Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Isle of Man TT“ kariai: žmogus, kurio nesustabdė net 30 operacijų (3)

Airijos jūroje apsuptas vandens yra nedidelis žemės lopinėlis pavadinimu – Meno sala. Paskutinį šimtmetį joje vyksta varžybos savo pavojingumu primenančios Romos imperijoje rengtas gladiatorių kovas. Tokios pavojingos, tokios sudėtingos, kad žmonės vien tam, kad dalyvaudami jose turėtų realius šansus išgyventi, turi ištisus metus šlifuoti specifinę lenktyniavimo bendro naudojimo keliais techniką.
Kadras iš „Isle of man TT“ varžybų/ Pacemaker Press nuotr.
Kadras iš „Isle of man TT“ varžybų/ Pacemaker Press nuotr.

Pusę amžiaus čia nedalyvauja net Pasaulio motociklų žiedinių lenktynių čempionate („MotoGP“) dalyvaujantys profesionalus sportininkai – pavojus tiesiog per didelis.

Jau rašėme jums „Isle of Man TT“ karius – Guy Martiną ir penkiasdešimtmetį, daugiausiai titulų „Isle of Man TT“ gladiatorių tarpe turintį G.McGuinnessą. Dabar atėjo metas žmogui, kuris galbūt yra talentingiausias ir tuo pačiu daugiausiai kliūčių įveikęs, kad tik galėtų važiuoti šiose varžybose.

„Kai medikai pradėjo kalbėti, kad gali tekti amputuoti mano koją. Galvoje buvo tik viena priežastis, kodėl aš meldžiau Dievo, kad jie to nepadarytų – aš tik norėjau dar kada nors gauti šansą vėl lenktyniauti motociklais. Be to, man niekas daugiau gyvenime nieko nereiškia. Juk tai yra visas mano gyvenimas“.

Aš tik norėjau dar kada nors gauti šansą vėl lenktyniauti motociklais. Be to, man niekas daugiau gyvenime nieko nereiškia

„Aš dariau viską, kad tik kaip nors atstatyčiau savo sužeistą koją. Kad ne tik vėl galėčiau vaikščioti, bet kad ją atstatyčiau 100 proc. Kad vėl galėčiau daryti tai, kas yra mano aistra ir darbas“, – pasakojo I.Hutchinsonas.

Neilgai trukus po sėkmingiausių karjeroje „Isle of Man TT“ varžybų (2010 m. jis laimėjo net rekordines 5 lenktynės), I.Hutchinsonas pakliuvo į siaubingą avariją. Likus dviem etapams iki „British Supersport Championship“ 2010 m. sezono pabaigos, „Silverstone“ trasoje vyko varžybos.

Jų metų stipriai lijo, todėl ant šlapios dangos keletas lenktynininko nukrito. Vienu jų buvo ir I.Hutchinsonas, kuriam nukritus prieš pat važiuojantį kitą motociklininką šis pervažiavo ir stipriai sužeidė jo kairę koją. Praeituose straipsniuose minėtas garsusis filmas „TT3D Closer to the Edge“ baigėsi su ant galinės automobilio sėdynės sėdinčiu Ianu, kuris tuo metu dar tik dalinosi svajonėmis, kada nors vėl grįžti į lenktynių bendro naudojimo keliais pasaulį. Tad kaip jam sekėsi?

Priešistorė

Skirtingai nuo daugelio motociklininkų, Iano Hutchinsono šeima visada buvo prieš motociklus. Darė viską, kad tik jis jais nevažinėtų. Vaikystėje jam norint vaikiško motocikliuko, jie net vietoj to jam nupirko trial tipo dviratį.

Visgi vaikui ko nors primygtinai neleisdamas, tik dar labiau paskatinsi jį to siekti. Todėl Ianas vos sulaukęs 17-kos išlaikė vairavimo egzaminą ir gavo išvajotą A kat. vairuotojo pažymėjimą. Kaip vėliau pats sakė, tais pačiais metais išvykęs į Meno salą pasižiūrėti garsiųjų lenktynių dar nė negalėjo pagalvoti, kad pats netrukus jose varžysis. Kad jos taip jį užburs.

Perspektyvaus lenktynininko kreivė sparčiai kilo. Jis savo zenitą pasiekė 2010 m., kai užfiksavo iki šiol nepagerintą rekordą – kasmetinio renginio metu, laimėjo net penkiose „Isle of Man TT“ lenktynėse (skirtingose klasėse). Kai jau visi ėmė galvoti, kad matome iki tol neregėtą lenktynininką, Ianas patyrė straipsnio pradžioje minėtą avariją „British Supersport Championship“, po kurios jis tik per stebuklą išsaugojo kairę koją.

Kelias iki sugrįžimo: virš 30 operacijų

Ianas Hutchinsonas po baisiosios avarijos ištvėrė per 30 operacijų, jis ant operacinio stalo per gyvenimą yra praleidęs per 50 valandų. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl „Isle of Man TT“ dalyviai ne juokais kartais vadinami tarsi žmonėmis iš kitos planetos. Drąsūs, bebaimiai, pasiruošę dėl pergalės ištverti viską, ką tik reiks. Visai panašiai kaip Romos laikų gladiatoriai.

„Tik po avarijos paaiškėjo, kad trejomis mano arterijomis neteka kraujas. Tai paprastai reiškia tik vieną – amputaciją, mano koja buvo tartum apmirusi. Kai jie pradėjo rodyti man mano pamėlynavusią koją, aš tik kartojau – daryti viską, tik nenupjaukite jos. Juk tuomet aš niekada nebegalėčiau vėl važiuoti motociklu“, – tuomet medikams kalbėjo Ianas.

Tą kartą jį išgelbėjo tik garsus chirurgas Matija Krkovicius. Koja buvo išsaugota, tačiau po liūdnai pasibaigusios avarijos prasidėjo ilgas ir skausmingas gijimo procesas, nuolatinės korekcinės operacijos. Ianas Hutchinsonas nevaikščiojo apie 11 mėnesių. Jis kartais dėl skausmo net negalėdavo naktimis be morfijaus užmigti.

„Tomis skausmu nusėtomis naktimis mane apimdavo pirmosios abejonės – ar aš iš tikro visai tai ištversiu? Ar aš pakankamas stiprus? Tačiau sunkiausia dar tik buvo priešakyje“, – pasakojo bebaimis lenktynininkas.

Pats žemiausias taškas

Kai tik po dviejų metų Ianas pradėjo atsigauti, vėl sklandžiai vaikščioti. Jis kartą užsuko į vieną motociklų parodą, tačiau netrukus paslydęs parkrito ant grindinio. Tuo metu jis dar nežinojo, kad sunkiausias laikas jo dar tik laukia.

„Pasirodė, kad vos tik atsigavus man vėl lūžo ta pati koja. Jau kai atrodė, kad tas pragaras pagaliau baigėsi, vėl teko gulti ant operacinio stalo. Lyg to dar būtų negana sužinojau, jog kojoje išplito infekcija. Kaulas buvo silpnesnis nei įprasta ir dėl to vėl lūžo. Kai medikai man pasakė, kad turės pašalinti didelę dalį kaulo ir vėl viskas prasidės iš naujo. Tai buvo pats žemiausias taškas, artimiausia akimirka, kad iš nevilties pradėčiau verkti. Jie prognozavo, kad gydymas užtruks dar 18-ka mėnesių“, – širdgėlą liejo pasakojimo herojus.

I.Hutchinsonas nuo avarijos iš viso užtruko trejus metus ir turėjo iškęsti per trisdešimt operacijų, kol atstatė sužeistą koją

Bet Ianas buvo taip stipriai motyvuotas, kad niekas negalėjo jo sustabdyti pakeliui į jo grįžimą. Jis nuo avarijos iš viso užtruko trejus metus ir turėjo iškęsti per trisdešimt operacijų, kol atstatė sužeistą koją

Nepalenkiamam lenktynininkui buvo pašalinta kulkšnis, dėl to chirurgams prireikė atlikti keletą sudėtingų kojos rekonstrukcinių operacijų, kad kompensuotų dėl pašalintos kulkšnies sutrumpėjusią koją. Visgi užsispyrusio I.Hutchinsono ir tai nesustabdė, jis pasiekė savo tikslą ir vėl grįžo į „Isle of Man TT“ varžybas. Tiesa, pirmos pergalės teko palaukti...

Sugrįžimas

Penki metai laukimo – tai daug ar mažai? Iš vienos pusės atrodytų daug, kai visus tuos metus galbūt talentingiausias „Isle of Man TT“ varžybų istorijoje sportininkas negalėjo varžytis visa jėga.

Kitas vertus, tai tarsi filmo verta istorija. Fenomenalus lenktynininkas, kuris per dieną atrodytų neteko visko, operacija po operacijos, viena reabilitacija po kitos, galiausiai sugebėjo rasti būdą kaip vėl grįžti į pačią viršūnę. I.Hutchinsonas 2015 metais vėl laimėjo „Isle of Man TT“ lenktynėse. Nuo to laiko jis čia pasiekė dar aštuonias pergales.

Gydytojai man jau ne kartą sakė, kad jei vėl krisčiau ant tos pačios kojos, jos greičiausiai nebegalėčiau valdyti

„Žmonės po grįžimo man kalbėjo, kad aš esu pamišėlis, jei šiaip ne taip išsaugojęs savo koją, aš vėl rizikuoju jos netekti toliau lenktyniaudamas. Gydytojai man jau ne kartą sakė, kad jei vėl krisčiau ant tos pačios kojos, jos greičiausiai nebegalėčiau valdyti.

Tačiau nė vienas iš jų nesupranta, koks ypatingas jausmas yra važiuoti ir laimėti „Isle of Man TT“. Aš esu lenktynininkas, aš gyvenu dėl šių lenktynių, todėl niekad iš jų nepasitrauksiu“, – sakė net šešiolika kartų pavojingiausiose lenktynėse pasaulyje laimėjęs 42-ejų m. amžiaus I.Hutchinsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius