Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus pilių direkcija: Vilnius 700-ąjį gimtadienį švęsti turėjo anksčiau

Nors 700-asis Vilniaus gimtadienis minimas 2023 m., šią garbingą sukaktį Vilnius turėjo minėti jau 2021 m., savo „Facebook“ puslapyje dėmesį atkreipia Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija.
Solidarizuodamasis su ukrainiečiais, Vilnius  išjungė visas kalėdines dekoracijas
Solidarizuodamasis su ukrainiečiais, Vilnius išjungė visas kalėdines dekoracijas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jeigu ką, Vilniaus „eglutė-tortas“ turėjo būti ne šiemet, bet 2021 metais. Tam yra rimtų ir dokumentuotų priežasčių“, – rašo Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos puslapis.

Įraše primenama, kad pirmą kartą Vilnius kaip miestas paminėtas Lietuvos valdovo Gedimino 1323 m. sausio 25 d. laiške, kuriame jis kvietė pirklius, amatininkus ir kitus krikščionis iš Šiaurės Vokietijos atvykti ir apsigyventi Lietuvoje.

Toliau įrašas cituoja šį laišką:„<...> žinokite, kad vieną [bažnyčią] pamokslininkų ordinui mes naujai pastatėme prieš dvejus metus mūsų mieste Vilniuje. O dvi — mažųjų ordinui: vieną minėtame mūsų Vilniaus mieste, kitą — Naugarduke“.

„Bet kuris, kuris moka skaityti, nesunkiai pastebės, kad pats Gediminas aiškiai visiems pasaulio krikščionims nurodo, kad Vilniaus miestas tikrai egzistavo prieš dvejus metus, t. y. 1321 metais, ir jis, greičiausiai, turėjo ne tik Šventaragio slėnį, bet mažiausiai vieną bažnyčią, skirtą pranciškonams“, – pažymi Vilniaus pilių direkcija.

Todėl, direkcijos teigimu, nesunku suskaičiuoti, kad Vilniaus 700-asis gimtadienis yra ne šiemet, bet įvyko prieš 2 metus – 2021 metais.

„Faktai faktais, bet tradicijos svarbiau. Nepaisant to, kas parašyta, valstybės ir miestai savo gimtadienius skaičiuoja nuo pirmojo paminėjimo dokumentuose.

Tad, 1323 m. sausio 25-oji yra laikoma oficialia gimtadienio diena. Kitaip tariant, paso išdavimo data yra svarbiau už jame nurodytą gimtadienio datą. Va tokia yra istorinių gimtadienių tradicija“, – baigia įrašą direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius