-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New York Times“: ko galime pasimokyti iš 5 anksčiau vykusių vakcinavimo kampanijų

Mokslininkai vakcinas nuo COVID-19 sugebėjo sukurti per greičiau negu metus nuo šios ligos identifikavimo. Tai išskirtinis pasiekimas, atspindintis didžiulį vakcinų technologijų progresą. Tačiau tai, kaip vyksta pats vakcinavimo procesas – atskira tema ir atskira istorija, rašo „The New York Times“.
Vakcina
Vakcina / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Klausimai, kilę prieš dešimtis ar šimtus metų, kai vyko pirmosios masinio vakcinavimo kampanijos, aktualūs ir šiandien. Kaip turėtų bendradarbiauti nacionalinė ir vietinė valdžia? Kokius žmones skiepyti pirmiausia? Kaip elgtis su bendruomenėmis, kurios nenori skiepytis? Ar pirmiausia reikia skiepyti ten, kur situacija blogiausia? Kas turėtų mokėti už skiepus?

„The New York Times” kviečia trumpai prisiminti penkis masinio vakcinavimo procesus, įvykusius per pastaruosius 200 metų. Jie gali padėti rasti atsakymus į kai kuriuos aukščiau iškeltus klausimus.

1803 m. – raupai

1796 m. britų mokslininkas Edwardas Jenneris pastebėjo, kad žmonės, kurie užsikrečia karvių raupais, tampa atsparūs tikriesiems.

Neilgai trukus prasidėjo pirmasis masinio skiepijimo procesas pasaulyje: gydytojai Anglijoje keliavo iš miesto į miestą ir tyčia užkrėsdavo karvių raupais žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius