Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 11

Trys pasikėsinimai į Lietuvos politikus tarpukariu: į ką, kodėl ir kaip?

Trys – tiek pasikėsinimų į svarbiausius Lietuvos politikus buvo įvykdyta pirmosios Lietuvos Respublikos gyvavimo laikotarpiu. Tuo metu sukrėtę visuomenę, vėliau šie pasikėsinimai pamažu nuslinko į istorijos užmarštį – apie juos Lietuvoje dabar žinoma daug mažiau, negu, pvz., apie Gavrilo Principo šūvius į Pranciškų Ferdinandą 1914 m.
Trys pasikėsinimai į Lietuvos politikus tarpukariu
Trys pasikėsinimai į Lietuvos politikus tarpukariu / Wikimedia Commons, Kauno miesto muziejaus ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.

Tai didele dalimi lėmė faktas, kad nė vienas pasikėsinimas nebuvo sėkmingas – visi trys taikiniais tapę politikai išgyveno.

1921 m. pasikėsinta į užsienio reikalų ministrą Juozą Purickį ir finansų, prekybos ir pramonės ministrą Ernestą Galvanauską, 1929 m. – į ministrą pirmininką Augustiną Voldemarą.

Pastarojo pasikėsinimo vykdytojai buvo išaiškinti, kitų dviejų – ne. Beveik neabejotina, kad nė vienas iš trijų pasikėsinimų nebuvo suplanuotas užsienyje – juos vykdė patys lietuviai, tik turėję kitokį negu ministrai ar premjeras požiūrį į politiką ir bijoję dėl šalies ateities.

Dukart užpuolikų ginklai buvo pistoletai, vienąkart – bomba. Portalas 15min trumpai papasakoja apie visus tris pasikėsinimus – jų kontekstą, kaip jie įvyko ir po to sekusius įvykius.

Juozas Purickis

Pirmojo iš trijų pasikėsinimų taikiniu tapo tuometinis Lietuvos užsienio reikalų ministras Juozas Purickis. Pasikėsinimas buvo įgyvendintas 1921 m. birželio 19-osios naktį.

Viešo naudojimo nuotr./Juozas Purickis
Viešo naudojimo nuotr./Juozas Purickis

Kol politikas miegojo, prie jo miegamojo lango apie 2 val. 30 min. prisėlinęs užpuolikas iš pistoleto šovė pro langą. Kulka pataikė į sieną ties J.Purickio krūtine.

Užpuolikas pabėgo per sodą. Lauke buvo rasta popieriaus skiautė su ant jos nupiešta kaukole. Policija pradėjo tyrimą, traktuodama nusikaltimą kaip politinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius