Jaučių peniai ir peliukų vynas: kokius keisčiausius dalykus valgo ir geria žmonės pasaulyje?

Jaučių peniai, kurių valgymas neva suteikia energijos ir ištvermės. Užpiltinė, bet užpilamos ne kokios nors uogos ar žolelės, bet maži peliukai. Keptos jūrų kiaulytės. Pasaulyje gausu patiekalų, kurie mūsų krašto gyventojams gali atrodyti keisti ir netgi šlykštūs, tačiau kitur jie laikomi delikatesais ar bent tam tikromis progomis tinkamais patiekalais.
Pelių vynas
Pelių vynas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kviečiame susipažinti su keisčiausiais ir šlykščiausiais patiekalais iš viso pasaulio. Įspėjame – jei šiuo metu valgote arba jei tiesiog esate jautrūs neįprasto maisto nuotraukoms, ir šis straipsnis gali sukelti nemalonių pojūčių, tad skaitykite jį atsargiai.

Ir, beje, prisiminkite – tradicinė lietuvių kraujinė sriuba irgi toli gražu ne visur pasaulyje būtų priimama palankiai.

Pelių vynas

Iš Kinijos kilęs „pelių vynas“ yra gėrimas, pagardintas... negyvais pelių jaunikliais. Jis vartojamas kaip sveikatingumo gėrimas, neva padedantis apsisaugoti nuo įvairių ligų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pelių vynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pelių vynas

Šis gėrimas yra gaminamas vyne maždaug metus fermentuojant mažus peliukus. Internete pasitaikantys šį gėrimą ragavusių žmonių komentarai teigia, kad skonis primena benziną.

Sūris su lervomis

Casu marzu – Italijai priklausančioje Sardinijos saloje daromas avių pieno sūris su... gyvomis lervomis. Jį gaminant jis specialiai paliekamas lauke, kad jį rastų sūrio muselės, kurios jame deda kiaušinius. Išsiritusios lervos ima valgyti sūrį.

Shutterstock nuotr./Casu Marzu sūris
Shutterstock nuotr./Casu Marzu sūris

Šių muselių virškinamojo trakto rūgštys skaido sūrio riebalus, sūris tampa minkštas ar net birus. Kai Casu Marzu yra paruoštas valgymui, jame jau būna tūkstančiai tokių lervų.

Tiesa, lervos turi būti gyvos. Sardiniečiai mano, kad sūris, kuriame lervos mirusios, valgymui nebetinkamos. Todėl valgant gali pasitaikyti momentų, kai lerva tiesiog iššoka iš sūrio.

Avies galvos ir pėdų sriuba

Kale pache sriuba, gaminama iš avies galvos ir kanopų, yra tradicinis persų virtuvės patiekalas.

„Scanpix“/AP nuotr./Kale pache sriuba
„Scanpix“/AP nuotr./Kale pache sriuba

Ši sriuba valgoma Irane, Afganistane, Armėnijoje ir Irake. Avių galvos ir kanopos kelias dienas laikomos šaltame vandenyje, o paskui verdamos per naktį, kad sumažėtų stiprus kvapas.

Keptos jūrų kiaulytės

Cuy, arba keptos jūrų kiaulytės, yra Peru paplitęs patiekalas. Šios jūrų kiaulytės būna kepamos keptuvėje, kepamos ant grotelių arba išrūkomos.

Shutterstock nuotr./Kepta jūrų kiaulytė
Shutterstock nuotr./Kepta jūrų kiaulytė

Šis patiekalas labai senas – jo gamybos tradicija siekia tūkstančius metų.

Afrikos kandžių vikšrai

Vadinamieji Mopanės (Mopane) kirminai – Afrikoje gyvenančios imperatoriškosios kandies vikšrai – yra tradicinis afrikietiškas skanėstas, renkamas rankomis Zambijos krūmynuose. Surinkti vikšrai būna išverdami, o tada džiovinami saulėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mopane kirminai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mopane kirminai

Tradiciškai šie vikšrai buvo būdas pietų Afrikos gyventojams gauti baltymų. Pastaruoju metu šie vabzdžiai populiarėja ne tik tarp tradiciškai juos valgiusių Afrikos kaimų gyventojų – mokslininkai atkreipia dėmesį į jų maistingąsias savybes.

Civetų kava

Kopi luwak, arba civetų kava – tai kava, gaminama iš kavos pupelių, kurias prieš tai suvalgo, iš dalies suvirškina ir iškakoja Azijoje gyvenančios civetos.

Vėliau šios iš dalies suvirškintos pupelės yra išrenkamos iš civetų išmatų.

Shutterstock nuotr./Civetų kava
Shutterstock nuotr./Civetų kava

Civetos yra išrankios maistui, jų racionas labai įvairus, todėl pupelių fermentaciją praturtina įvairūs enzimai.

Hagis

Hagis yra tradicinis škotiškas patiekalas – maltomis avies kepenėlėmis, plaučiais, širdimi ir avižomis prikimštas avies skrandis. Tradiciškai jis patiekiamas su bulvių koše.

Shutterstock nuotr./Hagis
Shutterstock nuotr./Hagis

Jaučio penis

Jaučio penis yra populiarus patiekalas įvairiuose pasaulio kraštuose, dažniausiai Kinijoje. Tikima, kad jis suteikia energijos ir ištvermės, nors mokslinių tyrimų, tai patvirtinančių, nėra.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaučio penis, skirtas maistui
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaučio penis, skirtas maistui

Jaučių peniai dažniausiai patiekiami išvirti sriuboje, bet kartais valgomi ir vieni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?