Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

20 įdomių faktų apie Dakaro ralį: sykį nugalėtoją lėmė monetos metimas

Ar žinote, kad sykį Dakaro ralyje nugalėtoją lėmė monetos metimas, šiame ralyje yra dalyvavęs kosmonautas, o 2020 m. jėgas jame išbandė ir "Formulės-1" čempionas? 15min kviečia susipažinti su 20 įdomių faktų apie Dakaro ralį.
Antradienis Dakare, Al Ula
Antradienis Dakare, Al Ula / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Faktus apie Dakaro ralį surinko Vilniaus Automuziejus.

1. Pradžia. Dakaro ralis, anksčiau žinomas kaip Paryžiaus-Dakaro ralis, gimė 1978 m., kai Thierry Sabine pasiklydo Libijos dykumoje Abidžano ir Nicos ralio metu.

2. Pirmosios lenktynės. Pirmasis Dakaro ralis vyko 1979 m. Jis prasidėjo Paryžiuje ir baigėsi Senegale, Dakaro mieste.

3. Penkios pergalės iš eilės. Prancūzų motociklininkas Cyrilas Neveu nuo 1979 iki 1984 m. penkis kartus iš eilės laimėjo Dakarą motociklų kategorijoje.

4. Dramatiška netektis. 1986 metais Paryžiaus Dakaro ralį sukrėtė tragedija, kai siaubingoje sraigtasparnio avarijoje Malyje žuvo penki žmonės, įskaitant Dakaro ralio įkūrėją Thierry Sabine'ą.

5. Pirmasis lietuvis Dakare. Kaunietis Romualdas Beresnevičius yra pirmasis lietuvis, išmėginęs jėgas Dakare. 1995 metais motociklu „Honda“ jis bandė įveikti 17-ąjį ralį. Deja, septintajame etape, lūžus motociklo rėmui, lenktynės lietuviui baigėsi anksčiau nei tikėtasi.

6. Pirmoji moteris nugalėtoja. 2001 m. vokiečių lenktynininkė Jutta Kleinschmidt tapo pirmąja moterimi, laimėjusia bendrą Dakaro ralį.

7. Saugumo problemos Dakare. 2007 metų gruodžio 24 dieną Mauritanijoje buvo užpulti ir nužudyti keturi turistai. Šis įvykis tapo pagrindu, kuriuo 2008 metais dėl grėsmės dalyvių saugumui Mauritanijoje buvo atšauktas Dakaro ralis. Vietoje jo kai kurie dalyviai su Dakarui rengta technika sudalyvavo Centrinės Europos surengtame ralyje.

8. Persikėlimas į kitas šalis. 2009 metais Dakaro ralis persikėlė į Pietų Ameriką, apimdamas Argentiną, Čilę ir Peru.

9. Dakaro rekordininkas. Pergalių rekordas priklauso prancūzų lenktynininkui Stéphane'ui Peterhanseliui (g. 1965 m.), iškovojusiam net 14 pergalių Dakaro ralio istorijoje.

10. Naujas Dakaro kraštovaizdis. 2020 metais lenktynės buvo perkeltos į Saudo Arabiją, šalia dykumų bei uolų siūlančią sudėtingesnius navigacijos iššūkius.

11. Fernando Alonso debiutas. 2020 m. Dakaro ralyje debiutavo dvigubas Formulės 1 pasaulio čempionas Fernando Alonso.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Fernando Alonso
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Fernando Alonso

12. Klasikiniai automobiliai Dakare. 2021 m. Dakaro ralį papildė „Dakar Classic“ kategorija, leidžianti senovinėms transporto priemonėms prisijungti prie šio išskirtinio renginio.

13. Aukščiausia Dakaro trasa. 2022 metais Dakaro ralis apėmė etapą, kurio trasa driekėsi daugiau nei 4700 metrų virš jūros lygio Andų kalnuose.

14. Dakaro kelio knyga. Tai dar vienas techninių įgūdžių ir psichologinės ištvermės reikalaujantis Dakaro simbolis. Joje nėra GPS koordinačių ar modernių technologijų, tik esminiai duomenys, atspausdinti popieriaus ritinėlyje. Lenktynininkai turi greitai perskaityti informaciją iš kelio knygos ir priimti sprendimus dėl teisingo maršruto pasirinkimo.

15. „Tour de France“. A.S.O. (Amaury Sports Organisation) organizuoja ne tik Dakaro ralį, bet ir kitas gerai žinomas ištvermės varžybas – „Tour De France“.

16. Aštuoniolika pergalių iš eilės. Tiek kartų yra laimėję KTM gamintojo motociklai Dakaro ralyje. Ir tai yra daugiausiai pergalių turintis gamintojas šiose varžybose.

17. Pergalę lėmė moneta. 1989 m. „Peugeot Talbot Sport“ komandos bosas Jeanas Todtas nenorėjo, kad jo du aukšto lygio ir toli nuo kitų atitrūkę vairuotojai Ari Vatanenas ir Jacky Ickxas toliau varžytųsi tarpusavyje ir rizikuotų gamintojo pergale. Taigi jis metė monetą, kad nulemtų, kuris vairuotojas laimės. Tai buvo Ari Vatanenas.

18. Kosmonautas. 1984 m. Dakare startavo prancūzų kilmės komonautas – Jeanas-Loupas Chrétienas su veteranu Georgesu Houeliu. Automobilis, kuriuo duetas bandė įveikti maratoną – „Renault Fuego 4x4“.

19. Į Dakarą su „Rolls Royce“. 1981 m. Thierry de Montcorgé Dakare startavo su „Rolls Royce Corniche“, kurį rėmė Christianas Dioras. Automobilis buvo pakrikštytas „Jules“ vardu, pagal naujausią dizainerio kolekciją.

20. RTL. Pirmoji Dakaro maratono medija buvo 1979 m. RTL televizija su Maksu Meynier ir jo „Toyota Land Cruiser“. Iš šio automobilio žurnalistas kas vakarą transliavo naujienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius