Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gegužės 2 d. minima Hario Poterio diena. Kodėl tada?

Kasmet gegužės 2 d. pasaulyje minima neįprasta šventė – tarptautinė Hario Poterio diena. Berniukas burtininkas Haris Poteris, kurį sukūrė ir kurio nuotykius septyniose knygose aprašė britė J.K.Rowling, yra vienas garsiausių visų laikų literatūros veikėjų.
Haris Poteris
Haris Poteris / Scanpix / Capital Pictures nuotr.

Hario Poterio dieną vyksta įvairūs renginiai ir Hario Poterio gerbėjų susibūrimai. Jų dalyviai dažnai nepaiso to, kad yra Žiobarai, ir persirengia burtininkų apsiaustais bei mojuoja burtų lazdelėmis. Kartais jie netgi iš spintų išsitraukia šluotas ir eina žaisti kvidičą – tegu ir nepakildami nuo žemės.

Kodėl ši diena minima gegužės 2 d.? Dėmesio – atsakymas atskleis siužeto detales, tad jei ketinate skaityti Hario Poterio knygas, bet dar to nepadarėte, verčiau neskaitykite šio straipsnio toliau.

Tai nėra Hario Poterio gimtadienis – jį berniukas burtininkas J.K.Rowling pasaulyje švenčia liepos 31 d. Tai nėra ir pirmosios Hario Poterio knygos išleidimo data – „Haris Poteris ir išminties akmuo“ prekyboje pasirodė 1997 m. birželio 26 d.

Tačiau būtent gegužės 2 dieną 1998 m. įvyko Hogvartso mūšis. Tai buvo paskutinis Antrojo burtininkų karo mūšis, jis vyko Hogvartso burtų ir kerėjimo mokykloje. Mūšyje Haris Poteris, Fenikso brolija ir gėrio jėgos triumfavo prieš Voldemortą ir jo Mirties Valgytojus.

Hogvartso mūšis buvo didžiausias karo prieš Voldemortą mūšis. Šis mūšis nusinešė daugybę aukų, iš kurių svarbiausia, be abejo, buvo paties Valdovo Voldemorto.

Idėją minėti Hario Poterio dieną gegužės 2 d. 2012 m. pasiūlė tuometinis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

„Siekdami visapusiškai paminėti ir įamžinti jos (J.K.Rowling, - 15min) darbą, nusprendėme gegužės 2-ąją oficialiai paskelbti tarptautine švente, skirta dienai, kai pagrindinis herojus Haris Poteris nugalėjo pagrindinį serijos blogajį veikėją Valdovą Voldemortą. Tikimės, kad šią dieną ir vaikai, ir suaugusieji prisimins stiprų ir drąsų Hario Poterio charakterį, taip pat tikrus J. K. Rowling nuopelnus visuomenei“, - tuomet sakė D.Cameronas.

Pasaulyje parduota daugiau negu 500 mln. J.K.Rowling kopijų. Tai populiariausia vienos autorės knygų serija pagal pardavimų skaičių visame pasaulyje.

Lietuvoje leidykla „Alma Littera“ pirmąją Hario Poterio knygų serijos knygą „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ lietuvių kalba išleido 2000 m. Septintoji ir paskutinė šios serijos knyga lietuviškai pasirodė 2008 m. Į lietuvių kalbą visas knygas vertė Zita Marienė.

Iš viso, leidyklos teigimu, nuo 2000 m. parduota daugiau nei 300 tūkstančių šios serijos knygų. 2020 m. ta pati leidykla išleido visas septynias knygas su atnaujintais, specialiai Lietuvos rinkai sukurtais, viršeliais.

Na, o 15min skaitytojus paminėti šią dieną kviečiame ir atliekant žinių patikrinimo testus apie Harį Poterį:

25 klausimų testas Hario Poterio gerbėjams: tiesa ar melas?

Ar atsakysite bent 10 iš 15 klausimų apie Harį Poterį?

Ar atsakysite į 25 klausimus apie Harį Poterį?

Haris Poteris ir „Žiedų valdovas“ – kaip gerai juos skiriate?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius