tačiau VPT turimą informaciją perdavė ne tik ministerijai, bet ir premjerui Sauliui Skverneliui, kadangi buvo pastebėtas policijos vadovybės polinkis į vieną iš tiekėjų.

„Informacija truputėlį yra netiksli. Policijos departamentas pateikė specifikaciją Viešųjų pirkimų tarnybai norint įsigyti 120 automobilių. Norime įsigyti furgono tipo automobilius – į mūsų planuojamas mini nuovadas. Kas mums aktualiausia – įsigyti automobilius, kurie turėtų keturis varomuosius ratus ir automatinę pavarų dėžę“, – policijos departamento surengtoje spaudos konferencijoje sakė R.Bobinas.

Jis teigė, kad buvo išanalizuotos praktikos kitose valstybėse: Suomijoje, Estijoje ir kt., buvo nagrinėta, kokiomis transporto priemonėmis naudojasi tų šalių pareigūnai.

Mums svarbu pravažumas, nes Lietuvos keliai ne visur yra geri ir pareigūnams svarbu nuvažiuoti visur. Automatinė pavarų dėžė reikalinga, nes pareigūnams reikia naudotis racija, navigacijos įranga.

„Norime aprūpinti pareigūnus ne tik transporto priemonėmis, bet ir kitomis priemonėmis – žmonių gelbėjimui ir kitam veikimui ekstremaliomis sąlygomis. Tai yra netiesa, kad sudarėme sąlygas tik vienam tiekėjui. Pagal mūsų poreikius, kad automobilis turėtų keturis varomus ratus ir automatinę pavarų dėžę, yra gaminami dviejų gamintojų automobiliai. Pirkimui buvo ruoštasi nuo praėjusių metų pabaigos ir jis buvo pradėtas tik išanalizavus mūsų poreikius, situaciją“, – aiškino R.Bobinas.

„Volkswagen“ arba „Mercedes-Benz“

„Užtikriname, kad tai yra skaidrus pirkimas. Mūsų norai yra paprasti ir aiškūs: mums svarbu pravažumas, nes Lietuvos keliai ne visur yra geri ir pareigūnams svarbu nuvažiuoti visur. Automatinė pavarų dėžė reikalinga, nes pareigūnams reikia naudotis racija, navigacijos įranga ir t.t., tad vairuojant automobilį su automatine pavarų dėže tai daryti yra patogiau.

Pagal mūsų nurodytus gabaritus, kurie užkliuvo VPT, konkurse dalyvauti galėtų penki gamintojai, tačiau tik du iš jų („Mercedes-Benz Vito“ ir „Volkswagen Transporter“) turi automatinę pavarų dėžę su visais keturiais varomais ratais.

Visi automobiliai policijos pirkimuose iki šiol yra perkami mažesne nei rinkos kaina. Nematome prielaidų, kad ir šiuo atveju galėtume nusipirkti kažką brangiau nei tai kainuoja rinkoje“, – teigia Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Jeigu pirkimas bus sustabdytas, policijos atstovas teigė, kad kreipsis į teismą dėl konkurso sustabdymo ir dėl įstaigos orumo įžeidimo.

„Nematome prielaidų, kodėl turėtume atsisakyti keturių varomų ratų ar automatinės pavarų dėžės. Mes geriau nei viešųjų pirkimų tarnyba žinome, kokių automobilių reikia pareigūnams, kad jie galėtų tinkamai vykdyti savo darbus“, – tikino E.Šileris.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nežymėto policijos automobilio konkursas: „Audi A6“ konkurentai neturėjo jokių šansų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius