Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 16

Pamirštas Stalino laikų miestas Latvijos pelkėje, kurio net rinkiminė agitacija nepasiekia

Šiaurės Latvijoje, 30 km nuo sienos su Estija, yra nedidelis miestas pavadinimu Seda. Šis miestas XX a. šeštajame dešimtmetyje iškilo atokioje Latvijos vietoje, prie pat pelkės, kaip durpių kasėjų gyvenvietė.
Sedos miesto Latvijoje kultūros namai
Sedos miesto Latvijoje kultūros namai / Janio Škapars / TVNET.lv nuotr.

Šį straipsnį parengė 15min partneriai Latvijoje TVNET.lv. Straipsnis Latvijoje publikuotas rugsėjo 15 d., likus porai savaičių iki spalio 1 d. vykusių parlamento rinkimų.

Į 1952 m. įkurtą miestą kadaise kasti durpių kraustėsi darbininkai iš visos Sovietų Sąjungos. Miestas iki šiol Latvijoje yra išskirtinis dėl savo stalinistinės architektūros.

Latvijoje Sedą dažnai vadina sovietmečio istorijos ekspozicija po atviru dangumi. Iš tiesų, patekę į šį miestą jūs galite pasijausti tarsi patekę į dokumentinį filmą apie Stalino laikus. Čia vis dar išlikęs stalinistinis „barokas“ su plačiomis gatvėmis.

Janio Škapars / TVNET.lv nuotr. /Sedos miesto Latvijoje kultūros namai
Janio Škapars / TVNET.lv nuotr. /Sedos miesto Latvijoje kultūros namai

Sedoje, oficialiais duomenimis, vis dar gyvena 1231 žmogus. 64 proc. miesto gyventojų sudaro kitataučiai, ne latviai, o iš viso mieste gyvena 17 tautybių žmonės.

Sedą supanti pelkė traukia ornitologus ir ilgų pasivaikščiojimų gamtoje mėgėjus. Jie čia neužsibūna – atokus miestas neatrodo patrauklus gyventi. O žmonės, kurie vis dėlto čia vis dar gyvena, jaučiasi atskirti ir pamiršti.

Sedos geležinkelio stotis yra įtraukta į Latvijos geležinkelių priežiūros tarybos stočių sąrašą, tačiau traukinys Sedoje nesustoja jau seniai.

Pasak vietinių, nė viena Latvijos partija miesto gyventojų pašto dėžutėse net nepalieka priešrinkiminių lankstinukų.

Janio Škapars / TVNET.lv nuotr. /Gatvė Sedos mieste Latvijoje
Janio Škapars / TVNET.lv nuotr. /Gatvė Sedos mieste Latvijoje

Eidami tiesia kaip liniuotė pagrindine Sedos gatve prieiname centrinę aikštę. Prie jos stovi mokykla, kurioje kadaise mokėsi apie 400 mokinių, o dabar – 43.

Asfaltuotos gatvės su gėlynais ir suoliukais čia atrodo kaip groteskiški kino filmo rekvizitai, nes žmones juose galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

Sedoje yra daug tuščių butų – vien savivaldybė jų priskaičiuoja apie 120. Šešiuose iš jų kol kas gyvena šeimos iš Ukrainos.

Sedos miestas yra Valmieros savivaldybėje. Sedos gyventojai nepatenkinti naujai išrinkta savivaldybės valdžia, nes jie mano, kad Valmieros politikai sprendžia Valmieros socialines problemas jų sąskaita.

Tuščiuose Sedoje esančiuose butuose dažnai būna apgyvendinami socialinį būstą gaunantys žmonės, dauguma kurių, kaip teigia vietiniai, „geria ir nesusimoka“.

50 metų senumo klasicizmo stiliaus pastatai Sedoje atrodo tvarkingi, yra su dideliais langais.

Tačiau problema tai, kad butai juose yra didžiuliai, o lubos – trijų metrų aukščio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius