-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išbandyta: juoda veido kaukė – stebuklas ar dėmesio nevertas produktas?

Galbūt didysis bumas jau praėjo, bet vis dar iškrenta kokia reklama ar naujas vaizdo įrašas apie neseniai socialinius tinklus sudrebinusią naujieną – kone stebuklingą juodą veido kaukę. Vieni džiūgavo, kad tai amžiaus atradimas, kiti cypė iš skausmo, mėgindami nusiplėšti kaukę nuo veido. Kas tas juodasis stebuklas ir ar tikrai ši kaukė tokia veiksminga, pasiaiškino ir išbandė 15min žurnalistės.
Juoda veido kaukė
Juoda veido kaukė / Vida Press nuotr.

Kai tampama reklamos aukomis

Visos svajojame apie švarią, glotnią, skaisčią veido odą, todėl ryžtamės išmėginti ir daugelį priemonių, ypač, jei dauguma ir dar garsiai pasisako, kad štai, kokį stebuklą atrado! Taip nutiko ir su pasaulyje išpopuliarėjusia juoda nuplėšiama veido kauke.

Rašoma, kad ši mineralinio purvo kaukė skirta užsikimšusioms poroms valyti, inkštirams šalinti ir veidui atgaivinti.

Internete nuomonių apie šį produktą sklando įvairiausių, bet, turiu pripažinti, labiausiai pakerėjo ta skausminga agonija, kurią ne viename vaizdo įraše išgyvena kaukę nuo veido mėgindamos nusiplėšti merginos. Tad nutarėme ir mes su kolege ją išbandyti.

„Pil'aten“ giliai valančią veido kaukę „Black Head“ užsisakėme interneto parduotuvėje grožiodraugas.lt. Puslapyje apie produktą rašoma, kad ši mineralinio purvo kaukė skirta užsikimšusioms poroms valyti, inkštirams šalinti ir veidui atgaivinti. Ją galima naudoti visam veidui ar tam tikroms veido zonoms valyti. Ši juoda kaukė tinka ne tik moterims, bet ir vyrams.

Pateikiamas ir rezultato aprašas, esą ši efektyvi ir giliai valanti mineralinė veido kaukė panaikina inkštirus, sumažina riebalų išskyrimą, oda tampa švari, skaisti ir lygi. Teigiama, kad ji padeda ir nuo odos senėjimo ar turint pigmentinių dėmių.

Rezultatas – nei skausmo, nei grožio

Pardavėjų tinklalapyje kaukę patariama naudoti kartą ar du per savaitę. Tepant saugoti antakių, plaukų ir lūpų zonas.

Nurodoma ir kaip ją naudoti: Šiltu vandeniu sudrėkinkite, nuplaukite veidą, kad atsivertų poros ir veidas būtų švarus. Nusausinkite. Tada ant veido odos užtepkite kaukę ir palaukite, kol nudžius (25–30 minučių). Kai kaukė bus sausa, pradėkite ją lupti nuo kraštų. Nuplaukite veidą drungnu vandeniu. Po kaukės kitas priemones naudokite įprastai.“

Su kolege išsitepėme vadinamąją veido T zoną – kaktą, nosį ir smakrą. Juodos nuplėšiamos kaukės konsistencija gana klampi, kiek aštroko, cheminio kvapo. Tepasi ne itin lengvai.

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad jos yra gerokai per mažai (pakelyje – 6 g), todėl stengiausi ja ištepti tik problemines veido vietas. Kai pagaliau išsitepiau, reikėjo įveikti kelis iššūkius – pabandyti pašalinti kaukės likučius nuo rankų ir išsėdėti bent pusvalandį, kol ši išdžius. Tai sunkiausia, kai esi trumparegė.

Nuplėšiamos kaukės pažeidžia išorinį, apsauginį odos barjerą, išbalansuoja odos drėgmės pusiausvyrą.

Praėjus nurodytam laikui, susikaupiau ir tai laukiančiai skausmingai agonijai – juk reikia kaukę nuplėšti. Ir štai čia, o, stebukle, nenutiko nieko tokio, dėl ko reikėtų rėkti ir lakstyti po namus, bandant išsivaduoti iš juodojo košmaro“, – juokdamasi pasakoja kolegė ir priduria, kad nuplėšiant jausmas nėra tarsi pūko prisilietimas, tačiau visiškai normali praktika, ką tenka patirti, kai naudoji įprastas nuplėšiamas kaukes.

Pritariu jai. Mano potyris toks pat – jokio „laukto“ įsivaizduojamo skausmo. Deja, bet jokio ir rezultato. Nuplėšusi kaukę kitoje jos pusėje turėjau išvysti ką tik nosį palikusius inkštirus, kaip rodoma reklamoje. Tačiau taip nenutiko.

Kolegė teigia pastebėjusi, kad oda tapo kiek šviesesnė ir skaistesnė. Man ši kaukė pasirodė visiškai neveiksminga.

Ar gera kosmetika gali būti pigi?

Vargu. Juk gera ar ne kosmetika lemia jos sudedamosios dalys. Daug kalbame apie mitybą ir tai, ką valgyti sveika, o ko reikėtų atsisakyti. Tačiau retai susimąstome, ką tepame ant savo odos, kokias kosmetikos, kūno priežiūros priemones naudojame – esą, juk čia tik išorė, užtepsi, nuplausi.

Kalbant apie minėtą juodą kaukę – produkto sudėtis tikrai neypatinga. Be vandens, drėkiklių, konsistenciją reguliuojančios medžiagos, kaukės sudėtyje yra ir ne itin saugių (angl. the diazonium imidazolidinyl urea), net toksiškais laikomų konservantų (angl. iodopropynyl butyl carbamate).

Lietuvoje šią kinų gamintojų kaukę, tiksliau jos 6 g mėginuką, galima įsigyti už 2 eurus. 60 g pakuotė kainuoja 16,99 euro. O štai populiariajame tinklalapyje aliexpress.com už tuos 2 eurus galima įsigyti visą 60 g pakuotę, mėginukas tekainuoja 0,13 euro.

Nuplėšiamos kaukės kenkia odai

Tokios nuomonės laikosi lietuviškos „Driu Beauty“ kosmetikos kūrėja Indrė Urbanavičienė. Pasak jos, nuplėšiamos kaukės pažeidžia išorinį, apsauginį odos barjerą, išbalansuoja odos drėgmės pusiausvyrą, o tai vienas pagrindinių sveikos odos dalykų. Trumpai tariant, naudodami tokias kaukes kenkiame savo odai.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Indrė Urbanavičienė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Indrė Urbanavičienė

Pasak kosmetikos kūrėjos, stebuklo, kaip rodoma reklamoje, apskritai iš nuplėšiamų kaukių nereikėtų tikėtis. Nebent tos kaukės sudėtis išties gera, tada ir poveikis bus atitinkamas.

„Kalbant apie juodą kaukę, joje turėtų būti anglies, kad ji iš tiesų būtų veiksminga. Anglis gerai valo poras, sutraukia, absorbuoja, kaukės su anglimi ypač padeda žmonėms, kurių oda riebi. Tačiau daugelis gamintojų tiesiog įdeda juodo pigmento, medžiagos, kuri kaukę stangrina ant odos ir leidžia ją nulupti, ir galiausiai tai tebūna pažaidimas, neturintis jokio poveikio“, – sako pašnekovė.

Tad tokių abejotinų kaukių ji naudoti nerekomenduoja. O tas, kurių sudėtis verta pasitikėjimo, joje yra anglies, galima naudoti kartą per dvi savaites ar mėnesį, bet ne taip dažnai – kartą ar du per savaitę, kaip siūlo aprašomos juodos kaukės gamintojai.

I.Urbanavičienės teigimu, nuplėšiamų, net ir geros sudėties, kaukių efektas yra trumpalaikis. Norintiems ilgalaikio poveikio ji pataria apsilankyti pas kosmetologą ir išbandyti rūgštinį valymą – cheminį veido šveitimą. Tas pačias rūgštines šveitimo priemones, tik mažesnės koncentracijos, pašnekovės teigimu, galima naudoti ir namuose. „Tada tikrai pajusite poveikį, ypač – turintys riebią odą“, – teigia kosmetikos kūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius