Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 11

Amerikietiško futbolo legenda tapęs lietuvių sūnus: D.Butkaus gyvenimas ir šlovė

Jo garbei savo šunį pavadino Sylvesteris Stallone. Jį vienu iš visų laikų geriausiųjų laikė Barackas Obama. Čikagos lietuvių darbininkų šeimoje užaugęs Dickas Butkus savo kovingumu, ryžtu ir gebėjimu niekada nepasiduoti žavėjo Ameriką.
Dickas Butkus
Dickas Butkus / Vida Press nuotr.

2023 m. spalio pradžioje D.Butkui mirus, jo pavardė mirgėjo didžiųjų JAV žiniasklaidos laikraščių ir portalų pirmuosiuose puslapiuose. „The New York Times“, CNN, „Fox News“ spausdino nekrologus, garsūs žmonės dalijosi atsiminimais apie jį ir reiškė užuojautą.

Vida Press nuotr./Dicko Butkaus pagerbimas „Chicago Bears“ rungtynėse po jo mirties
Vida Press nuotr./Dicko Butkaus pagerbimas „Chicago Bears“ rungtynėse po jo mirties

Nors karjerą šis lietuvių kilmės amerikietiško futbolo žaidėjas baigė jau seniai, jį prisiminė ir juo žavėjosi daug amerikiečių.

„Čikagoje Dickas Butkus buvo amerikietiškas futbolas“, – socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) rašė buvęs JAV prezidentas B.Obama.

„Galvoju apie jo šeimą ir visus „Bears“ gerbėjus, kurie mėgavosi vienu iš geriausių visų laikų šio sporto žaidėjų“, – pridūrė buvęs JAV prezidentas.

JAV gerbiamas ir vertinamas, Lietuvoje D.Butkus buvo žinomas gana mažai. Jo vardą tikrai yra girdėję daugelis, bet mažai kas žino daugiau negu faktą, kad jis yra amerikietiško futbolo legenda.

Šio straipsnio tikslas – suteikti progą papildyti žinias. Jame susipažinsite su Dicko Butkaus biografija.

Tuo, kaip Čikagos darbininkų šeimoje užaugęs lietuvis tapo amerikietiško futbolo legenda, kaip prie jo karjeros prisidėjo tėvai ir dėl ko D.Butkus nustebo jau Nepriklausomybės metais vienintelį sykį apsilankęs Lietuvoje.

Norėdamas sustiprėti stumdė automobilį

D.Butkus gimė 1942 m. gruodį Čikagoje, darbininkų šeimoje. Jis buvo jauniausias vaikas devynių vaikų šeimoje. Jo abu tėvai Johnas ir Emma buvo iš Lietuvos.

Tėvas, gimęs 1881 m., buvo kilęs iš Palangos apylinkių, o į JAV atvyko XX a. pradžioje. Iš kur kilusi D.Butkaus mama, jis taip niekad ir nesužinojo.

Susipažinę Rokforde, Ilinojuje, D.Butkaus tėvai persikėlė gyventi į Čikagą. Ten gimęs ir augęs futbolininkas vaikystėje lietuvių kalbą girdėjo dažnai, bet pats lietuviškai neišmoko.

Vida Press nuotr./Dickas Butkus
Vida Press nuotr./Dickas Butkus

„Aš atsimenu, kaip būdamas vaikas girdėdavau savo mamą šnekant lietuviškai su kaimyne. Tačiau aš nieko nesuprasdavau, nors mano vyriausias brolis ir dvi vyriausios seserys kažkiek šnekėjo lietuviškai. Tuo metu buvo toks mąstymas – mes esame amerikiečiai, tai ir šnekėsime amerikietiškai. Tikriausiai dėl to aš taip niekad ir neišmokau lietuviškai“, - 2017 m. duotame interviu sakė D.Butkus.

Augdamas D.Butkus pradėjo žaisti amerikietišką futbolą ir pateko į savo mokyklos komandą, su ja varžėsi Ilinojaus valstijos čempionate. Čia jam labai pravertė iš tėvo perimtas užsispyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius