Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 26

Sustoti buvo tolygu mirti: negailestingas Batano mirties žygis

Batano mirties žygis – žiaurus Japonijos imperatoriškosios armijos nusikaltimas prieš Sąjungininkų karo belaisvius, įvykdytas 1942 m. balandžio 9–15 d. Filipinuose. Po Japonijos invazijos į Filipinus amerikiečių ir filipiniečių pasipriešinimo pajėgos Batano pusiasalyje kovojo tris mėnesius, kol balandžio pirmąją savaitę pasidavė. Beveik 80 tūkst. karo belaisvių buvo priversti pėsčiomis žygiuoti iš Batano pusiasalio į stovyklas maždaug už 100 km. Apskaičiuota, kad per šį mirties žygį ir po jo žuvo mažiausiai 20 tūkst. karo belaisvių.
Batano mirties žygis
Batano mirties žygis / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Kitą dieną po to, kai japonai subombardavo JAV karinio jūrų laivyno bazę Perl Harbore, Japonija pradėjo invaziją į Filipinus.

Per mėnesį japonai užėmė Filipinų sostinę Manilą.

Amerikiečių ir filipiniečių pasipriešinimo pajėgos Luzono saloje, kurioje yra Manila, turėjo pasitraukti į Batano pusiasalį.

Kitus tris mėnesius pasipriešinimo kariuomenei pavyko apsiginti, nors trūko jūrų ir oro paramos.

Galiausiai balandžio 9 d. pasipriešinimo pajėgos, kamuojamos bado ir ligų, pasidavė Japonijos kariuomenei. Tarp belaisvių buvo 12 tūkst. amerikiečių ir 58 tūkst. filipiniečių karių, iš kurių trečdalis sirgo arba buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius