Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 04

Filomatų draugijos veikla: ar prisimenate, už ką galime būti jiems dėkingi?

XIX a. pradžioje iš carinės valdžios gniaužtų kilusi slapta tuometinio Vilniaus imperatoriškojo universiteto draugija, pasivadinusi filomatais, įžiebė liepsną, kuri iki šiol nušviečia Lietuvos kultūrinį ir intelektualinį kraštovaizdį. Ši 1817-1823 m. veikusi studentų organizacija peržengė paprasto akademinio klubo ribas ir virto gyvybingu intelektualinių ieškojimų, patriotinio užsidegimo ir slapto pasipriešinimo audiniu.
Atsisveikinimas su Roku Žilinsku
Vilniaus universitetas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jų palikimas skamba ir šiandien, skatindamas susimąstyti apie sudėtingą tautinę tapatybę, žinių galią socialiniams pokyčiams ir ilgalaikę individualaus atsidavimo bendram tikslui įtaką.

Filomatų judėjimas prasidėjo 1817 m. Vilniuje. Įkvėpta Apšvietos idealų ir per Europą nuvilnijusio romantinio nacionalizmo, grupė jaunų studentų ir intelektualų susibūrė į draugiją, kurioje galėjo gilinti žinias, diskutuoti ir bendrauti su bendraminčiais. Draugija pasivadino filomatais pagal graikišką žodį philomatheia – jis reiškė „mokslo meilė, smalsumas“.

Per reguliarius susitikimus, kuriuose vykdavo mokslinės diskusijos, literatūros pristatymai ir moraliniai apmąstymai, jie puoselėjo bičiulystės dvasią ir žinių troškimą. Tačiau po paviršiniais tikslais kunkuliavo ir gilesnis – gimstantis nacionalinio išsivadavimo troškimas.

Augant supratimui apie turtingą Lietuvos paveldą ir carinės valdžios neteisybę, draugijos tikslai keitėsi. Vienu pagrindiniu draugijos tikslų tapo tapo patriotizmas, Lietuvos kultūros išsaugojimas.

Wikipedia Commons nuotr./Buvę filomatai, poetai Adomas Mickevičius ir Antonis Edvardas Odinecas ant Vezuvijaus (dailininkas Mykolas Elvyras Andriolis 1881 m.)
Wikipedia Commons nuotr./Buvę filomatai, poetai Adomas Mickevičius ir Antonis Edvardas Odinecas ant Vezuvijaus (dailininkas Mykolas Elvyras Andriolis 1881 m.)

Pagrindiniai filomatų būrelio įkūrėjai buvo Tomas Zanas, Adomas Mickevičius, Juozapas Ježovskis, Anupras Petraškevičius, Erazmas Poliušinskis ir Brunonas Sucheckis. Vėliau, iki 1822 metų buvo priimti dar trylika narių, kurių tarpe buvo ir tokie iki šiol prisimenami žmonės kaip Ignas Domeika, Jonas Čečiotas, Juozapas Kovalevskis ir kiti.

Nariai buvo suskirstyti į tris pakopas: vadovybė, tikrieji nariai, nariai korespondentai. Be to, filomatų draugija buvo padalinta į du skyrius: „Literatūros ir moralinių mokslų“ bei „Fizikos – matematikos ir medicinos“. Visai filomatų draugijai vadovavo Juozapas Ježovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius