-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 05

Veterinarijos gydytoja atsako: ką turite žinoti apie gyvūnų eutanaziją

Mylimo augintinio išėjimas yra itin skaudi patirtis kiekvienam šeimininkui. Veterinarijos gydytoja ir dėstytoja Sandra Čechovičienė sako, kad kartais ši procedūra yra neišvengiama norint palengvinti gyvūno kančias, kai jis nepagydomai serga, yra sužeistas ar dėl senatvės patiria sudėtingus ir su gyvybe nesuderinamus negalavimus.
Šeimininkas ir augintinis
Šeimininkas ir augintinis / 123RF.com nuotr.

„Atvejų, kada atliekama eutanazija, yra įvairių. Žinoma, niekas neatliks eutanazijos sveikam gyvūnui dėl to, kad savininkui nesiseka jo prižiūrėti ir auginti. Pavyzdžiui, gyvūnas serga, jam reikia daugiau rūpesčio ir dėmesio, skirti daugiau finansų ir šeimininkui gali atrodyti, kad nėra išeities. Tačiau viskas priklauso nuo ligos sunkumo ir gebėjimo ją kontroliuoti – mes stengiamės tokiais atvejais padėti ir gyvūnui, ir šeimininkui“, – sako S.Čechovičienė, instagramo paskyros „Bičiuli, kaip tau padėti“ įkūrėja.

Asmeninio archyvo nuotr./Veterinarijos gydytoja, dėstytoja Sandra Čechovičienė
Asmeninio archyvo nuotr./Veterinarijos gydytoja, dėstytoja Sandra Čechovičienė

Kokiais atvejais taikoma eutanazija?

Veterinarijos gydytoja išskiria tokius atvejus, kai gyvūnas patenka į avariją, patiria traumą, pavyzdžiui, jį perkanda kitas šuo, ir augintinio būklė yra kritinė: „Jeigu matome, kad gyvūnas neišgyvens, su savininkais visuomet diskutuojame ir kalbame, kokia išeitis būtų geriausia. Dažniausiai eutanazija gali padėti gyvūnui išvengti kančios“, – sako specialistė.

Veterinarijos gydytoja kalba ir apie lėtines ligas, kai jos labai stipriai progresuoja. „Gyvūnas turi gyventi kokybišką gyvenimą, jeigu ligos taip stipriai pažengusios, kad augintinis kenčia, tuomet irgi galima kalbėti apie eutanaziją“, – pastebi S.Čechovičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius