Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosmetologė Irena: „Bėgimas į jaunystę yra lyg laimės paukštės gaudymas“

Irena Baubinienė grožio sferoje sukasi jau daugiau ne du dešimtmečius – iš pradžių dirbusi slaugytoja, besisukusi tinklinėje rinkodaroje, ji sako supratusi, kad jos pašaukimas – kosmetologija. Ypač, kai pradėjo domėtis kosmetikos priemonių sudėtimi.
Kosmetologė Irena Baubinienė
Kosmetologė Irena Baubinienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Galima sakyti, kad pakeičiau profesiją, bet per daug nenutolau. Per 25 metus slaugytojos darbo svarbiausias principas NEPAKENK – giliai įsirėžęs mano sąmonėje, – sako Irena ir priduria, kad tai pareikalavo ir iššūkių, ir drąsos. – Supratau, kaip svarbu atrasti tikrai gerą ir kokybišką kosmetiką, ir visada užduoti sau klausimą, kodėl naudoju tai, ką naudoju. Kadangi ir pati turiu jautrią ir probleminę odą, man buvo be galo įdomu save realizuoti kosmetologijoje. Labai džiaugiuosi, kad per daugelį metų neturėjau nė vienos dienos be darbo!“

Asmeninio archyvo nuotr./Kosmetologė Irena Baubinienė
Asmeninio archyvo nuotr./Kosmetologė Irena Baubinienė

– Kaip per tuos metus pasikeitė jūsų darbas ir pati kosmetologija?

– Per daug metų kosmetologija labai pasistūmėjo. Kas kelia nerimą – švirkštą į rankas ima visai to daryti negalintys specialistai, su lazerio aparatais dirba nekvalifikuoti asmenys. Skatinu rinktis atsakingai. Kaip? Tai ilga tema.

Atsirado daug naujų aparatinių metodų, daug ne naujų, bet patobulintų, daug neinvazyvių, efektyvių procedūrų. Vis dėlto pagrindiniai trys banginiai liko tie patys – retinolis, rūgštys, peptidai. Be to, atsirado technologijos, kai be injekcijų galima patalpinti juos į giliuosius odos sluoksnius, bei odos sudirgimo riziką mažinančios technologijos.

Pavyzdžiui, nanosomos, liposomos, įvairūs kompleksai, kai, tarkime, rūgštys pradeda savo veiklą giliuosiuose sluoksniuose, taiso ten esančias pažaidas ir neįjautrina epidermio.

Ką tai reiškia man? Tai laiptelis į jaunystę kita prasme, nes vienas iš mano anti-aging komponentų – nuolatinis mokymasis. Ir kosmetologija tai suteikia. Būkime jaunos, mokykimės. Nuolatos.

– Kosmetikos ženklų yra labai daug, o ir kainos skiriasi dešimtims kartų. Iš kur žinoti, kas mums tinka?

– Rinkoje šiuo metu tikrai labai daug įvairios produkcijos. Pastebiu ir tai, kad daug sekėjų turinčios influencerės „sukuria“ produktus, kurie yra visiškai beverčiai. Tam, kad sukurtų kokybišką produktą, mokslininkai dirba laboratorijose, atliekami metų metais trunkantys tyrimai, o čia bac sumakalavo ir gatavas produktas. Tai yra apgavystė, tad labai kviečiu pagalvoti prieš įsigyjant vieną ar kitą priemonę.

Manau, labai svarbu įsigyti tokią kosmetiką, kuri sprendžia konkrečias problemas. Jūs turite savęs paklausti – kodėl aš tepu vieną ar kitą produktą, ko tikiuosi? Noriu sumažinti raukšles, atsikratyti/išvengti spuogų, o gal sumažinti/apsisaugoti nuo pigmentinių dėmių?

Pasidomėkite, kas kūrė produktą, kokie bandymai su juo buvo atlikti. Dažniausiai didesnė kaina reiškia, kad įsigysime kokybišką, ištestuotą, tam tikrai problemai spręsti skirtą produktą, kuris perneš reikiamas medžiagas į gilesnius odos sluoksnius. Nebūtinai kokybiška priemonė kainuos 100 eurų, tikrai galite įsigyti geras ir už 20–30 eurų.

Be to, tikrai galite profesionalią kosmetiką derinti ir su parduotuvėse randamais prekiniais ženklais. Idealu, jeigu piniginė ir galimybės leidžia, pasikonsultuoti su kosmetologu, kuris matys, ko jūsų odai trūksta ir sudarys jums tinkamiausių produktų rutiną. Tikrai super brangios priemonės nėra vienintelė išeitis.

– Kokia teisinga veido priežiūros rutina? Nuomonių apie tai yra daug – vieni tvirtina, kad toniko ir paakių kremo nereikia, o kiti priešingai. Kaip yra iš tikrųjų?

– Pirmiausia, ryte ir vakare būtina naudoti prausiklį ir toniką. Toniko nereikia, jeigu naudojate rūgštinį prausiklį, kadangi toniko paskirtis sugrąžinti tinkamą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Jeigu tos pusiausvyros neatkursime, tuomet oda negali tinkamai atsistatyti ir tai užtrunka ilgas valandas. O jeigu oda pažeista, o tas būdinga apie 90 proc. žmonių, tas atsistatymas užtruks dar ilgiau. Tad nenaudoti toniko yra klaida (jeigu veidą prausiate nerūgštiniu prausikliu.) Jei naudojate rūgštinį prausiklį, tonikas nebūtinas.

Kitas žingsnis – veido kremas. Kai kurie kremai tinka ir paakiams, tačiau tikrai ne visi. Veido kreme gali per daug agresyvių medžiagų, kurios veikia per stipriai, taip pat kremo konsistencija gali būti per sunki paakiams, kadangi paakių oda yra labai gležna. Todėl reikėtų rinktis atskirą kremą paakiams, nebent ant kremo pakuotės užrašyta, kad kremas tinka ir veidui, ir paakiams.

Žinoma, nereikėtų pamiršti ir serumo. Įprastai tepame pirma serumą, o paskui kremą – viską tarsi „užrakiname“, kad odai būtų komfortiška. Tad tai ir visas bazinis krepšelis – prausiklis, tonikas, paakių kremas, veido kremas ir serumas. Bazinį krepšelį galime papildyti kaukėmis – lakštinėmis, nuplaunamomis, nenuplaunamomis naktinėmis kaukėmis, šveitikliu, boosteriu ir kitais „odos priežiūros skanumynais“.

– Ar tikrai kremas nuo saulės yra toks būtinas?

– SPF reikia naudoti visais metų laikais! Jei pasitikrinus UV spindulių kiekį programėlėje jis mažas, galima eiti iki parduotuvės be apsauginio kremo, tačiau kitais atvejais reikia naudoti. Dozuotai saulės spinduliai naudingi, gaminasi vitaminas D, tačiau mes dažnai viršijame dozuotę. O viršydami gauname rimtas pažaidas odai. Jeigu nebūtų saulės, mes sentume tikrai kur kas lėčiau. Nuo saulės odą saugoti būtina – mitas, jog pavėsis ar skrybėlės padės išvengti žalingo saulės poveikio. SPF kremas daugeliui nepatinka, kadangi jis būna riebus, suteikia balkšvą atspalvį, todėl daugelis jo nenori naudoti ir papuola į užburtą ratą. Tačiau jeigu norite turėti gražią odą, SPF kremas būtinas jau patiems mažiausiems.

123RF.com nuotr./Veido deginimas
123RF.com nuotr./Veido deginimas

– Saulės spinduliai ne vieninteliai sukelia raukšles. O jas dažnai linkstama išlyginti botoksu, įvairiomis injekcijomis. Ką apie tai manote?

– Nesu tokių procedūrų šalininkė. Manau, kad viskas turėtų būti daroma tinkamu laiku, tinkamose vietose ir nepersistengiant. Kiekviena mūsų patirta intervencija turi tam tikras pasekmes odai.

Žinoma, jeigu ta raukšlė taip trukdo ir jūs negalite žiūrėti į save veidrodyje, tuomet injekcijos gali padėti. Bet jeigu tai darote tik dėl mados, nes taip daro visi, manau, neverta aukoti laiko ir pinigų.

– O gal yra stebuklingų priemonių ar procedūrų, kurios padės išsaugoti odos skaistumą ir be intervencijų?

– Raukšlės nėra tik raukšlės – tai mūsų istorija veide. Aišku, jas nėra lengva priimti. Bet juk negali šešiasdešimtmetė būti be raukšlių! Vienos stebuklingos piliulės, kuri padėtų išvengti senėjimo žymių, nėra, nebuvo ir nebus. Tai yra kompleksinis dalykas – miegas, maistas, tinkama odos priežiūra, meilė sau, streso kontrolė, apsauga nuo saulės, žalingų įpročių atsisakymas ir pan.

Žinoma, priemonės su aktyviomis medžiagomis, tokiomis, kaip vitaminas C, retinolis, tikrai gali duoti labai akivaizdžių rezultatų, bet vėlgi, tai nėra stebuklingos piliulės – efektas priklauso nuo jau minėtų faktorių, kadangi odos grožis – kompleksinė priežiūra ir gyvenimo būdas.

Asmeninio archyvo nuotr./Kosmetologė Irena Baubinienė
Asmeninio archyvo nuotr./Kosmetologė Irena Baubinienė

– O kaip dažnai patartumėte apsilankyti pas kosmetologę? Kartais galime išgirsti, kad reikia 510 procedūrų, kad pamatytume rezultatą.

– Priklauso nuo to, kokio rezultato siekiate. Kitas niuansas – reikėtų orientuotis į finansinę pusę bei kiek galima laiko skirti procedūroms. Tai neturi būti kančia, neturi būti jausmo, kad kažkas liepė lankytis pas kosmetologę ir jūs privalote tai daryti.

Kol oda jauna, ji atsinaujina kas 30 dienų, o senstant šis procesas lėtėja. Tad ir apsilankymo pas kosmetologę dažnumas turėtų priklausyti nuo šių faktorių, tačiau būkime teisingi, ne kiekvienas gali sau tai leisti, tad kartas per mėnesį ar pusantro yra auksinis standartas.

– Aparatinė kosmetologija – ką apie tai manote?

– Yra įvairių aparatų ir aš matau jų teikiamą naudą. Pavyzdžiui, elektroporacija ne veltui gavo Nobelio premiją. Šios procedūros metu įvedamos odai reikalingos priemonės itin tikslingai, o poveikis būna tikrai akivaizdus. Be to, aparatai vis tobulėja, todėl išties tokios procedūros tikrai malonios ir duoda matomą efektą be skausmo ir adatų.

– Pafilosofuokime – kodėl jaunos merginos taip pamėgo injekcijas, botoksą? Ar, jūsų nuomone, mūsų šalyje jaunystės kultas itin sureikšminamas?

– Tikrai taip – jaunystės kultas tikrai labai stiprus. Manau, kad nemaža dalis nuomonių formuotojų daro didelę įtaką tokiam grožio suvokimui – putlintos lūpos, injekcijos, liekna figūra, brangūs drabužiai. Tai siejama su sėkme, o jeigu to neturi, kas esi visuomenėje? Tai gali skatinti tapti panašiomis ar atrodyti taip pat, kaip sekama instagramo DIVA.

Man atrodo tas bėgimas į jaunystę yra lyg laimės paukštės gaudymas. Mes prarandame tą norą būtų „čia ir dabar“, o visą gyvenimą perkeliame į ateitį. Pastebiu, kad nemylime savęs. Jeigu visada matysime savyje tik defektus, kuriuos reikia keisti, tai nėra meilė sau. Atsikelti ryte, nusišypsoti, susidraugauti su raukšlėmis – reikia tiesiog atsipalaiduoti ir priimti save! Sunku? Nelengva. Bet jei galiu aš, galite ir jūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius