Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 27

Tamsioji K.Kubilinsko pusė: vaikų poeto eilėraščiai slėpė brolžudišką išdavystę

Tikriausiai visi iš vaikystės pamename Kosto Kubilinsko eiles „Eglutė skarota / Eglutė žalia. / Meškutė gauruota / ją lanko šile.“ Bet šių nekaltų, vaikams skirtų žodžių autorius buvo atsakingas už keliolikos savo tautiečių išdavystes ir žūtis. Būtent K.Kubilinsko biografija yra paremtas 2023 m. kino teatrus pasiekęs filmas „Poetas“, pasakojantis apie pasirinkimą tarp paramos partizanams ir gero gyvenimo sovietinėje Lietuvoje.
Kostas Kubilinskas
Kostas Kubilinskas / Wikimedia Commons / Public Domain nuotr.

Nors K.Kubilinską daug žmonių vis dar žino pirmiausia kaip vaikų eilėraščių autorių, šis žmogus tiesiogiai prisidėjo ir prie skaudžiausių Lietuvos istorijos puslapių. Galbūt jau matėte filmą, galbūt dar ne, o galbūt ir neplanuojate jo žiūrėti, tačiau bet kuriuo atveju verta žinoti pagrindinius tikrojo K.Kubilinsko gyvenimo biografijos faktus.

K.Kubilinsko gyvenimas iki karo

1923 metais gimęs Suvalkijoje, K.Kubilinskas, dar besimokydamas pradžios mokykloje pradėjo rašyti eilėraščius, o gimnazijoje priklausė lietuviškoms ateitininkų bei pavasarininkų organizacijoms.

Poeto kaime gyvenę žmonės sakydavo, kad savo greitai bei sklandžiai rašytuose eilėraščiuose jis apdainuodavo visus kaimo vaikus. Vaikams skirti eilėraščiai buvo skambios ir darnios formos. Atsižvelgdamas į vaiko psichologiją, eilėraščiams jis suteikdavo pažintinį turinį.

K.Kubilinsko eiliuotos pasakos pasižymi tautosakos elementais, liaudišku humoru, gyvo žodžio ekspresija, ryškiu siužetu, komiškų ir dramatiškų situacijų kaita, individualizuota personažų kalba.

Per karą bei antrosios sovietinės okupacijos metu Kostas Kubilinskas buvo įstojęs į Marijampolės mokytojų seminariją, studijavo Vilniaus universitete bei Vilniaus pedagoginiame institute.

Nuo antisovietinių eilėraščių autoriaus iki sovietų agento

Iki pat 1946 metų Kubilinskas slaptuose antibolševikiniuose laikraščiuose leido antibolševikinius eilėraštukus, poemėles. Vienoje jų, „Elteseroje“ ( L. T. S. R.), rašė: „Eltesera raudonoji, / Mūsų ragana baisi.- / Pagyvenom tavo rojuj / Ir palikome basi“.

1946 m. jis tapo komjaunuoliu, dirbo laikraščio „Komjaunimo tiesa“ redaktoriumi, tačiau dėl ankstesnių pasisakymų buvo nušalintas.

Saugumas puikiai žinojo apie jaunojo poeto norą kilti literatūrinės karjeros laiptais, todėl ėmė jį verbuoti.

Saugumas puikiai žinojo apie jaunojo poeto norą kilti literatūrinės karjeros laiptais, todėl ėmė jį verbuoti.

Pradžioje bendradarbiavimas buvo atsainus, iš jo saugumiečiai sužinojo vos keletą niekinių faktų apie ateitininkų veiklą. Bet supratęs, kad taip poeto karjeros nepasieks, K.Kubilinskas parašė laišką pačiam LKP CK pirmajam sekretoriui Antanui Sniečkui.

Tame laiške teigė, jos sutiks bendradarbiauti mainais už materialinę paramą, galimybę kurti bei grįžti į laikraščio „Komjaunimo tiesa“ redakciją.

Dokumentai neperduoda emocijų ir tikrųjų rašytojo minčių. Nėra aišku, ar poetas rinkosi bendradarbiauti nuoširdžiai.

Nuo 1946 metų vasario 10 dienos Kostas Kubilinskas tapo MGB agentu „Varnu“, kuruojamu paties Ilja Počkajaus – bene žymiausio stribų vado.

Varno užduotimi tapo likviduoti visiems žinomą Adolfą Ramanauską-Vanagą bei legenda Dzūkijoje buvusį Vaclovą Voverį-Žaibą.

Public Domain nuotr./Adolfas Ramanauskas
Public Domain nuotr./Adolfas Ramanauskas

Ši operacija, kurios metu Kubilinskas turėjo būti infiltruotas į partizanų Dainavos apygardą, buvo pavadinta „Kanibalai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius