Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 11 29

Ugnės namuose karaliauja kitokia antytė Pupa: „Iš jos yra ko pasimokyti ir žmonėms“

Ugnė Noruišienė gyvena ir ūkininkauja Šilalės rajone, taip pat savo ūkyje globoja ir augina daugybę gyvūnų. Socialiniame tinkle ji pasidalino antytės Pupos istorija, iš kurios ir žmonės turėtų ko pasimokyti. Pavyzdžiui, kaip niekada nepasiduoti.
Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai
Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai / Asmeninio archyvo nuotr.

„Meilę gyvūnams aš jaučiu jau nuo pat vaikystės ir visada augau jų apsupta. Taip susiklostė, kad augau pas senelius, tad nuo mažumės labai myliu gyvūnus – seneliai išmokė vertinti ir globoti kiekvieną gyvybę. Dabar, kai vėl gyvenu kaime, stengiuosi jiems skirti visą savo dėmesį: ne tik pamaitinti ir paglostyti, bet ir pabendrauti“, – pasakoja Ugnė neseniai du žąsinus, tikrąją to žodžio prasme, ištraukusi iš puodo ir mirties gniaužtų bei priglaudusi savo ūkyje.

Asmeninio archyvo nuotr./Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai
Asmeninio archyvo nuotr./Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai

Šiuo metu pas Ugnę gyvena du šunys ir dvi katės, šeškas, taip pat yra keli akvariumai, kuriuos moteris vadina relaksacija po darbų. „Iš stambesnių gyvūnų laikome galvijus, arklį, kurį man dar vaikystėje nupirko seneliai. Jam jau daugiau kaip 20 metų ir šiandien jis gyvena komfortiškai, kadangi per visą gyvenimą nedirbo, ant jo niekas nejojo.

Taip pat laikome įvairiausius paukščius. Daugelio gyvūnų atsiradimo istorija išskirtinė, būtų galima pasakoti ir pasakoti. Labai liūdna, kad žmonės išmeta gyvūnus, palieka juos likimo valiai. Esu priglaudusi ne vieną niekam nereikalingą šunį, katę, išgelbėjusi gyvūnus iš asocialių žmonių. Stengiuosi visus mylėti ir dėmesį paskirstyti po lygiai, kadangi visi labai brangūs ir vieno išskirti negaliu“, – pasakoja Ugnė.

Kitokia antytė

Ugnė prisipažįsta, kad nuo vaikystės labai norėjo auginti antis. Kaip sako, nežinojo kokią veislę pirkti, tačiau labiausiai akis patraukė kuoduotos antys: „Jas rinkomės ne mėsai auginti, bet kiemui puošti, nes jos atrodo tikrai išskirtinai. Pupa jau nuo pat pirmų dienų atrodė kitokia nei visos likusios antys. Vėliau pastebėjome, kad jai pasireiškė koordinacijos sutrikimas. Ji eidavo ir vėl krisdavo, tad iš pat pradžių mąstėme, kad galbūt tik kankiname gyvūną leisdami jai gyventi. Visgi po kiek laiko ji atsiskleidė visu gražumu, niekada nepasiduodavo, vis keldavosi ir eidavo. Netrukus antytė Pupa tapo mūsų numylėtine“, – sako Ugnė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai
Asmeninio archyvo nuotr./Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai

Ugnė pasakojo, kad kitų ančių būryje Pupa nėra pageidaujama, kiti paukščiai jos taip pat nepriima, todėl antis gyvena atskirai ir savo gentaines stebi per atstumą. Tačiau su žmonėmis iškart randa bendrą kalbą.

Pupa labai mėgsta būti kalbinama, yra kur kas jaukesnė nei kiti paukščiai, galbūt dėl to, kad nuo pat mažumės buvo imama ant rankų.

„Pupa labai mėgsta būti kalbinama, yra kur kas jaukesnė nei kiti paukščiai, galbūt dėl to, kad nuo pat mažumės buvo imama ant rankų. Kita vertus, ji nebūtų išgyvenusi, jeigu nebūtų buvusi tokia atkakli ir užsispyrusi – Pupai augti buvo nelengva“, – prisimena Ugnė ir džiaugiasi, kad šiandien šis paukštis labai laimingas jį mylinčių šeimininkų glėbyje.

Šeškas – su charakteriu

Ūkyje auga ir šeškas. Tiesa, jis namų, o ne lauko, gyventojas. Kaip sako pašnekovė, auginti šešką reikia žinių – jo priežiūra išskirtinė.

„Šeškams būdingos ir kitokios ligos, ir mityba. Žinoma, kaip ir kiekvienam gyvūnui, jam reikia skirti pakankamai dėmesio. Mūsų šeškui jau septyneri metai. Tai, skaičiuojant gyvūno metais, jau gili senatvė. Būna, jis miega ir net pamiršta, kad turi pavalgyti. Beje, ir tas šeško kvapas, apie kurį žmonės kalba, nėra toks baisus. Pastebėjau, kad jį „paleidžia“ gana retai. Dažniausiai – kai labai džiaugiasi, ar išsigąsta stresinėse situacijose. Be to, visi gyvūnai turi savo specifinius kvapus – tiek šuo, katė ar arklys“, – sako Ugnė ir priduria, kad šeškas labiausiai myli savo šeimininkus, o svetimų – nepriima.

Asmeninio archyvo nuotr./Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai
Asmeninio archyvo nuotr./Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai

Pasirodo, jeigu šeškas jaučia, kad jo bijoma – puls kąsti, o štai drąsuoliai jam visai neįdomus ir dėmesio nesulauksite.

„Per dieną gyvūnams reikia skirti daug dėmesio, tačiau tai tikras malonumas, maloni gyvenimo kasdienybė. Be to, iš gyvūnų galime pasimokyti. Vaikai gali išmokti atjautos, meilės visoms gyvoms būtybėms. Aš pati pastebiu, kad žiūrėdama į augintinius mokausi lėto gyvenimo, neskubėti, džiaugtis kiekviena akimirka ir smulkmenomis. O Pupa savo kitoniškumu parodo ir mums, žmonėms, kad nereikia bijoti būti kitokiems, moko užsispyrimo ir kabinimosi į gyvenimą“, – sako Ugnė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai
Asmeninio archyvo nuotr./Ugnės namuose prieglobstį atranda visi gyvūnai

Daugiau smagių istorijų ir patarimų apie augintinius rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius