Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 14

Gėlių žiedus taip pat galima valgyti

Teko dalyvauti šventiniuose pietuose, kuriuose patiekalai buvo papuošti našlaitėmis. Po pietų visų svečių lėkštėse gėlytės taip ir liko nepaliestos. Niekam nė į galvą neatėjo mintis, kad jas taip pat galima valgyti.
Salotos
Salotos / Fotolia nuotr.

Manoma, kad tradicija puošti valgius augalų žiedais į Europą atkeliavo iš estetikai neabejingų Rytų šalių. Kvapią jazminų žiedų arbatą ruošiantys senovės kinai tikėjo, kad gėlių žiedai patiekalui suteikia ne tik puikią išvaizdą bei spalvą, bet ir teigiamai veikia žmogaus organizmą – šviežiuose žiedlapiuose gausu įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų.

 

Iki šiol Kinijos ir Japonijos gatvių prekyvietėse prekiaujama chrizantemų žiedais, kurių dedama į žuvies, mėsos, daržovių patiekalus. Istoriniuose šaltiniuose randama informacijos, kad patiekalus moliūgų žiedais gardindavo Pietų Amerikos gyventojai, o senovės romėnai rožių žiedlapiais aromatizuodavo vynus, valgė druska ir alyvuogių aliejumi gardintus kardelių žiedus.

 

Kokius žiedus rinktis

 

Geriausia iš savo daržo, nepurkštus jokiais chemikalais ir netręštus trąšomis. Maistui netinka ir ligų ar kenkėjų pažeisti gėlių žiedai. Niekada neprašausite pro šalį maistą puošdama prieskonių žiedynais: bazilikų, raudonėlių, šalavijų. Bet kokį didelėje lėkštėje tiekiamą karštą patiekalą papuoš stangrūs moliūgų, cukinijų žiedai, ypač populiarūs Viduržemio jūros virtuvėje, kurioje neretai dar ir tiekiami skrudinti.

 

Kokias gėles rinktis, spręskite ne tik pagal jų išvaizdą, bet ir skonį. Pasak žinovų, jį gana tiksliai atspindi valgomų gėlių aromatas. Trumpai tariant, jei gėlės kvapas aštrokas, jos ir skonis bus kaip tik toks. Tiesa, kai kurių augalų (ožekšnių, rusmenių, sinavadų, našlaitinės sanpaulijos) žiedai yra nuodingi, todėl nenaudojami nei valgyti, nei patiekalams puošti.

 

! Bet kokiu atveju, jei tiksliai nežinote, tinka to augalo žiedai valgyti ar ne, jo verčiau atsisakykite.

 

Verta žinoti

 

• Kad gėlės nenuvystų, patiekalai žiedais puošiami tik prieš pat patiekiant į stalą.

• Gėlių žiedlapiai ir dekoratyvūs lapeliai ilgiau bus stangresni, jei nuplautus dar drėgnus sudėsite į sandarų indą ir apie 15–20 min. palaikysite šaldytuve.

• Kad neprarastų dailios išvaizdos, spalvos ir nepatamsėtų, gėlių žiedai beriami jau ant padažu apšlakstytų salotų ir termiškai apdorotų patiekalų.

• Gėlių berkite labai saikingai – didesnis kiekis gali sutrikdyti virškinimo sistemos darbą.

 

Kokie augalai tinka patiekalams puošti

 

Fotolia nuotr./Medetkos
Fotolia nuotr./Medetkos

Medetkos

Medetkos vainiklapiai patiekalams suteiks ryškią spalvą ir kartoką skonį, dailiai nudažys ryžius, sviestą.

Fotolia nuotr./Vaistinės agurklės
Fotolia nuotr./Vaistinės agurklės

Vaistinės agurklės

Agurkų skonį menantys lapai ir žiedai puikiai tinka daržovių salotoms puošti, padažams aromatizuoti. Dera su žuvimi ir sūriu.

Fotolia nuotr./Chrizantemos
Fotolia nuotr./Chrizantemos

Chrizantemos

Kiek karstelėjęs jų skonis labai panašus į medetkų, todėl kai kurie virtuvės meistrai chrizantemų žiedlapius pataria trumpai apvirti.

Fotolia nuotr./Nasturtos
Fotolia nuotr./Nasturtos

Nasturtos

Virškinimą gerinantys įvairių spalvų nasturtų žiedai išsiskiria aštroku skoniu, todėl tinkamesni mėsos patiekalams, rytietiškoms salotoms ir šaltiems užkandžiams gardinti.

Fotolia nuotr./Kiaulpienės
Fotolia nuotr./Kiaulpienės

Kiaulpienės

Kiaulpienių žiedai yra gaivaus ir kiek saldoko skonio, todėl puikiai tinka desertinėms salotoms gardinti.

Fotolia nuotr./Begonijos
Fotolia nuotr./Begonijos

Begonijos

Įvairių spalvų saldžiarūgščiai begonijų žiedai – puikus ir labai meniškas įvairių kepinių pagardas. Jais galima puošti vaisių ir daržovių salotas, kokteilius ar kitus gaiviuosius gėrimus.

Fotolia nuotr./Naalaitės
Fotolia nuotr./Našlaitės

Našlaitės

Spalvingi ir apetitą žadinantys našlaičių žiedai tinka mišrainėms, sriuboms, kepiniams puošti. Iš našlaičių žiedų prancūzai gamina našlaičių suflė, džemą, ledus.

Fotolia nuotr./Rožės
Fotolia nuotr./Rožės

Rožės

Jų žiedlapių skonis primena vaisius. Tai bene populiariausi gėlių žiedai, kurie dar ir cukruojami, šaldomi, iš kurių verdamas džemas. Rinkdamasi rožių žiedlapius žinokite: kuo tamsesnė jų spalva, tuo intensyvesnis skonis.

Fotolia nuotr./Saulutės
Fotolia nuotr./Saulutės

Daugiametės saulutės

Riešutų skonio maži baltų ir rožinių cukruotų saulučių žiedai akį trauks jais papuošus tamsius desertus (serbentų želė, šokoladinius pyragaičius).

Fotolia nuotr./Čiobreliai
Fotolia nuotr./Čiobreliai

Čiobreliai

Švieži, ką tik nuskinti čiobrelių žiedai ir jų smulkūs lapeliai, suteikiantys malonų aromatą, – nepamainomas vasaros salotų priedas.

Fotolia nuotr./Kiakio kopūstai
Fotolia nuotr./Kiškio kopūstai

Kiškio kopūstai

Saldžiarūgščiai, žydintys baltos spalvos smulkiais žiedeliais, jie – labai dekoratyvus ir pikantiškas salotų pagardas.

Fotolia nuotr./Serenčiai
Fotolia nuotr./Snapučiai

Snapučiai

Kvapūs snapučių žiedai itin mėgstami pasaulio virtuvėse. Jais dekoruojami iškilmių pyragai, šie žiedai tinka ir apvirti.

Shutterstock nuotr./Serenčiai
Shutterstock nuotr./Serenčiai

Serenčiai

Labai dekoratyvūs, skirti labiau puošti nei valgyti, mat yra specifinio kvapo, aštriai kartaus skonio.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius