-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makiažo meistrių patarimai: kaip prižiūrėti kosmetinius šepetėlius, kad nepakenktume odai

Kasdien besigražindamos naudojame vienus ar kitus kosmetinius šepetėlius, bet ar dažnai juos plauname? Vizažistų teigimu, nevalyti ir neplauti šepetėlių, visų pirma, yra nehigieniška, rizikuojama užkrėsti odą. Antra, nešvarūs šepetėliai tinkamai nebeatlieka savo funkcijų. Taigi, kaip jais rūpintis, kad nepakenktume nei sau, nei šepetėliui?
Kosmetiniai šepetėliai
Kosmetiniai šepetėliai / Vida Press nuotr.

„J&J make up box“ vizažisčių Jurgos Kartu ir Jolitos Verseckienės teigimu, šepetėlius reikėtų valyti kas kartą, kai pasidažote, – taip užkirsite kelią bakterijoms ir iš šepetėlio pašalinsite pigmentus, kurie gali pakenkti kitos dienos makiažui. Plauti juos reikėtų kartą per savaitę.

Asmeninio archyvo nuotr./Jurga Kartu (kairėja) ir Jolita Verseckienė
Asmeninio archyvo nuotr./Jurga Kartu (kairėja) ir Jolita Verseckienė

„Visą laiką naudodamos tą patį šepetėlį ir niekada jo neplaudamos rizikuojate užkrėsti odą – ant šepetėlio kaupiasi bakterijos, dulkės, tai labai nehigieniška. Antra, nevalomi šepetėliai apsineša, tampa nefunkcionalūs: šereliai susivelia, praranda formą, todėl nebedengia makiažo priemonės taip, kaip turėtų“, – aiškino J.Kartu.

Visą laiką naudodamos tą patį šepetėlį ir niekada jo neplaudamos rizikuojate užkrėsti odą.

Pasak vizažisčių, visus šepetėlius, nesvarbu, kuriai veido daliai jie skirti, galima prižiūrėti vienodai, svarbu tai daryti. Tačiau dėmesį reikėtų atkreipti į natūralius ir dirbtinio pluošto šerelius turinčius šepetėlius.

„Natūralaus pluošto šerelių šepetėliais tenka rūpintis švelniau – jų priežiūrą galima prilyginti savo plaukų. Visų pirma todėl, kad jie paprastai būna daug brangesni nei sintetinio pluošto. Jei norite jais naudotis kuo ilgiau, tik išskirtiniais atvejais valykite labai spirituotomis, greitą efektą suteikiančiomis priemonėmis. Geriausia būtų plauti švelniu šampūnu, skirtu šepetėliams (puikiai tinka ir vaikiškas šampūnas ar prausiklis) arba specialiu muilu“, – patarė vizažistė J.Verseckienė.

Vida Press nuotr./Makiažo šepetėliai
Vida Press nuotr./Makiažo šepetėliai

Sintetinio plauko šepetėliai, pasak jos, paprastai būna daug slidesni, tad juos plauti ir valyti yra kur kas lengviau. Tam galima naudoti stipresnes valymo priemones.

Paprašėme vizažisčių pakomentuoti, tiesa ar mitas yra žemiau išvardyti šepetėlių priežiūros būdai.

  • Geriausias ir paprasčiausias būdas yra šepetėlį plauti muilu ir vandeniu.

Tiesa. Antibakterinis muilas, šampūnas ir vanduo puikiai išvalys jūsų šepetėlius. Tačiau jiems reikia leisti visiškai išdžiūti, o tai užtrunka. Jei vis dėlto makiažą pradėsite darytis drėgnais šepetėliais, sausi pigmentuoti produktai: pudra makiažui fiksuoti, modeliavimo pudra, bronzantai, skaistalai, akių šešėliai ir pan., gražiai nepasidengs, o ir produktas gali likti sugadintas.

Specialiais valikliais, kurių sudėtyje dažnai yra alkoholio, valomi šepetėliai džiūsta daug greičiau. Optimalus sprendimas – kas kartą pasidažius šepetėlius išvalyti jiems skirtu valikliu, o kartą per savaitę plauti vandeniu ir pasirinktu plovikliu.

Šepetėlius būtina plauti, nes valant pasiekiami ne visi šereliai.

Kodėl vis dėlto reikia plauti? Todėl, kad valant pasiekiami ne visi šereliai – praskleiskite šepetėlio plaukelius, pamatysite, kiek produkto neišsivalo.

Vizažisčių patarimas: plaukite tik šerelius, stenkitės nedrėkinti kotelių. Taip sumažinsite riziką išplauti klijus, o mediniai ar dirbtinio pluošto koteliai neskilinės ir neatsilups.

  • Geriausia šepetėlius plauti tik tam skirtomis specialiomis priemonėmis, nes kitaip jie taps šiurkštūs.

Mitas. Net daugelis profesionalių vizažistų renkasi labai ekonomines ir primityvias priemones šepetėliams plauti. Rinkitės labai švelnius šampūnus ar prausiklius (vaikiškus, organinius muilus su aliejais). Retkarčiais plaukite naudodamos antibakterinį muilą. Jei norite suminkštinti plaukelius (tarkime, jie tapo šiurkštūs), galite naudoti plaukų kondicionierių – tik paskui kruopščiai išskalaukite, kad šereliai netaptų per slidūs. Rūpinkitės savo šepetėlių plaukeliais ne mažiau nei savo plaukais!

  • Dažantis šepetėliui nuvalyti užteks ir paprasto medvilninio rankšluostėlio.

Ir taip, ir ne. Tai tinka, kai darydamosi makiažą naudojate keletą spalvų ir vieną šepetėlį ir norite pašalinti nepageidaujamo pigmento perteklių, bet išlaikyti šepetėlį sausą. Tačiau jei norite paruošti šepetėlį kitai dienai, nepatingėkite jo išvalyti ar išplauti, nes „medvilninio rankšluostėlio metodas“ nepadės to padaryti švariai ir nepašalins bakterijų.

  • Šepetėliui valyti puikiai tinka speciali guminė kempinėlė su dygliukais.

Tiesa. Naudojantis ja puikiai galima išvalyti šepetėlį, bet tokios kempinėlės mechaniškai veikia plaukelius – jie greičiau dėvisi. Be to, šios kempinėlės nėra pigios.

  • Gerai šepetėlį galima nuvalyti ir šlapia servetėle.

Mitas. Nuvalysite tik paviršių. Šlapios servetėlės dažniausiai turi papildomų sudedamųjų dalių – kvapų, aliejų, drėkinamųjų, maitinamųjų medžiagų, kurios gali apsunkinti šepetėlio plaukelius ir sumažinti jų funkcionalumą. Taip pat šepetėlis taps drėgnas ir reikės ilgai laukti, kol jis išdžius.

  • Išplautus šepetėlius geriausia džiovinti plaukų džiovintuvu arba ant radiatoriaus.

Mitas. Karštas džiovintuvas šepetėlių šerelius veiks taip pat kaip jūsų plaukus – džiovins, plaukeliai gali pakeisti struktūrą, tapti šiurkštesni. Karštis gali iškreipti šepetėlio formą, paveikti kotelį. Plaukelius prilaikanti dalis dažniausiai būna metalinė, jai įkaitus viduje esantys klijai suskystėja, dėl to ji gali deformuotis. Tokiu atveju gali pradėti kristi šereliai.

Pirmiausia išplautus šepetėlius reikėtų nusausinti rankšluosčiu ar servetėle ir tada palikti džiūti. Idealiausia džiovinti koteliu aukštyn (galite pakabinti) arba gulsčius – padėtus ant medžiagos (rankšluosčio) taip, kad galvutės būtų pakibusios ore ir šiek tiek pasvirusios žemyn. Tada šepetėlio plaukeliai nesižioja, išlaikoma originali plaukelių forma. Kita vertus, jei labai skubate, džiovintuvas tikrai išgelbės, tik tuo nepiktnaudžiaukite!

Pabrėžiame, kad šie patarimai skirti moterims, kurios pačios dažosi namie. Ne profesionaliems vizažistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius