Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pati rečiausia vėliavų spalva yra tik 3 valstybių vėliavose. Kokia ji?

Pasaulyje šiuo metu yra 193 valstybės, visos jos turi savo vėliavas. Tokios spalvos kaip raudona ar balta valstybių vėliavose pasitaiko labai dažnai. Tačiau kokia vėliavos spalva yra pati rečiausia?
Pasaulio vėliavos
Pasaulio vėliavos / Shutterstock nuotr.

Atsakymas į šį klausimą – violetinė. Iš 193 pasaulio valstybių vos trys naudoja violetinę spalvą savo nacionalinėje vėliavoje. Ir jų abiejų vėliavose tik labai nedidelis plotas yra violetinis.

Šios valstybės yra Nikaragva, Salvadoras ir Dominika. Visos šios šalys yra Centrinėje Amerikoje.

Nikaragvos vėliavos centre esančiame trikampyje yra vaizduojama vaivorykštė, kurios viena iš juostų yra violetinė. Trikampis yra Nikaragvos herbe. Šią vėliavą Nikaragva naudoja nuo 1908 m.

Nikaragvos vėliava. Jos viduryje yra Nikaragvos herbas su vaivorykšte
Nikaragvos vėliava. Jos viduryje yra Nikaragvos herbas su vaivorykšte
Nikaragvos herbas iš arčiau
Nikaragvos herbas iš arčiau

Salvadoro valstybės vėliava yra mėlyna-balta-mėlyna trispalvė, bet baltos juostos centre dar yra įterptas Salvadoro herbas, kuriame savo ruožtu yra vaizduojama vaivorykštė. Šią vėliavą Salvadoras naudoja nuo 1912 m.

Salvadoro vėliava
Salvadoro vėliava

Beje, herbe matyti ir Salvadoro vėliava (tik be herbo centre). Tad Salvadoro vėliava yra viena iš vos keleto pasaulio šalių, kurios savo vėliavose vaizduoja savo vėliavą.

Salvadoro herbas
Salvadoro herbas

Dominikos vėliava yra vienintelė pasaulio vėliava, kurioje violetinę spalvą galima aptikti ne vaivorykštėje.

Šios vėliavos centre vaizduojama violetinė papūga. Papūgos rūšis yra imperatoriškoji amazonė, tai Dominikos nacionalinis paukštis. Tokią vėliavą Dominika naudoja nuo 1978 m.

Dominikos vėliava
Dominikos vėliava

Europoje šiuo metu violetinę spalvą vėliavose naudojančių šalių nėra, o istoriškai taip darė vienintelė valstybė – Ispanija 1931-1939 m.

1931 m. paskelbtos Ispanijos Antrosios Respublikos vėliava buvo raudona-geltona-violetinė trispalvė. Šią vėliavą Ispanijos vyriausybė tremtyje, kol šalį valdė generolo Francisco Franco diktatūrinis režimas, naudojo iki 1977 m.

Ispanijos Antrosios respublikos vėliava
Ispanijos Antrosios respublikos vėliava

Beje, ir dabartinė Ispanijos vėliava įneša šiokios tokios sumaišties. Ant šios vėliavos vaizduojamas herbas su liūtu, simbolizuojantis Leono Karalystę, vieną iš Ispanijos pirmtakių.

Senojoje Leono karalystės vėliavoje liūtas turėdavo būti purpurinis, bet dėl to, kad violetiniai dažai buvo labai brangūs (daugiau apie tai vėliau tekste), jis praktikoje dažnai buvo dažomas raudona spalva.

Dar daugiau – apibūdinant liūto spalvą ispaniškai naudojamas būtent senovinis žodis purpure, kuris reiškia „purpurinis“, o ne žodis morado, kuris dabartinėje ispanų kalboje reiškia „violetinis“. Purpure žodžiu vadinama spalva gali apimti gana platų atspalvių spektrą nuo violetinio iki rožinio, ir praktikoje dažnai Ispanijos vėliavos liūtas dažomas būtent spalva, kurią mes pavadintume rožine.

Ispanijos vėliava
Ispanijos vėliava

Kitos retai naudojamos vėliavų spalvos yra pilka, ruda ir oranžinė, kurios vėliavose sutinkamos retai ir dar rečiau – kaip pagrindinės spalvos.

Oranžinė spalva yra 12-os valstybių vėliavose, ruda – 14-os valstybių vėliavose, pilka – 6 valstybių vėliavose.

Nėra nė vienos valstybės, kurios vėliavos bent 10 procentų ploto būtų pilkas arba rudas. Paprastai šios dvi vėliavos sutinkamos tik kaip, pvz., ant vėliavos vaizduojamo herbo rėmelio elementai. Pavyzdys – Andoros vėliava žemiau su rudu herbu.

Andoros vėliava
Andoros vėliava

Kodėl violetinė spalva tokia reta?

Iki XX a. violetinė spalva niekada nebuvo naudojama karalystei ar šaliai simbolizuoti. Tam yra labai paprastas paaiškinimas: violetinė spalva buvo brangiausia. Iki XIX a. violetiniai dažai buvo verti daugiau nei jų svoris auksu.

Taip atsitiko todėl, kad violetiniams dažams gaminti ilgai buvo naudojamos jūros sraigės, aptinkamos tik nedidelėje Viduržemio jūros regiono dalyje, dabartiniame Libane.

Violetiniams dažams pagaminti reikėjo daug darbo, o vos 1 gramui violetinių dažų pagaminti reikėjo daugiau nei 10 000 jūros sraigių. Neretai tokia kaina būdavo per didelė net karališkosioms šeimoms.

Naudoti tokią spalvą vėliavoms, kurias neišvengiamai tenka gaminti masiškai, būtų buvę tiesiog per brangu.

Tai lėmė, kad violetinės spalvos drabužiai įprastai buvo dėvimi tik karalių, o violetinė spalva pradėjo būti siejama su aristokratija.

1856 m. jaunam britų mokslininkui Williamui Henry Perkinui pirmąkart pavyko violetinę spalvą išgauti cheminiu būdu.

Tai jį padarė turtingu, o violetinės spalvos drabužiai greitai pasidarė daug labiau įperkami. Visgi vėliavose tradiciškai ši spalva nebuvo naudojama ir toliau.

Kokia yra dažniausiai pasitaikanti spalva vėliavose?

Pačios dažniausios vėliavos spalvos yra raudona, balta ir mėlyna. Raudoną spalvą galima rasti ant 148 pasaulio vėliavų. Antroji vietoje – balta spalva (140 vėliavų), trečioje – mėlyna spalva (102 vėliavos).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava

Raudona, balta ir mėlyna spalvos taip pat yra dažniausiai derinamos nacionalinės vėliavos spalvos – jos drauge yra ant 30 pasaulio vėliavų (iš 196).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius