Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 11

Ar žinojote? 8 „Oskarų“ laureatai, kurių šaknys – Lietuvoje

Lietuviai „Oskarų“ laureatais kol kas netapo, tačiau asmenų, kurių šaknys – Lietuvoje, „Oskarų“ nugalėtojų sąraše yra ne vienas. O tiksliau – bent aštuoni.
„Oskarų“ laimėtojai, turintys lietuviškų šaknų
„Oskarų“ laimėtojai, turintys lietuviškų šaknų / Vidapress nuotr. / 15min montažas

Nuo tada, kai 1929 m. įvyko pirmieji JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimai, geriau žinomi „Oskarų“ vardu, jau įteikta daugiau negu 3000 „Oskarų“ statulėlių.

15min ieškojo, kiek „Oskarų“ laureatų turi lietuviškų šaknų. Iš viso radome 8 tokius asmenis. Tarp jų – ir režisieriai, ir aktoriai. Norite sužinoti, kas jie tokie? Tuomet skaitykite toliau!

Nugalėtojai pateikiami nuo vėliausiai gavusio „Oskarą“ iki anksčiausiai. Skliausteliuose nurodyta, už kokį filmą asmuo buvo apdovanotas.

Robertas Downey jaunesnysis („Openhaimeris“, 2023 m.)

Pats naujausias ir jauniausias šio sąrašo narys yra Robertas Downey jaunesnysis. „Oskarą“ jis laimėjo šiemet – už geriausią antro plano aktoriaus vaidmenį pernai pasirodžiusiame filme „Openhaimeris“ („Oppenheimer“). Filme jis vaidina JAV Atominės energetikos komisijos narį Lewisą Straussą.

Vida Press nuotr./96-ieji „Oskarai“, Robertas Downey jaunesnysis
Vida Press nuotr./96-ieji „Oskarai“, Robertas Downey jaunesnysis

Lietuvos kino gerbėjams R.Downey jaunesniojo pavardė buvo žinoma ir gerokai anksčiau. Jis vaidino filmuose „Geležinis žmogus“ („Iron Man“), „Keršytojai“ („The Avengers“), „Griaustinis tropikuose“ („Tropic Thunder“), „Šerlokas Holmsas“ ir dar ne viename ir Lietuvoje rodytame filme.

Už vaidmenis filmuose „Čaplinas“ ir „Griaustinis tropikuose“ „Oskarams R.Downey jaunesnysis buvo nominuotas ir anksčiau, atitinkamai 1993 ir 2009 m., bet tada nelaimėjo.

Visgi apie lietuvišką aktoriaus kilmę žino tikrai ne visi jo gerbėjai. Čia nieko stebėtino – ir pats aktorius turintis šaknų Lietuvoje sužinojo neseniai. Iš Lietuvos kilę jo proseneliai.

1892 m. į JAV ieškodama geresnio gyvenimo kartu su mama ir dviem jaunesniais broliais atvyko Augusta Goldberg – Lietuvos žydė iš Prienų. Žydai tuomet sudarė apie du trečdalius Prienų gyventojų, o Goldbergų giminė šiame mieste buvo gerai žinoma – jie buvo alaus bravoro savininkai.

1897 m. JAV A.Goldberg susituokė su Josephu Eliasu – taip pat litvaku, tik kilusiu iš Jonavos. Pora susilaukė penkių vaikų, iš kurių vienam davė Roberto vardą.

Šis vieną sūnų taip pat pavadino Robertu, o tas Robertas savo sūnui taip pat davė Roberto vardą. Būtent pastarasis Robertas, gimęs 1965 m., ir buvo Robertas Downey jaunesnysis.

Apie giminės šaknis Lietuvoje nieko nežinojo nei pats R.Downey jaunesnysis, nei jo tėvas R.Downey vyresnysis, kuris buvo kino režisierius. Jie žinojo tik tiek, kad šaknys slypi kažkur rytų Europoje. Giminės kilmę išsiaiškinti jiems padėjo televizija.

2012 m. R.Downey jaunesnysis su tėvu dalyvavo JAV TV laidoje „Ieškant savo šaknų“ („Finding Your Roots“), kur profesionalūs genealogai padėjo įžymybėms sužinoti daugiau apie savo kilmę. Būtent jie išsiaiškino, kad R.Downey proseneliai kilę iš dabartinės Lietuvos, iš Prienų, taip labai nustebindami abu R.Downey.

R.Downey kilmę nagrinėjo ir prieniškė kraštotyros tyrinėtoja Janina Leonavičienė-Paplauskaitė, kuri apie jo protėvius sužinojo ir daugiau. Jos įrašus galite skaityti čia. Na, o daugiau apie R.Downey kino karjerą galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius