-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiltas Vilniaus pakrašty – automobiliams uždarytas, bet kai kam lengvai įveikiamas

Prieš metus Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė uždaryti transporto eismą per Vokės upės tiltą – iš pradžių ketinta unikalų avarinės būklės tiltą nugriauti, tačiau galų gale jis sulaukė teisinės apsaugos. Remontas per metus neprasidėjo, o ir draudimo nevažiuoti tiltu automobiliu paiso toli gražu ne visi. Kai kam atrodo, kad stovintį ženklą galima tiesiog patraukti ir gerokai sutrumpinti kelią.
Vokės tiltas
Kazbėjų tiltas per Vokę / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kelios minutės, praleistos prie Kazbėjų tilto per Vokės upę Vilniaus pakraštyje, leidžia įsitikinti: automobilių eismą draudžiantys ženklai galioja ne visiems. Kai kurie vairuotojai įsitikinę, kad juos galima tiesiog apvažiuoti ir tokiu būdu gerokai sutrumpinti kelionę Vilniaus link ar grįžtant į namus iš sostinės.

Abipus Vokės upės gyvenantys žmonės buvo tie, kurie stojo mūru už šį tiltą, kai pernai kovo pabaigoje atvažiavę darbininkai ketino jį išmontuoti. Gyventojai tiesiog to neleido ir pradėjo diskusiją, ar šio seno tilto nevertėtų išsaugoti, rekonstruoti pritaikant pėstiesiems ir dviratininkams.

VIDEO: Uždarytu avarinės būklės tiltu per Vokės upę toliau rieda automobiliai

Per metus reikalai su tiltu niekur nepajudėjo: draudžiantys ženklai tebestovi, o jokie remonto darbai nepradėti.

„Vilniaus miesto savivaldybė dar pernai pavasarį laikinai uždraudė transporto eismą per Vokės upės tiltą. Specialistai įvertinę senojo tilto konstrukcijų pokyčius nustatė, kad tiltas – avarinės būklės. Tiltą nusprendus restauruoti buvo parengta preliminari darbų sąmata, o artimiausiu metu planuojama užsakyti techninį projektą ir ieškoti finansinių galimybių kartu su Vyriausybe į Kultūros vertybių registrą įtrauktą tiltą restauruoti“, – 15min apie dabartinę situaciją sakė Arūnas Visockas, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento vyresnysis patarėjas.

Kokia yra ta preliminari sąmata ir galimi finansavimo šaltiniai, A.Visockas teigė šiuo metu pasakyti negalintis.

Tiltą nusprendus restauruoti buvo parengta preliminari darbų sąmata, o artimiausiu metu planuojama užsakyti techninį projektą ir ieškoti finansinių galimybių, – sakė Arūnas Visockas.

Pernai balandį prie Kultūros paveldo departamento (KPD) veikianti pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba suteikė Kazbėjų tiltui per Vokės upę teisinę apsaugą.

Kaip teigė KPD, greitas gyventojų ir visuomenininkų atsakas bei bendradarbiavimas su paveldosaugininkais buvo lemiamas faktorius inicijuojant tilto teisinės apsaugos suteikimą.

„Šiuo atveju išskirtinė ir žaibiška buvo žmonių reakcija bei nuoširdus noras išsaugoti tiltą kaip istorijos liudytoją ir atmintin įsirėžusią kraštovaizdžio dominantę. Kazbėjų bendruomenės gyventojai yra išlaikę labai stiprų asmeninį santykį su istorijos reliktu. Begalė žmonių nuotraukų, kurių fone matyti tiltas, žymi svarbiausius gyvenimo įvykius, vestuves, laidotuves, išleistuves, ir kitus kasdienybės bei istorijos momentus“, – teigė dokumentaciją vertinimo tarybai rengęs Kultūros paveldo centro paminklotvarkininkas Marius Skerniškis.

 Mariaus Skerniškio nuotr./Kazbėjų tiltas. Tilto vaizdas nuo dešiniojo Vokės kranto
Mariaus Skerniškio nuotr./Kazbėjų tiltas. Tilto vaizdas nuo dešiniojo Vokės kranto

Iš pradžių teigta, kad tiltas pastatytas sovietmečiu, tačiau pasigilinus paaiškėjo, kad tai nėra tiesa – tiltas atsirado XX a. ketvirtame dešimtmetyje (spėjama, kad apie 1935 m.), o buvo pagamintas Lenkijos bendrovėje „Spółka akcyjna wielkich piecach i Zakładów Ostrowieckich“.

Tarp saugomų vertingųjų savybių yra įtraukta tilto erdvinė struktūra – vieno tarpatramio santvarinis tiltas, ir konstrukcijos elementai – ramtų pamatai, betoninės krantinės atramos, plieninė kniedyta perdanga ir t.t.

Renkant medžiagą paveldosaugininkams pavyko išsiaiškinti, kad lygiai tokios pačios santvaros yra panaudotos Naujojoje Vilnioje esančiam tiltui per Vilnią (Šiaurės g.). Dar vienas analogiškas (tik keturių tarpatramių tiltas) yra į Kultūros vertybių registrą įtrauktas senasis Nemenčinės tiltas, kuris jau rekonstruotas, santvaros gerokai sutvirtintos, dalis kniedžių pakeistos varžtais. Abu šie šiltai turi asfaltbetonio dangą, o Kazbėjų tiltas yra unikalus tuo, kad iki šiol išlaikęs medinę perdangą, kuri irgi įtraukta į saugotinų vertingųjų savybių sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius