Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Holodomoras: kaip sovietai sukėlė baisų badą Ukrainoje

Daug pasaulio žmonių mažai žino apie genocidą, kurį Stalinas Ukrainoje vykdė XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje. 1932–1933 m. dėl bado mirė maždaug 4 milijonai Ukrainos gyventojų, kurių dauguma buvo etniniai ukrainiečiai. Kaip vyko Holodomoras, nusinešęs 13 procentų Ukrainos gyventojų gyvybių?
Holodomoro aukos Charkove 1933 m.
Holodomoro aukos Charkove 1933 m. / Wikipedia.org nuotr.

Kai Ukraina buvo inkorporuota į Sovietų Sąjungos sudėtį valdant Leninui, jis, siekdamas ukrainiečių paramos, paliko jiems kultūrinę autonomiją, vykdė korenizacijos politiką.

Korenizacija reiškė, kad buvo didinamas ukrainiečių skaičius savivaldos organuose ir tarp partijos kadrų, mokyklose buvo mokoma ukrainiečių kalbos, ji diegta įvairiose gyvenimo sferose, netgi rusai, atsiųsti iš kitų SSRS teritorijų, turėjo mokytis ukrainiečių kalbos.

Padėtis pasikeitė pradėjus valdyti Stalinui. Jau 3 dešimtmečio pabaigoje, 1929 m., jis ėmė vykdyti valstybės rusinimo politiką, kolektyvizaciją.

Ukrainos smulkieji, daugiausia natūrine ūkininkavimo forma besiverčiantys ūkininkai priešinosi prievartiniam kolektyvizacijos procesui.

Tie valstiečiai, kurie nepritarė kolektyvizacijai, buvo apšaukti valstybės priešais ir turėjo būti eliminuoti kaip klasė.

Iki prievartinės kolektyvizacijos Ukrainos SSR buvo bene daugiausia grūdų išauginanti SSRS respublika.

Istorikas Trevoras Erlacheris, besispecializuojantis modernių laikų Ukrainos istorijoje, teigia: „Stalino tikslas buvo paversti ukrainiečių tautą modernia, proletariška, socialistine tauta, net jei dėl to būtų fiziškai sunaikinta didelė jos gyventojų dalis.“

Dėl nepalankių oro sąlygų, kuomet šalį ištiko sausra, 1932 m. metais sovietų valdžia iš ūkininkų sugebėjo rekvizuoti 4,3 mln. tonų grūdų, kai, palyginimui, 1931 m. buvo išrekvizuota 7,2 mln. tonų.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Komunistų partijos atstovas aiškina žmonėms apie derliaus nuėmimo tikslus
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Komunistų partijos atstovas aiškina žmonėms apie derliaus nuėmimo tikslus

Nepaisant to, partija valstietijai nustatė 44 proc. didesnes mokesčių produktais normas.

Nepaklusniems ūkininkams, negebėjusiems įvykdyti valdžios lūkesčių, buvo įvestos sadistiškos sankcijos: konfiskuojamos sėjai skirtos sėklos, į ūkininkų sodybas buvo siunčiami specialūs būriai kratoms, kurių metu randami maisto produktai buvo konfiskuojami, atlikti, buvo skiriamos baudos už mėsos produktų bei bulvių laikymą.

Kratas lydėjo teroras, fizinė ir psichologinė prievarta.

1932 metų rugpjūtį „Penkių grūdų stiebų“ dekrete buvo nurodyta, kad kiekvienas, net vaikas, pagautas imant bet kokią produkciją iš kolektyvinio ūkio, gali būti sušaudytas arba įkalintas už „socialistinio turto“ vagystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite
15min naujienlaiškius