-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 28

Jaunimo teatro istorija sovietmečiu: eilės prie kasų driekdavosi net naktimis

Kovo 27-ąją minint Tarptautinę teatro dieną, prasminga atsigręžti į Jaunimo teatro istoriją sovietmečiu. Šio teatro scenoje sau patinkančių spektaklių pamatydavo ir džiaugsmo bei pramogos ieškantys vaikai bei jaunimas, ir vyresni žiūrovai, siekę pasijusti suprasti, nes artėjant Nepriklausomybės atkūrimui, teatras vis garsiau atliepdavo visuomenines aktualijas.
Spektaklio akimirka
Spektaklio akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Aštuntajame XX a. dešimtmetyje teatro menas Sovietų Sąjungoje pamažu vadavosi iš ideologijos gniaužtų, tačiau tai padaryti buvo sunku.

Tuo metu cenzūros įtaka Lietuvos teatrams ryškiausiai matėsi formuojant jų repertuarą, kuriame buvo privaloma laikytis proporcijų: apie 40% vaidinamų pjesių turėjo būti parašytos sovietinių autorių, 20% - šiuolaikinių lietuvių dramaturgų, po 15% kūrinių turėjo būti rusų klasika ir lietuvių bei kitų užsienio šalių klasika, o 10% - kitų socialistinių šalių kūriniai.

Prie SSRS Kultūros ministerijos veikė speciali repertuarinė komisija, kuri atmesdavo politiškai nepriimtinas pjeses, pateikdavo teatrams rekomenduojamos sovietinės rusų dramaturgijos sąrašus. Už teatrų lankomumą reikėdavo atsiskaityti Sovietų Sąjungos kultūros ministerijai.

Teatrai, kaip ir pramonės įmonės, turėjo pildyti ir viršyti planus, aktoriai vykdė spektaklių ir vaidmenų „normas“. Nuo šių įsipareigojimų ir įpareigojimų vykdymo priklausė finansinė aktorių ir viso teatro padėtis.

Jaunimo teatro įkūrimas

Jaunojo žiūrovo teatras Vilniuje įsteigtas 1965 m. sausio 29 d., o tų pačių metų gruodžio 17 d. buvo pervadintas į LTSR Valstybinį Jaunimo Teatrą. Visoje Sovietų Sąjungoje populiarūs „Jaunojo žiūrovo“ teatrai turėjo savo spektakliais auklėti ir šviesti jaunąją kartą.

Vilniuje veikęs Jaunimo teatras nuo pat savo veiklos pradžios siekė kurti naują tokio teatro modelį, suteikusį galimybę jauniems žiūrovams ir kūrėjams drąsiau kalbėti apie savo kartos patirtis, priešintis daugiau visuomeninių, socialinių ir gamybinių konfliktų analizės reikalavusiems politikams bei teatro kritikams.

Jaunimo teatro veiklos pradžia nebuvo lengva. Teatras turėjo vykdyti spektaklių rodymo kvotas, dalyvauti įvairių istorinių įvykių sukakčių minėjimuose, ideologija persmelktuose festivaliuose ir konkursuose.

Taip pat naujai atsidariusio teatro veiklą sunkino ir finansiniai bei fiziniai iššūkiai: dekoracijų sandėliai buvo išbarstyti po visą Vilnių, spektakliai vykdavo didžiulėje, 1000 žiūrovų talpinančioje, tačiau techninių reikalavimų neatitinkančioje Profsąjungų kultūros rūmų salėje, o repeticijos – mažesnėje, buvusioje Liudo Giros gatvėje. Naujojo teatro pastato statybos Arklių g. vyko labai lėtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius