Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 garsių muzikos atlikėjų iš viso pasaulio, kurių šaknys – Lietuvoje

Pink, Leonardas Cohenas ar Anthony Kiedis iš „Red Hot Chilli Peppers“ – šie pasaulyje garsūs atlikėjai ar atlikėjai nėra lietuviai, tačiau jų tėvai ar seneliai kilę iš Lietuvos. Ir tai – tik geriausiai žinomi pavyzdžiai. Nuo eksperimentinio roko grupės „Swans“ gitaristo Algio Kizio iki elektroninės muzikos atlikėjo Sufjano Stevenso – atlikėjų, kurių šaknys slypi ir Lietuvoje, galima rasti pačiuose įvairiausiuose žanruose.
Lietuvių kilmės atlikėjai
Lietuvių kilmės atlikėjai / Scanpix nuotr., 15min montažas

Iš pradžių tai gali stebinti, tačiau yra lengvai matematiškai paaiškinama. Per XIX ir XX a. šimtai tūkstančių įvairių tautybių Lietuvos gyventojų emigravo į kitas šalis. Tad pasaulyje lietuvių kilmės asmenų yra milijonai, nors, aišku, ne visi jie save sieja su Lietuva.

Dalies šio gausaus būrio emigrantų palikuonys dabar pasaulyje yra žinomi kaip muzikos kūrėjai ir atlikėjai. Kartais Lietuva atsispindi ir jų muzikoje.

Portalas 15min kviečia susipažinti su 10 garsių užsienio muzikos atlikėjų ir grupių, kurių šaknys – Lietuvoje. Ar žinojote, kad Niujorko valstijoje egzistuoja netgi JAV lietuvių įkurta roko grupė „Steel Wolf“?

Tai – pirmoji teksto dalis. Antrąją dalį apie dar daugiau muzikos atlikėjų, kurių šaknys – Lietuvoje, skaityti kviesime po savaitės.

1. Anthony Kiedis („Red Hot Chilli Peppers“)

Anthony Kiedis – amerikiečių roko grupės „Red Hot Chilli Peppers“ vokalistas ir grupės lyderis. „Red Hot Chilli Peppers“ – viena populiariausių ir daugiausia albumų pardavusių roko grupių visame pasaulyje. 2012 m. grupė buvo įtraukta į Rokenrolo šlovės muziejų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Anthony Kiedis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Anthony Kiedis

1962 m. Mičigano valstijoje gimusio A.Kiedžio senelio iš tėvo pusės šeima emigravo į JAV XX a. pradžioje. Jo senelio šeima buvo kilusi iš Tauragės apylinkių.

A.Kiedis turi ne tik lietuviško, bet ir graikiško, angliško, prancūziško, airiško ir mohikanų (Šiaurės Amerikos senųjų gyventojų tauta) kraujo.

Dainoje „Especially in Michigan“ iš 2006 m. albumo „Stadium Arcadium“ A.Kiedis mini ir savo lietuvišką kilmę. Šioje dainoje jis dainuoja „A rainy Lithuanian / Who's dancing as an Indian...“ Ši eilutė reiškia „lietingas lietuvis / kuris šoka kaip indėnas...“. Šie žodžiai – apie A.Kiedžio senelį, kuris buvo lietuvis ir kurio žmona buvo mohikanų kilmės.

2012 m., kai „Red Hot Chilli Peppers“ koncertavo Lietuvoje, grupės lyderiui buvo įteikti lietuviški marškinėliai ir genealoginis jo giminės medis.

URM nuotr./„Red Hot Chili Peppers“ vokalisto Anthony Kiedžio lietuviškas giminės medis
URM nuotr./„Red Hot Chili Peppers“ vokalisto Anthony Kiedžio lietuviškas giminės medis

2. Leonardas Cohenas

Leonardas Cohenas (1934-2016) – žydų kilmės kanadietis dainininkas ir dainų kūrėjas, kurio karjera tęsėsi per 50 metų ir kuris yra laikomas vienu įtakingiausių XX a. antrosios pusės atlikėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonardas Cohenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonardas Cohenas

2008 m. jis buvo įtrauktas į rokenrolo šlovės muziejų, 2010 m. buvo apdovanotas „Grammy“ statulėle už viso gyvenimo pasiekimus.

L.Cohenas yra kilęs iš Lietuvos žydų. Jo motina Maša Klonicki (Marsha Klonitsky) (1905-1978) gimė Lietuvoje, buvo Kauno rabino Saliamono Klonickio (Solomon Klonitsky-Kline) dukra. Į Kanadą ji emigravo 1927 m.

L.Coheno senelis iš tėvo pusės Lyonas Cohenas 1868 m. irgi gimė dabartinėje Lietuvos teritorijoje – Būdviečių kaime (dabartinis Vilkaviškio rajonas). 1871 m., kuomet seneliui buvo vos 3 metai, jo šeima emigravo į Kanadą ir apsigyveno Monrealyje.

1919 m. Lyonas Cohenas buvo išrinktas pirmuoju Kanados žydų kongreso prezidentu. Taip pat jis yra pirmojo žydiško laikraščio „Canadian Jewish Times“ įkūrėjas šalyje.

2019 m. Vilniuje buvo atidengtas L.Coheno paminklas.

3. Algis Kizys („Swans“)

Algis Kizys yra lietuvių kilmės amerikiečių garso menininkas ir gitaristas, grojantis bosine gitara. Jis labiausiai žinomas dėl grojimo eksperimentinio noise roko grupėje „Swans“.

Wikimedia Commons nuotr. / CC BY-SA 4.0/Algis Kizys
Wikimedia Commons nuotr. / CC BY-SA 4.0/Algis Kizys

Taip pat jis grojo noise roko grupėje „Of Cabbages and Kings“, kitose alternatyvios muzikos grupėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius