Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 22

Maironis, Nėris, Krėvė ir kiti: kaip gimė garsiausių šalies rašytojų slapyvardžiai?

Ne vieną garsų Lietuvos rašytoją ar poetą mes geriausiai žinome ne vardu, o slapyvardžiu. Maironis mums yra pirmiausia Maironis, o ne Jonas Mačiulis, Vaižganto slapyvardis yra geriau žinomas negu tikroji pavardė Tumas, na, o Žemaitės, Šatrijos Raganos ar Juozo Baltušio tikruosius vardus tikrai pasakys ne visi.
Lietuvos rašytojai
Lietuvos rašytojai / Viešo naudojimo ir Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr., 15min koliažas

Visi šie slapyvardžiai turi savo kilmės istorijas – kartais gana netikėtas. Būtent 11 lietuvių rašytojų bei visuomenės veikėjų slapyvardžių kilmę ir atsiradimo aplinkybes atskleis šis tekstas. Ar žinote, kad Maironis pasivadino pagal viduramžių filosofą, o Vaižgantas – pagal lietuvių linų dievą?

Keletu atvejų skirtingi šaltiniai pateikė kelias šiek tiek skirtingas to paties slapyvardžio atsiradimo versijos – tokiu atveju stengtasi pateikti jas visas, pridedant šaltinius.

Salomėja Nėris

S.Nėries slapyvardį įkvėpė Neries upės vardas. Iš pradžių ji pasirašinėjo kaip „Neris“, taškas ant ė raidės atsirado vėliau.

Tekstai.lt nuotr./Salomėjos Nėries eilėraščių rinkinio „Anksti rytą“ viršelis
Tekstai.lt nuotr./Salomėjos Nėries eilėraščių rinkinio „Anksti rytą“ viršelis

S.Nėris (tikrasis vardas Salomėja Bačinskaitė) eilėraščius rašyti pradėjo 1921 m. Iš pradžių ji pasirašinėjo Jūraitės ir Liūdytės slapyvardžiais, tačiau jau 1924 m. pradėjo pasirašinėti Salomėjos Neries slapyvardžiu.

1927 m. pasirodęs pirmasis poetės eilėraščių rinkinys „Ankstį rytą“ pasirašytas Salomėjos Neries vardu, o 1931 m. pasirodęs antrasis rinkinys „Pėdos smėly“ – jau Salomėjos Nėries vardu.

Įdomu, kad XIX a. pabaigos-XX a. pradžios Lietuvos atgimimo veikėjas Petras Vileišis pasirašinėjo kaip Petras Nėris – taigi naudojo tą patį slapyvardį.

Vaižgantas

Vaižgantas lietuvių mitologijoje yra žemės dievybė, augalijos atsinaujinimo, gaivališko prado reiškėjas. Be to, ši dievybė tarpininkauja tarp gamtos ir kultūros. Būtent šios dievybės vardą kaip slapyvardį pasirinko Juozas Tumas.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./Vaižgantas 1928 m. Kaune
Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./Vaižgantas 1928 m. Kaune

Tikėtina, kad Vaižganto vardą Juozas Tumas pasirinko ir dėl to, kad jam buvo artima katalikų šventojo Pranciškaus Asyžiečio pasaulėjauta. Šis šventasis yra laikomas gyvūnų ir gamtosaugos globėju.

Be to,pasakojama, kad netgi Vaižgantui gimus, kalendoriuje buvo įrašytas vardas „Vaizgantis“. Krikštatėviai norėjo jį taip pavadinti, bet kunigo išbarti, dėl tokio nešvento vardo, berniuką pavadino Juozu.

Juozas Tumas, kuris buvo kunigas, Vaižganto vardu pasirašinėjo savo grožinės literatūros kūrinius, kuriuos pradėjo rašyti 1897 m. Istorinius ir kritinius darbus jis pasirašinėjo pavarde.

Spaudos draudimo metais J.Tumas aktyviai dalyvavo knygnešių veikloje, slėpė ir platino knygas, mokė vaikus skaityti, rašė į pogrindinius leidinius. Buvo nuolat sekamas, perkeliamas iš vienos vietos į kitą. Būtent norėdamas apsisaugoti ėmė pasirašinėti slapyvardžiu.

Maironis

Egzistuoja dvi teorijos, aiškinančios Maironio slapyvardžio kilmę. Pagal realiausią jų, Maironio slapyvardį įkvėpė tikras žmogus. Tai Francis de Mayrone – viduramžių teologijos ir filosofijos daktaras, gimę 1280 m. Prancūzijoje. Kartais jo vardas rašomas kaip Francisco de Mayronis.

Wikimedia.org nuotr./Maironis
Wikimedia.org nuotr./Maironis

Studijuodamas Petrapilio dvasinėje akademijoje, teologijos studentas Jonas Mačiulis susipažino su Francisco de Mayronio kaip teologo raštais ir šie jam paliko didelį įspūdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius